Start

Audio versus midi

Eén van de belangrijkste dingen die je moet weten alvorens te beginnen is het verschil tussen audio en midi. Vaak worden deze twee tezamen gebruikt voor het maken van muziek, maar ze zijn wel degelijk verschillend.

MIDI

MIDI is een acroniem dat staat voor Musical Instrument Digital Interface. Het is een digitaal systeem waarmee elektronische (muziek)instrumenten real-time muzikale informatie kunnen uitwisselen. Dit betekent dus dat MIDI zelf geen geluid produceert. Het is een reeks boodschappen van één systeem naar een ander, met informatie zoals welke noot moet gespeeld worden (note), hoe hard ze moet klinken (velocity), met welk instrument (bank-change), enzovoort.

De voornaamste toepassing van MIDI voor thuisopnames betreft dus het aansturen van elektronische instrumenten. Dit kunnen synthesizers, geluidsmodules of samplers zijn, maar vaak kunnen dit ook virtuele instrumenten zijn (plugins, instrumenten die alleen uit software bestaan). Deze instrumenten zetten dan deze boodschappen om naar hoorbaar geluid (audio).

Een tweede toepassing is de besturing van software door middel van midi-boodschappen. Bij het maken van thuisopnames met een PC wordt er meestal gebruik gemaakt van zogenaamde sequencer- of DAW-software (DAW staat voor Digital Audio Workstation). Je kan deze software zien als een uitgebreide en gebruiksvriendelijke versie van een meersporen bandrecorder. Je kan hiermee dus je opnames afspelen, doorspoelen, terugspoelen, uitwissen en er iets over opnemen, het geluidsniveau van de verschillende sporen onderling bepalen, maar ook EQ aanpassen, galm en echo erop zetten (reverb en delay), of er allerhande andere effecten aan toevoegen. Al deze handelingen kan je met je muis doen, maar vaak is het handiger dit te doen met echte knoppen en faders. Dit gebeurt dan doorgaans met MIDI-controllers. Dit zijn apparaten met knoppen, faders, en vaak ook pianotoetsen die enkel en alleen dienen om MIDI-boodschappen te versturen naar je DAW. Deze MIDI-boodschappen worden dan door je DAW vertaald naar de opdrachten die jijzelf aan die booddschappen hebt toegewezen (play, stop, doorspoelen, het spoor harder of zachter zetten…).

Meer info over MIDI kan je terugvinden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Midi. En Peter schreef eerder voor homeecording.be een uitgebreide tutorial rond MIDI synchronisatie

Audio

Zoals zonet al vermeld, staat audio voor het hoorbare geluid. Audio wordt op de computer meestal opgeslagen als .wav- of .aif-bestand, maar mogelijk ook in andere formaten (bijvoorbeeld .mp3). Het voornaamste gebruik van audio bij thuisopnames betreft het rechtstreeks opnemen van instrumenten en/of zang op de computer. Audio-bestanden kunnen bewerkt worden op allerhande manieren (afhankelijk van de gebruikte software). Ze kunnen verplaatst worden, luider of stiller gemaakt (gain), in stukken geknipt worden, de dynamiek ervan kan veranderd worden (compression)…

Omzetten van MIDI naar audio

Wat als je nu een nummer helemaal in MIDI hebt gemaakt en je wil dit omzetten naar mp3 om het te delen op het internet?

Zoals je ondertussen weet, bestaat MIDI enkel uit boodschappen en niet uit geluid, dus zonder module of instrument om die midi te vertalen hoor je niets. Het is echter mogelijk met de meeste DAW-software om MIDI om te zetten naar audio. De eenvoudigste manier is het gebruik van plugins. Zoals eerder vermeld, zijn dit virtuele instrumenten die meestal dienen ingeladen te worden in een 'host'-programma. De meeste DAWs ondersteunen dit. Je hebt dus een nummer met, laat ons stellen, 4 MIDI-sporen: drums, gitaar, bas en synth. Voor elk van deze sporen laad je nu een plugin in, en je stuurt de (MIDI) uitgang van elk spoor naar de respectievelijke plugin (dus bijvoorbeeld het drumspoor naar een drum-plugin en het gitaarspoor naar een gitaar-plugin). Afhankelijk van de gebruikte DAW-software kan je vervolgens het nummer rechtstreeks naar mp3-formaat exporteren, of de uitgangen van de plugins terug naar je DAW sturen en ze daar weer opnemen als audiospoor, waarna je ze uiteindelijk kan exporteren als mp3.

Als je voornamelijk met externe synthesizers en/of modules werkt, dien je de audio-uitgang van je synth/module aan te sluiten op een audio-ingang van je computer en zo de audio die uit je synth komt op te nemen op een audiospoor.

Samenvattend

Je kan MIDI-informatie gewoon beschouwen als een "partituur" van computercommando's, die aan een MIDI-compatibele klankbron (onder meer) vertellen welke toon hij moet genereren, op welk moment, voor hoe lang en met welke aanslaggevoeligheid. Als "tegenprestatie" stuurt de klankbron de toon in kwestie als elektrisch signaal uit over zijn audio-outputs. De resulterende golfvorm kan je via je audio interface opnemen en verder bewerken in je DAW.

Op MIDI-gegevens kan je strikt genomen bijvoorbeeld geen klassieke audio-effecten als toonregeling (EQ) of dergelijke toepassen. Werken met MIDI-data biedt nochtans onmiskenbare voordelen: de verwerking ervan vereist veel minder processorkracht en de manipulatiemogelijkheden achteraf zijn veel uitgebreider dan bij audio (probeer in een stukje piano elke sol maar eens te vervangen door een la en je weet wat ik bedoel). Anderzijds veronderstelt een MIDI-gebaseerde workflow dat je oorspronkelijke klankbronnen "online" blijven tijdens het verloop van je productie. Als je je werk dus meeneemt naar een andere studio, moeten ook je synths mee. Daarom wordt er tijdens de compositie- en arrangementsfase (zeg maar de preproductie) vaak met MIDI-gegevens gewerkt, die vervolgens door de MIDI-klankbronnen als audio worden uitgespeeld ("gebounced") op het moment dat de compositie op punt staat om te worden gemixed.

Software synths zitten weliswaar ingebed in je computer, maar werken volgens hetzelfde principe: ze ontvangen MIDI-commando's van de computer (zij het vanuit een MIDI-klavier of via de data die je DAW uitstuurt tijdens playback) en zetten die commando's om in audio, die op een eigen track kan worden opgeslagen.

Het uitgangssignaal van een microfoon is op zich al een analoog elektrisch signaal, en wordt dus steeds opgenomen via de audio-inputs van je interface. Een (audio) interface zorgt er in wezen gewoon voor dat geluidsinformatie je computer in en uit geraakt. Vaak houdt dat ook in dat analoge gegevens door een ingebouwde convertor worden omgezet naar digitale (computers werken nu eenmaal uitsluitend met nullen en enen) en omgekeerd. Een mixer telt verschillende individuele bronnen (tracks) bij elkaar op, balanceert hun onderlinge niveaus en herleidt hun aantal (meestal) tot twee (stereo: links en rechts).

Extra bronnen:

- http://www.homerecording.be/forum/t8748.htm