Start

Mixen

Hier verzamelen we allerlei mix tips en technische details. Nog verre van volledig. Voor je hiermee start lees je best ook de mixer pagina, die meer uitleg geeft over de hardware aspecten.

Basistips

Balans

Het belangrijkste doel van het mixen is het bekomen van een goede balans: de verhoudingen tussen de geluidssterkte van de verschillende bronnen dient ten allen tijde evenwichtig te zijn. Het is een goed idee een ruwe balans in te stellen nog voor je begint met het toevoegen van effecten of voor je EQ gebruikt.

Een handige manier van werken bestaat eruit te starten met de bas en ritmesectie, en pas nadat je deze grofweg ingesteld hebt te starten met de andere instrumenten. Een vaak gebruikte truk om je balans kritisch te bdenaderen bestaat eruit je mix open te draaien en in de aanpalende kamer te gaan staan met de deur geopend. Handig om sommige balans problemen tijdig aan het licht te brengen.

In een ideale situatie vereist de mix geen aanpassingen meer in de kanaalvolumes tijdens het nummer. In de praktijk blijkt echter dat we meestal nog variaties willen aanbrengen in kanaalvolumes. Daarvoor kan je de automatisatie functies van je DAW software gebruiken (die ook tal van andere parameters kunnen sturen). Typische volume-aanpassingen heb je bijvoorbeeld met fades. Je kan kanalen ook wegfaden als ze niet spelen, bijvoorbeeld om de achtergrondruis van een niet-actieve microfoon niet mee te mixen. Met moderne DAW software knip je die stukken gewoon vooraf weg.

Pan

Als je balans goed zit begin je de verschillende instrumenten hun positie in het stereo-veld, in de ruimte dus, te geven. Bassen en kicks worden vaak centraal gepand, net zoals lead vocals, met andere instrumenten heb je dan weer meer vrijheid. Denk erom dat er geen echte regels bestaan: gebruik je oren en streefr naar een evenwichtige mix.

Sound

Met betaalbaar opnamemateriaal kan je tegenwoordig al heel aardige producties maken. De professionaliteit van het eindresultaat hangt eigenlijk vooral af van de keuzes die gemaakt worden tijdens het opnemen en mixen, en van de kwaliteit van het arrangement, de kwaliteiten van de uitvoerders, strakheid, tuning, de akkoestiek van de opnameruimte enzovoorts. Compressors zijn een belangrijk hulpmiddel om volumeverschillen op te vangen in bijvoorbeeld een stemopname.