Start

Vista Tweak gids

Welkom bij de Homerecording.be Vista tweak gids.

Zoals jullie waarschijnlijk al wel weten is Windows Vista Microsofts laatste nieuwe operating systeem voor de massa, en zoals altijd is er wel het een en het ander aan te passen om het dagelijkse audio/midi gebeuren te vergemakkelijken doormiddel van tweaks en de juiste instellingen.
Voor we aan de daadwerkelijke tweaks beginnen, eerst een kleine Vista FAQ.

Q: Biedt Vista meer performance voor DAW gebruik dan XP ? 
A: Niet echt, DAW's hebben namelijk van nature weinig aan het onderliggende operating systeem, een DAW fabrikant gaat juist zo veel mogelijk tussenkomst van het OS proberen te vermijden en rechtstreeks met de hardware proberen te communiceren dmv ASIO drivers en andere directe interfacing. Het beste dat een OS daarin kan doen is software fabrikanten een goede programeer omgeving te bieden waarin ze gemakkelijk en efficient aan de onderliggende hardware kunnen.

Microsoft beweert hierin veel vooruitgang te hebben geboekt, maar dat zal aan de fabrikanten zelf liggen in hoeverre mate ze hiervan kunnen gebruik maken voor hun software. Voorlopig is er dan ook niet erg veel performance winst of verlies te bespeuren tussen beide OSen indien ze correct afgesteld staan.

Q: Wat zijn de directe voordelen van Vista voor DAW gebruik?
A: Het grootste voordeel dat Vista te bieden heeft ligt meer in de 64bit versie van Vista. Daarmee kan er gebruikt gemaakt worden van meer dan 4Gb geheugen en opent dus meer mogelijkheden bij het gebruik van romplers en andere geheugen intensieve toepassingen in het dagelijkse DAW gebeuren. Sommigen zullen natuurlijk terecht opmerken dat XP ook een 64 bit versie heeft, maar de support hiervoor is nooit echt doorgebroken en Vista64 zal dan ook de eerste 64bit windows zijn voor "het grote publiek".

Indien je al Vista 32 hebt is het maar een kwestie van een Vista64 installatie te bemachtigen van eender waar en eender wie om Vista64 te installeren, want het installatie serienummer is hetzelfde voor beide versies. Heb je dus bv. Vista32 Home, dan installeer je Vista64 Home met dezelfde code.

Er moet bijgezegd worden dat momenteel de ondersteuning van Vista 64 niet zo groot is als die van Vista32, en zeker niet tov XP. Dus voor een crossgrade naar 64 controleer je zeker en vast eerst of je geluidsinterface, je DAW en je plugins allemaal ondersteunt worden en werken!

Sommige software vertoont in Vista ook een efficiënter gebruik van meerdere processors en processorkernen, maar dit is erg afhankelijk van de software in kwestie en bekijk je best specifiek in de fora van jouw DAW fabrikant om te zien of dat bij jouw van toepassing is.

Q: Wat zijn de directe nadelen van Vista voor DAW gebruik?
A: Een woord: geheugenverslinding.

Vista is enorm gulzig met geheugenverbruik, een standaard installatie in idle zonder andere software dat runt loopt al gemakkelijk op tot +-500Mb gebruikt geheugen, waarbij hetzelfde scenario in XP zo'n +-100Mb zou verbruiken. Dit is natuurlijk ontzettend veel, en er is erg weinig aan te doen.

Gelukkig zijn geheugenprijzen erg laag momenteel, en ben je dus best af om zoveel mogelijk geheugen te steken indien je Vista gaat gebruiken in je DAW. 2Gb is dan ook het aangeraden minimum.

Q: Heeft het dan überhaupt zin om over te stappen?
A: Tenzij je wil op de Vista64 wagon stappen, niet echt nee. De realiteit is gewoon dat veel laptops en computers vandaag de dag worden verkocht met Vista erop, en in plaats van die mensen altijd te vertellen dat ze beter nog even op XP moesten zijn gebleven of te downgraden, is het in mijn opinie beter te tonen hoe je Vista afsteld zodat die probleemloos werkt met DAW gebruik. Er is ondanks de vele kwade berichten over Vista op het net niet echt een reden om het niet te gebruiken als je het hebt, en goed afgesteld kan Vista even stabiel en even goed werken als een correct afgestelde XP. 

