homerecording.be forum

Ga terug   homerecording.be forum > Community > Content Feedback

Mededelingen

Content Feedback Dit is een speciale kategorie waarin je kommentaar kan geven op op items van buiten het forum, zoals de foto's in de image directory, artikels en dergelijke. Threads worden hier automatisch gegenereerd als iemand een artikel of foto geplaatst heeft.

Reageren
 
LinkBack Discussietools Weergave
  #1 (permalink)  
Oud 11-09-2007, 17:59
Groupie
 
Geregistreerd: Apr 2006
Locatie: Leuven, Belgium
Berichten: 3,349
Reputatie: _-RidDim-_ wordt alom gerespecteerd_-RidDim-_ wordt alom gerespecteerd_-RidDim-_ wordt alom gerespecteerd_-RidDim-_ wordt alom gerespecteerd_-RidDim-_ wordt alom gerespecteerd_-RidDim-_ wordt alom gerespecteerd_-RidDim-_ wordt alom gerespecteerd_-RidDim-_ wordt alom gerespecteerd
Standaard Monitors

Er werd een nieuw item gepost in de homerecording.be content sectie:

Monitors

Citaat:
Inleiding

Monitors : misschien wel het moeilijkste, meest onderschatte, meest subjectieve en belangrijkste onderwerp voor geluidsstudio's. Wat de ene goed klinken vindt is voor de andere onmogelijk om op te werken. De monitors zijn mischien bij de opname niet zo belangrijk (tenzij bij het evalueren van je microfoon-positie en keuze), maar des te belangrijker bij het afmixen.
Om het originele en complete item te lezen ga je naar Monitors

Commentaar kan je hieronder geven.
Met citaat reageren
  #2 (permalink)  
Oud 12-09-2007, 16:08
Junior Member
 
Geregistreerd: Sep 2007
Berichten: 5
Reputatie: Kees Zelf is op goeie weg
Standaard Re: Monitors

Monitors moeten ook transparant klinken. En niet vervormen. Veel monitors (met spetterend hoog) klinken agressief, gewoon doordat de tweeter (hoge tonen speaker) vervormt. Dat hoor je door er heel zachtjes een sinustoon van 4 kHz op te zetten. Ook de kabels zijn belangrijk. Die veroorzaken demping (door de kabelweerstand). Omdat de lage tonenspeaker veel energiegebruikt, komt er een spanningsval over de kabel. Dit geeft een ander geluid in het laag maar die foute spanning komt ook op de tweeter. Je kunt dus beter twee kabels aan je versterker knopen en die naar laag en (mid +) hoog apart sturen. Biwiring dus. Nog beter is beamping. Twee actief gefilterde versterkers. Een voor het laag en een voor het hoog. En nog beter is als die in de luidsprekerkast worden ingebouwd. Dan heb je geen (lange) kabels meer. Echt, je hoort het verschil. En voor het laag heb je dan nog een subwoofer nodig (met ingebouwde versterker) voor tonen onder de 50 Hz. Dat hoor je niet, maar voel je wel.
Zelf heb ik Tannoy Ellipsen, met REL-subwoofer, in 5.1 en dat klinkt reuze clean. Je hoort details die je op veel andere setjes niet hoort.
Met citaat reageren
  #3 (permalink)  
Oud 13-09-2007, 00:23
Groupie
 
Geregistreerd: Apr 2006
Locatie: Leuven, Belgium
Berichten: 3,349
Reputatie: _-RidDim-_ wordt alom gerespecteerd_-RidDim-_ wordt alom gerespecteerd_-RidDim-_ wordt alom gerespecteerd_-RidDim-_ wordt alom gerespecteerd_-RidDim-_ wordt alom gerespecteerd_-RidDim-_ wordt alom gerespecteerd_-RidDim-_ wordt alom gerespecteerd_-RidDim-_ wordt alom gerespecteerd
Standaard Re: Monitors

Good job, maar een paar opmerkingen en dingen die niet kloppen:

Citaat:
Een grote ruimte is geen probleem, een kleine wel. In een te kleine kan een basswave zich niet ontplooien zodat je er niks van hoort.
Dit is fout, want een koptelefoon is zowat de kleinste luisterruimte dat er bestaat, en toch horen we zeer accuraat tot erg lage frequenties hierin.
De reden dat te kleine ruimtes gaan problemen geven is omdat ze vanaf een bepaalde grote gaan werken als een compressiekamer.
Een zeer correcte, maar imo véél te ingewikkelde uitleg hierover is op het forum gegeven door Eric Desart:
Citaat:
Wanneer golflengtes zeer lang worden in functie van de ruimte gaat de ruimte zich als een drukkamer gedragen en krijg je een mooi egaal geluidsbeeld zonder putten en pieken.
Het is wanneer je in de buurt van de eerste axiale mode komt dat de basproblemen met putten en dalen optreden.
De vervelendste zone is vanaf ca de "eerste mode"/1.5 tot 2 tot ca 2 x de Schroeder frekwentie. Het is de zone waar de modale invloed dominant is en tegelijkertijd er te weinig modes zijn om elkaar te overlappen.

