Start

Software

Besturingssysteem

De tijd dat je voor muziekproductie enkel op Mac terecht kon is al een tijdje voorbij. Tegenwoordig zijn zowel Windows (zowel XP als, in groeiende mate VISTA) erg populair voor muziekproductie. En wie bereid is om z'n weg te zoeken en daarbij wil profiteren van de vrijheid en kracht van open source, kan tegenwoordig ook in Linux al aardig gestart geraken.

Windows XP

Alhoewel de nieuwe computers tegenwoordig met Windows Vista worden geleverd, wordt voorlopig toch nog veelvudig gebruik gemaakt Windows XP. De belangrijkste reden daarvoor is dat Vista vrij nieuw is en er dus helaas nog steeds driver-problemen opduiken. Verder is hou je best in het achterhoofd dat Vista weer net dat klein beetje meer van je systeem vraagt (vooral van je RAM geheugen) dan XP.

Met het oog op het gebruiken van zoveel mogelijk RAM, zou je kunnen kiezen voor een 64-bit versie van XP, maar de 32-bit versie voldoet meestal. Voor een DAW maakt het niet uit of je gebruik maakt van de Home versie of de Professional versie, beiden voldoen.

Voor een optimale installatie en tuning van XP voor een DAW ga je het best even langs op http://www.MusicXP.net .

Ter afsluiting nog even dit: de PC die je gebruikt voor de installatie van je DAW, gebruik je het best ook voor niets anders. DAW software heeft vaak veel resources nodig (geen idee hoe ik dit in het Nederlands moet zeggen), dus hoe minder andere software er tegelijkertijd draait, hoe beter voor je DAW. Ook dingen als een firewall en vooral een virusscanner heb je beter niet op je PC draaien.Je schakelt best ook alle hardware uit die je niet nodig heb om muziek te maken, zodat alle beschikbaar vermogen kan gebruikt worden voor je DAW.

Windows VISTA

Als je met een compleet nieuw systeem start (zowel computer als randapparatuur) is het wel zinvol meteen naar Vista te gaan, omdat Vista meer dan waarschijnijk nog langer ondersteund zal worden.

Om de groeiende groep Windows VISTA gebruikers te helpen hun systeem te optimaliseren kan je terecht in onze speciale Vista tweak gids.

Mac OSX

Apple Mac computers zijn nog steeds erg populair in de muziekwereld, en bepaalde veelgebruikte software is enkel beschikbaar voor Mac. Als je een recente OSX versie hebt hoef je in principe geen speciale aanpassingen door te voeren voor audio gebruik. Let bij aanschaf van hardware (interfaces) wel op dat het product door Mac ondersteund wordt. De meest evidente basistips die gelden voor Windows gelden hier ook: schakel overbodige software uit tijdens audio werk als je optimaal van je geheugen en processorkracht wil gebruik maken. 

Linux

Linux is een krachtig open source besturingssysteem dat de laatste jaren ook voor desktop gebruikers erg gebruiksvriendelijk geworden is. Hoewel hardware fabrikanten de ondersteuning van Linux nog steeds stiefmoederlijk behandelen, bestaat er intussen een enthousiaste community van ontwikkelaars en muziekmakers rond het Linux platform. In afwachting van een meer grondige behandeling in deze gids check je best deze thread voor wat basisinformatie , en kan je je vragen uiteraard kwijt in het forum. 

DAW-software

Vooral de manier waarop je muziek gaat maken zal bepalen met welke DAW-software je het best werkt.

De voornaamste spelers op het gebied van DAW-software voor PC zijn Steinberg (Cubase en Nuendo), Ableton (Ableton Live), Digidesign (Protools LE en M-powered) en Cakewalk (Sonar).
Verder zijn er nog enkele kleinere bedrijven die daarom niet minder goed zijn (bijvoorbeeld upcoming star Reaper) en zelfs enkele gratis DAW-applicaties.