1. AERO uitschakelen

Een van de grootste veranderingen van Vista is de grafische 3D interface van Vista. Heel mooi om naar te kijken, maar niet nuttig voor onze doeleinden. Daarbij gebruikt de Aero interface redelijk wat resources, dus zetten we deze best uit.

Er zijn meerdere niveaus mogelijk bij het uitschakelen van Aero, van simpelweg 3D functies uitschakelen en een deel van de look behouden, tot het totaal uitschakelen van alle grafische functies.

De gemakkelijkste manier is met de rechtermuisknop klikken op een lege plaats op het bureaublad, in het menu kies je "Aan persoonlijke voorkeur aanpassen"
In dat scherm klik je op "Kleur en vormgeving van vensters". En dan ga je naar "Eigenschappen van klassieke vormgeving openen voor meer kleuropties"

In dat scherm kan je dan kiezen tot welk niveau je wil gaan. Om de nieuwe vista look te behouden, maar toch geen extra Aero eye-candy te hebben, klik dan "Windows Vista Basic". Om helemaal naar de goeie oude grijze Win98 layout te gaan selecteer je "Windows-klassiek", op toepassen drukken en klaar.

Voor wie meer controle wil over welke effecten hij/zij al dan niet wil gebruiken kan de geavanceerde systeeminstellingen gebruiken voor het aanpassen hiervan. Daarvoor klik je met je rechtermuisknop op het "Computer" icoon in Start of op je bureaublad, en selecteer je "Eigenschappen".
Daar selecteer je "Geavanceerde systeeminstellingen".
Je gaat naar het tab blad "Geavanceerd" en je klikt op "instellingen" in het "prestaties" onderdeel.
Indien je bijvoorbeeld zero-tolerance tegen elk soort grafisch effect wil, selecteer dan "betere prestaties" om alles af te zetten.

Indien je niet goed weet wat kiezen in dit alles, raad ik aan om minstens het "Windows Vista basic" thema/kleurenschema te kiezen in de eerste uitleg, dan zit je goed.

2. Indexeren uitschakelen

Indexeren bestond ook al in XP hoewel die toen vrijwel nutteloos was voor het snel vinden van bestanden. Daarom heeft Microsoft desktopsearch uitgevonden voor XP (naar het voorbeeld van Apple’s “spotlight”) en deze ingebakken in Vista.

De indexeringsfunctie zoekt constant je harde schijf af naar alle aangeduide bestandtypes en locaties en slaat op waar deze staan. Dit zorgt voor veel HD geratel (lawaai!) en uiteindelijk tot het snel verslijten van je harde schijf. Extra services als deze kunnen we missen als kiespijn, dus die zetten we integraal af.

Om dit te doen ga je naar “start” dan naar “configuratiescherm” en daarin kies je “opties voor indexeren”. Daarin zie je enkele map locaties. Klik op een van die map locaties en klik op de knop “wijzigen”.  In dat venster zet je alle vinkjes uit en klik je op “OK”

Een andere manier is op “start” drukken, in de zoekbalk typ je “Services”, je klikt op het gelijknamige resultaat en in die lijst zoek je naar de service “windows search”, rechtermuisklik op deze en druk op “eigenschappen”. In dat menu zet je het opstarttype op “uitgeschakeld” en stop handmatig de service zelf door op “Stoppen” te drukken.

3. ”Superfetch” uitschakelen

Superfetch is de nieuwe gedaante van XP’s “prefetch”. Het is een service die beknopt gezegd nagaat welke applicaties je vaak gebruikt, wanneer je dat doet en probeert op die manier jouw computergedrag te voorspellen en delen van applicaties al in het geheugen te laden opdat ze sneller zouden laden. Deze service zorgt voor erg veel HD geratel en is een performance killer buiten wanneer je daadwerkelijk een applicatie laadt. Deze gaan we dus ook uitzetten, het resultaat hiervan is dat bepaalde applicaties mischien iets langer gaan duren bij het opstarten, maar de algemene performance is erbij gebaat dus voor die enkele seconden en jaren aan HD geratel gaan we het niet laten.