Als je rekening hoodt met het 3D karakter van geluid gelden de 3 assen x, y en Z. Dit zou dan betekenen dat ook de hoogte 17 m (6 verdiepingen) zou dienen te zijn om tot een akoestisch grote ruimte gerekend te kunnen worden.

Het onderscheidt tussen akoestische grote ruimtes waar geometrische akoestiek overheerst en kleine ruimtes waar modale akoestiek overheerst wordt vaak gerelateerd aan de Schroeder frequentie, waarbij voor de grote ruimtes de schroeder frekwentie, waar voldoende modale overlap/densiteit is, beneden of laag in het audiogebied komt te liggen.

Een bewijs dat lange golflengtes in een kleine ruimte hoegenaamd niet schadelijk dient te zijn is een hooftelefoon, waar deze golflengtes enorm zijn in functie van de beschikbare ruimte om zich te ontplooien. Ook hier werkt de vrije ruimte tussen hooftelefoon en trommelvlies als drukkamer.
Ik vrees dat er weinig hier rondlopen die hier ook maar een bal van verstaan (laat staan wat een "schroeder frequentie" is). Dus zal ik mijn best doen dit in "mensentaal" te gieten voor de gids. Maar zijn uitleg was wel zeer correct.

Een tweede zaak was dit:
Citaat:
Precies, tweeters op oorhoogte; het fijnste is als ze op een absorberende ondergrond staan. Eventueel kan je het schuimmateriaal gebruiken waarin de boxen waren verpakt als "onderzetters", dit voorkomt trillen op b.v. de tafel wat ongewenste bijgeluiden geeft..
Waar, maar er moet bijgezegd worden dat indien de ondergrond onder de speakers niet robuust genoeg is zoals bij vele soorten schuim en moesse materiaal, je basweergave gaat verslechteren vermits de speakermembranen minder gaan bewegen, maar in de plaats de speaker zelf, wat zorgt voor vervorming en resulteerd in een vermindering van de bas. (niet zichtbaar met het blote oog)
Ideaal is de speakers te plaatsten op een zeer zware, robuuste ondergrond zoals van die grijze bakstenen je zeker kent van in de bouw (kelder enz), en deze baksteen te ontkoppelen van de ondergrond dmv een laagje neopreen rubber. Om te testen of de ondergrond onder je speaker robuust genoeg is, zet (basrijke) muziek op en vraag aan een vriend om de speakers eens erg goed vast te houden, en dan te lossen en zien of je een verschil hoort in de weergave. Dit kan soms erg verassend zijn en veel problemen ivm basweergave oplossen!!

Ik ga alvast ook nog wat bij het "EQ" onderdeel bijvoegen.

Pzz!
Met citaat reageren
  #4 (permalink)  
Oud 14-09-2007, 09:06
Junior Member
 
Geregistreerd: Sep 2007
Berichten: 5
Reputatie: Kees Zelf is op goeie weg
Standaard Re: Monitors

Nog wat tips.
Inderdaad boxen op oorhoogte. Als je geen bakstenen / betonnen fundament onder je boxen wil bouwen, kun je de boxen ook aan de muur bevestigen. Degelijk wel te verstaan. Maak een stevige constructie aan de muur waar je de boxen op zet. De box mag niet trillen ten opzichte van de muur, dus stevige stalen beugels (plankdragers van het zwaardere soort) en daarop een dikke plank of betontegel, waar je de box opzet.
De subwoofer gewoon op de grond, ook trillingvrij, dus liefst met pennen in de houten vloer of rechtstreeks op het beton.
Het geluid wil je uit de speakers horen, niet de reflecties via muren. Dat vertroebelt het geluid. Behang dus de hele ruimte met akoestisch absorberend schuim. Vooral de muur achter je speakers moet bedekt zijn met schuim. Daarvandaan komen namelijk de vroegste reflekties die het geluid versmeren. Als je surround hebt, geldt dat natuurlijk ook voor de achterkant.
Je verlaagt hiermee de nagalmtijd van de ruimte: als je in je handen klapt mag je geen reflekties horen. Bovendien vergroot je hiermee de galmstraal: dat is de afstand waar het directe geluid uit de boxen evenhard klinkt als het geluidsveld als gevolg van de reflekties. De beste luisterpositie binnen de galmstraal. In een hol klinkende kamer is dit maar een meter. In een gedempte kamer een paar meter. Buiten de galmstraal kun je niet het geluid uit de boxen rechtstreeks onderscheiden en kun je dus geen goede mix maken.