De belangrijkste namen voor Mac zijn dezelfde Steinberg en Apple zelf (met Logic).

Zowel Logic, Cubase, Sonar en Protools zijn voorbeelden van software voornamelijk gebruikt voor traditionele opnames en werken met midi, alhoewel het midigedeelte van Protools naar het schijnt toch wat minder goed geïmplementeerd is dan bij de andere drie. Elk van deze pakketten wordt geleverd met een aantal plugins en ze bieden doorgaans een totaalpakket, toch zeker voor de beginner.

Ook bij Ableton Live worden er plugins meegeleverd en ook dit is een totaalpakket waarmee je zowel met audio als met midi kan werken. De manier van werken is hier evenwel lichtjes verschillend dan die van de voornoemde pakketten en Live is vooral gericht op het maken van loop-gebaseerde muziek.

Deze pakketten ondersteunen alemaal plugins (Cubase, Sonar en Live ondersteunen VST, Logic AU en Protools TDM als ik me niet vergis).

Menig beginner zet zijn eerste stappen met pakketten als FL Studio, Magix Music Studio of Adobe Audition, maar wanneer men meer dieper graaft in deze pakketten stoot men al snel op hun beperkingen, waarna men uiteindelijk toch zal moeten overstappen op één van de grotere pakketten (en bijgevolg deze van voorafaan zal moeten aanleren).

Veel audio-interfaces worden tegenwoordig met light-versies geleverd van de grotere pakketten en deze zijn erg aan te raden aan beginnende homerecorders. Wanneer je dan op de beperkingen van je huidige versie stoot, kan je upgraden naar de grotere broer zonder dat je een heel nieuw pakket moet aanleren.

Plugins

Alhoewel de meeste DAW-pakketten meestal met plugins geleverd worden, kan het toch zijn dat net dat instrument of dat effect dat je nodig hebt er nu toch toevallig niet bij zit. Gelukkig zijn er tal van plugin-ontwikkelaars die trachten in al onze muzikale noden te voorzien.

Plugins kan je ruwweg onderverdelen in 3 kategorieën: Instrumenten, effecten en midi-plugins. Deze laatste kategorie ga ik hier niet behandelen, omdat midi-plugins dun gezaaid zijn en niet vaak gebruikt worden.

Instrumenten kan je doorgaans ook onderverdelen in 3 soorten: Emulaties (dit zijn meestal hardware klassiekers nagemaakt in software), Romplers (worden meestal gebruikt voor het emuleren van akoustische instrumenten, omdat deze moeilijk na te maken zijn zonder samples) en dan wat ik noem 'speciallekes', originele instrumenten die volledig in software bestaan en geen hardware evenknie hebben.

Dezelfde onderverdeling kan je eigenlijk ook terugvinden bij de effecten. Buiten de gevestigde waarden in plugin-land (met plugins die geld kosten), zijn er ook een hele hoop ontwikkelaars die plugins ontwikkelen als hobby en deze ook gratis beschikbaar stellen.

Een mooie database met plugins (zowel betalende als gratis) en ook hosts kan je terugvinden op http://www.kvraudio.com . En daarnaast is ernatuurlijk onze onvolprezen downloads sectie , die honderden geteste én goed bevonden gratis plugins (en andere toepassingen) bevat. 

En dan als afsluiting nog een goede tip:

Computer Music is een Engels tijdschrift dat beschikbaar is bij de betere dagbladhandelaar in België en Nederland. Buiten reviews van de allernieuwste hard- en software, interviews met artiesten en tutorials allerhande, komt dit tijdschrift ook maandelijks met een DVD met daarop hopen samples, demo-software, en een hoop gratis software, waaronder maar liefst 2 gratis DAW pakketten en een hoop gratis plugins. Ideaal voor de beginneling die alles eens wil uitproberen alvorens zijn spaarpot leeg te maken.

Bronnen

- Voor gratis software kan je best terecht in onze downloads sectie