Om dit te doen ga je naar “start”, in het zoekvenster typ je “services”. Je klikt op het gelijknamige resultaat, en in die lijst zoek je naar de service “superfetch”. Rechtermuisklik op deze en druk op “eigenschappen”. In dat menu zet je het opstarttype op “uitgeschakeld” en stop handmatig de service zelf door op “stoppen” te drukken.

4. Automatisch defragmenteren uitschakelen

Defragmenteren is een belangrijke klus om je bestanden soepel te laten inladen en wegschrijven, maar vista – de uitslover dat hij is – doet dit wekelijks automatisch. Dit is overboordig op zijn minst gezegd vermits een defragmentatie per maand echt wel voldoende is. Om niet plotseling met een onbruikbare PC te zitten gaan we dus voortaan manueel defragmenteren om de maand en de automatische service hiervoor uitzetten.

Hiervoor ga je naar “start”, typ “defrag” in het zoekvenster en druk op enter. In het venster vink je “gepland uitvoeren” af en klik op “OK”.
Om dit manueel te doen voortaan ga je naar ditzelfde scherm en klik je op “defragmenteer nu”.

Er zijn veel betere defragmenteer applicaties op de markt dan de ingebouwde, waarvan de zowat beste “O&O defrag” is. De moeite om eens te bekijken indien je defragmenteren en HD performance erg serieus neemt.

5. Wisselbestand aanpassen en performantie op achtergrond taken zetten

Vista gebruikt nog steeds een virtueel geheugen op de harde schijf wanneer er niet genoeg RAM voorhanden is. Omdat dit een dynamische procedure is gebruikt dit HD I/O tijdens het gebruik van de PC en dat willen we vermijden. Daarom stellen we deze in op een vaste grootte van 1.5x de geheugencapaciteit. 
Ook gaan we in hetzelfde menu instellen dat onze CPU voorrang geeft aan achtergrond services ipv. Programma’s, wat beter is voor het gebruik van DAW’s omdat ASIO drivers dan minder interferentie ontvangen van de CPU.

Om hieraan te beginnen gaan we naar “start”, “Configuratiescherm”, “Prestaties en onderhoud” en dan naar “Systeem”. Selecteer het dialoogvenster “Systeemeigenschappen”, en daarin het tabblad “Geavanceerd”. Klik onder “Prestaties” op de knop “Instellingen”. In het dialoogvenster “Instellingen voor prestaties” klik je op het tabblad “Geavanceerd”.

Daar selecteer je “achtergrond taken” ipv “programma’s” en druk op “toepassen”. Vervolgens ga je daaronder naar de instellingen van het virtuele geheugen door op de knop “Wijzigen” te drukken. Daar selecteer je de optie “Aangepaste grootte” en vul bij “Begingrootte” en “Maximale grootte” 1.5x tot 2x je totale reële geheugengrootte in (bv. als je 2Gb ram hebt vul je 3072Mb in beide kaders, als je maar 1Gb hebt vul je minstens 2048Mb in).
Vervolgens druk je op alle ok’s om er terug uit te gaan en klaar.

6. De opstartcyclus opkuisen

Veel kant en klaar gemaakte PC’s, en vooral laptops en desktops van merken hebben zwaar te kampen met een overdaad aan software dat mee opstart met windows. Dit is software van externe softwarefabriekanten die maar al te graag veel inzeg in je computergebruik willen opdat je zeker en vast hun spul voor de komende jaren zal gebruiken en kopen. Niks zo irritant dus.

Uit ervaring kan ik zeggen dat de meeste klachten over trage windows, onstabiliteit en slechte performance voor 90% van dit soort zaken komt. 
De meest drastische manier van hier komaf mee te maken is gewoon eerst en vooral je PC te herformateren voor je begint aan het DAW avontuur en enkel het nodige erop instaleerd plus de voorgaande tweaks hanteert. Indien dat geen optie is kan je ervoor zorgen dat ze niet meer mee opstarten met Vista. Iets wat je heel goed moet verstaan is dat deze programma’s hierdoor nog prima en zonder probleem zullen werken, er is dan ook geen enkele reden om ze mee met vista te laten opstarten buiten om je leven zuur te maken (eerlijk waar! Ik heb nog geen enkel softwareprogramma tegengekomen dat niet meer werkt als de opstartservice wordt uitgezet. Dit geldt natuurlijk niet voor configuraties voor bepaalde hardware functionaliteit of dongels).