Een ander voordeel van de demping is het omgevingslawaai wat minder wordt. Hoe zachter het achtergrondgeluid, hoe meer details je hoort. Als je afluistert op 90 dB (lekker hard), maar je achtergrondlawaai is 50 dB (ventilatoren van je computer kunnen heel storend zijn), dan is je dynamische bereik niet beter dan van een cassettebandje. In een hele stille ruimte (je slaapkamer snacht met de ramen dicht is het achtergrond nivo 20 dB) hoor je dan dingen in de muziek die je in de studio nooit hebt kunnen horen. Dat is zeer frustrerend voor je....

Stilte is een groot goed...
Kees
Met citaat reageren
  #5 (permalink)  
Oud 27-08-2008, 13:16
Active Member
 
Geregistreerd: Apr 2008
Berichten: 176
Reputatie: Moriath is op goeie weg
Standaard Re: Monitors

voor de plaatsing van je speakers bestaan er ook berekeningsprogrammaatjes.
als je niet echt wil gaan rekenen bestaan er ook andere methoden, maar die zijn dan minder objectief.

Room Response Calculator - Reflective Accumulation Simulation Software
WASP: speakers placement [English]
http://www.cardas.com/pdf/roomsetup.pdf
Met citaat reageren
  #6 (permalink)  
Oud 01-06-2009, 01:14
Vintage Member
 
Geregistreerd: Feb 2006
Locatie: Limburg (BE)
Berichten: 4,627
Reputatie: JimMstr heeft een uitstekende reputatieJimMstr heeft een uitstekende reputatieJimMstr heeft een uitstekende reputatieJimMstr heeft een uitstekende reputatieJimMstr heeft een uitstekende reputatieJimMstr heeft een uitstekende reputatieJimMstr heeft een uitstekende reputatie
Standaard Re: Monitors

Schitterende guide, heb er zelf ook hierendaar best wel wat van opgestoken. Alleen sukkelde ik een beetje met één zinnetje:

Citaat:
Een geluid dat langer duurt dan een korter geluid met dezelfde geluidsintensiteit (volume als je wil), wordt als luider ervaren door de hersenen
Ik kan je niet vertellen of dit biologisch zo is bepaald, maar ik ben er van overtuigd dat, wanneer je getrainde oren hebt, de lengte van het geluid niet uitmaakt in het ervaren van de intensiteit ervan. Ik durf zeker wel geloven dat het oppervlakkig ervaren van volume inderdaad sterker is bij een langerdurende toon dan bij een korte, maar wanneer je oren op een deftig niveau functioneren, dan maakt het nog weinig uit hoe lang je geluidsbron duurt..
Met citaat reageren
  #7 (permalink)  
Oud 14-11-2009, 22:48
Vintage Member
 
Geregistreerd: Jun 2009
Locatie: Madonna nabij Langemark/Ieper
Berichten: 3,310
Reputatie: PCDJHENK wordt alom gerespecteerdPCDJHENK wordt alom gerespecteerdPCDJHENK wordt alom gerespecteerdPCDJHENK wordt alom gerespecteerdPCDJHENK wordt alom gerespecteerdPCDJHENK wordt alom gerespecteerdPCDJHENK wordt alom gerespecteerdPCDJHENK wordt alom gerespecteerd
Standaard Re: Monitors

In verband met de paragraaf 'Midrange' een belangrijke toevoeging. Onze oren (geldt voor iedereen) zijn het meest gevoelig rond de 3000 à 4000 Hz. Een geluidsbron die alle tonen van ons gehoorbereik (van 30Hz tot 16kHz) even luid weergeeft zal eerder 'onaangenaam' klinken in het gebied van 3 à 4 kHz. Bij Hifi-kasten gaat men dikwijls dat gebied verzwakken ( via scheidingsfilter, selectie vd luidsprekers ed) of op de voorversterker voorziet men een 'loudness' schakelaar die de bassen en hoge tonen wat extra versterkt.

Bij het meten van gehoorschade gaat men meestal ook de gevoeligheid van het oor op die frequenties controleren.
Met citaat reageren
Reageren

Discussietools
Weergave

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Trackbacks are Aan
Pingbacks are Aan
Refbacks are Aan


Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
Monitors Reality Beginners-forum 8 01-02-2007 22:14
monitors bredewoud Beginners-forum 11 20-12-2006 15:55
monitors franco Beginners-forum 8 23-10-2006 15:45
Monitors Maxim Overige audio hardware 4 08-06-2006 21:31


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 13:29.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.
Alle inhoud Copyright Homerecording.be 2003-2011
This website received pageviews from july 2003.