De lijst van programma’s die mee worden opgestart met Windows staat in een programma dat “Msconfig” noemt. Deze open je door bij “start” in het zoekvenstertje “Msconfig” te typen en het resultaat te openen. Daarin ga je naar het tabblad “opstarten” waar de lijst staat van executables die opstarten samen met Vista. Je kan beslissen wat al dan niet mag opstarten met windows door het aan of af te vinken naast de naam van de executable.

Nogmaals, door bijvoorbeeld “Nero” opstartprogramma’s af te vinken gaat Nero burning rom nog steeds perfect werken, net zoals 98% van alle programma’s zoals Office helpers, auto updaters van vele programma’s etc. Daarom raadt ik ook iedereen aan om er vrij radicaal mee te zijn en de knop “alles uitschakelen” indrukken. Je kan dan bijvoorbeeld windows defender terug opzetten en hardware gerelateerde programma’s zoals voor dongles en andere copy-protecion sleutels.

Wat dus een goede manier van werken is, is alles eerst uitschakelen en even een dag of meerdere dagen werken met je PC om te zien of alles correct werkt. Is er iets dat plots niet meer werkt? Zoek de betreffende sleutel in Msconfig op en zet deze terug aan tot het terug werkt.
Je kan in principe niets kapotmaken met Msconfig omdat je simpelweg alles terug kan aanvinken wat je hebt afgevinkt, panikeer dus niet wanneer er plots iets zou misgaan na dit te hebben gedaan.

Indien deze stap goed wordt uitgevoerd gaat je PC sneller opstarten, minder geheugen verbruiken en het gebruik algeheel sneller maar vooral stabieler zijn.

7. Een woordje over Virusscanners.

Hoewel een virusscanner door elke PC kenner aangeraden wordt, is dit bij DAW gebruik niet echt een aanrader. Virusscanners, afhankelijk van welke, durven nogal dingen te verstoren tijdens het DAW gebruik en dat is iets dat we absoluut willen vermijden.

Goede manieren om virussen te vermijden zonder een scanner te installeren zijn:

  • Je Windows updates instaleren! Een schip zinkt niet als je maar snel genoeg de gaten dicht.
  • Gebruik een alternatieve browser indien je surft op deze computer (bijna onvermijdelijk dezer dagen). Ik raad persoonlijk Opera aan, maar firefox is bijvoorbeeld ook een optie.
  • Gebruik van tijd tot tijd een online virusscan zoals bv. Trendmicro's Housecall.
  • Gebruik een andere PC die in netwerk staat om jouw DAW PC te scannen. Deze functionaliteit hangt af van welke scanner je gebruikt en met welke licentie.
  • Installeer geen programma’s die je niet kent, zaken die internet gratis aanbiedt zijn even te vertrouwen als louche uitziende mannen die snoep uitdelen aan kleine kinderen. 
  • Gebruik dus je gezond verstand en check eerst rond voor je een programma installeerd, let ook goed op bij de instalatie dat je niet zomaar doorklikt en je akkoord geeft voor vanalles op je PC te laten zetten zonder het te beseffen.
  • Gebruik van tijd tot tijd een anti-spyware programma om specifiek op spyware te zoeken.

Indien je toch per sé een virusscanner wil gebruiken gebruik dan een zeer lichte zoals bv. AVG. Stem je scanner ook zo in dat hij niet constant scant, maar eerder dat jij kan beslissen wanneer er een scan wordt verricht, zei het manueel of automatisch.

Nawoord

Zo, indien je deze tips hanteert zou je een zeer vlotte ervaring moeten hebben met Vista, en kan je je terug op muziek concentreren in plaats van op het vloeken op je PC.

Deze tweakguide heeft geen enkel doel om Vista te promoten tov van zijn voorganger XP, Mac OSX of Linux derivanten. Discussies hierover gaan houden is dan ook irrelevant. De realiteit is dat de meeste mensen PC’s of laptops kopen met Vista erop en deze graag in orde zetten in plaats van weer andere zaken te gaan kopen of instaleren. En door deze tips te hanteren kan je hopelijk een goede ervaring verwachten.