homerecording.be forum

Ga terug   homerecording.be forum > Hardware > Computer hardware

Mededelingen

Computer hardware De juiste computer hardware kiezen voor recording doeleinden is niet altijd eenvoudig. Hier kan je alle computer-hardware vragen en ervaringen kwijt.

Reageren
 
LinkBack Discussietools Weergave
  #1 (permalink)  
Oud 07-03-2016, 15:16
Senior Member
 
Geregistreerd: Jan 2007
Locatie: Amsterdam, Nederland
Berichten: 372
Reputatie: Zaphod is op goeie weg
Standaard RAM (CPU Bottleneck)

Ik heb een MBP 13" uit 2010. Dualcore 2,4gHz.

Ik wilde extra RAM plaatsen (16GB is mogelijk onder bepaalde omstandigheden). Ik heb nu 4GB.

Door de computerwinkelspecialist (MyCom) werd dit afgeraden aangezien mn CPU dan een bottleneck zou zijn en dicht zou slibben.

Iemand ervaring?
Met citaat reageren
  #2 (permalink)  
Oud 07-03-2016, 15:42
ktf ktf is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: Jun 2010
Locatie: Westen van Nederland (variabel)
Berichten: 551
Reputatie: ktf heeft een uitstekende reputatiektf heeft een uitstekende reputatiektf heeft een uitstekende reputatiektf heeft een uitstekende reputatiektf heeft een uitstekende reputatiektf heeft een uitstekende reputatie
Standaard Re: RAM (CPU Bottleneck)

Die meneer/mevrouw van MyCom is m.i. wat kort door de bocht. Of RAM of je CPU de bottleneck is, is afhankelijk van wat je precies met je computer doet. Als je dat erbij vertelt, kunnen we misschien wat tips geven
Met citaat reageren
  #3 (permalink)  
Oud 07-03-2016, 15:49
Vintage Member
 
Geregistreerd: Jun 2010
Berichten: 5,042
Reputatie: cyrano wordt alom gerespecteerdcyrano wordt alom gerespecteerdcyrano wordt alom gerespecteerdcyrano wordt alom gerespecteerdcyrano wordt alom gerespecteerdcyrano wordt alom gerespecteerdcyrano wordt alom gerespecteerdcyrano wordt alom gerespecteerdcyrano wordt alom gerespecteerdcyrano wordt alom gerespecteerd
Standaard Re: RAM (CPU Bottleneck)

De CPU "slibt" zeker niet dicht.

Wat wel kan kloppen, is dat geen enkel DAW eigenlijk meer dan 4 GB ram verbruikt. Met veel en zware plugins op veel sporen kan dat eventueel wat hoger zijn.

16 GB is dus een beetje overkill. Maar vermits er geen waarde tussen 8 en 16 mogelijk is, zou ik persoonlijk ook voor 16 GB gaan. Misschien gaan toekomstige DAW's wel meer verbruiken, of ga je bv. Da Vinci's Resolve gebruiken.

Nieuwere processors (met vier of meer kernen) gaan relatief weinig zoden aan de dijk brengen, omdat de meeste audio taken niet kunnen gesplitst worden over meer dan één kern. 4 kernen zou nog enige winst te zien geven, maar 6, 8 of meer niet. En dat is omdat de nieuwere processoren in de MB Pro's ongeveer dezelfde CPU frequentie aanhouden, buiten de "burst" mode. Maar die burst mode kunnen ze maar minuten volhouden, of ze branden door.

Burst mode is dus fijn voor een browser, bv, maar helpt niet veel met audio of video bewerking.
Met citaat reageren
  #4 (permalink)  
Oud 07-03-2016, 18:15
Senior Member
 
Geregistreerd: Jan 2007
Locatie: Amsterdam, Nederland
Berichten: 372
Reputatie: Zaphod is op goeie weg
Standaard Re: RAM (CPU Bottleneck)

Aha, misschien ben ik zelf wat kort door de bocht. ;-). Ik wil de MacBook op het podium gebruiken met ableton en controllers. Thuis Logic pro 9.

Live is het belangrijk dat de latency laag blijft bij maximaal zo'n 12 tracks, midi instrumenten en audioloops. Real time gitaar en mic met vocoder etc.

Heb er al wel een ssd van 500gb in gezet en dat gaf een goeie boost.

Probleem is dat 16GB alleen werkt bij 1066 (heb ik ondervonden) en dat die combi nauwelijks te krijgen is. Dus duur. Misschien is 8Gb wel beter. Wat die mycomman zei was dat wanneer de 16 (of 8) vol raakt, hij dan meer naar de cpu stuurt en dat Dat langer duurt om te verwerken. Vergeef me mijn Jip en Janneke taal maar ik ben geen specialist op dat gebied.
Met citaat reageren
  #5 (permalink)  
Oud 07-03-2016, 18:36
Junior Member
 
Geregistreerd: Mar 2016
Berichten: 3
Reputatie: Heruhur is op goeie weg
Standaard Re: RAM (CPU Bottleneck)

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Zaphod Bekijk bericht
Wat die mycomman zei was dat wanneer de 16 (of 8) vol raakt, hij dan meer naar de cpu stuurt en dat Dat langer duurt om te verwerken. Vergeef me mijn Jip en Janneke taal maar ik ben geen specialist op dat gebied.
Hallo, ik lees al even zonder registratie mee op dit forum, echter
dit was zo tenenkrommend dat ik me aangemeld heb om te reageren.

Die MyCom man praat absoluute onzin.
Op het moment dat je RAM geheugen vol zit gaat Windows/MacOS de (veel langzamere) harde schijf gebruiken als RAM geheugen.
Dit vertraagt je systeem enorm. Je CPU heeft er overigens niet veel last van want dat is niet de beperkende factor op dat moment.
Afgezien van de schrijf- en leesacties van en naar de harde schijf, zal je CPU eerder minder te doen hebben om dat die op die harde schijf zit te wachten.

Waarom wil je er trouwens meer geheugen in, loopt dat op dit moment vol?
Daar zou ik eerst even naar kijken of dat het geval is.
(ik heb geen idee of je bij MacOS het geheugengebruik kunt zien?)
Als het nu al niet vol loopt, dan gaat extra RAM geheugen namelijk helemaal niks toevoegen.

Het enige wat je aan een lagere latency kan helpen is een sterkere CPU zodat je je buffer size omlaag kan gooien.

Laatst gewijzigd door Heruhur; 07-03-2016 om 18:51 Reden: typo
Met citaat reageren
  #6 (permalink)  
Oud 07-03-2016, 20:26
Senior Member
 
Geregistreerd: Jan 2007
Locatie: Amsterdam, Nederland
Berichten: 372
Reputatie: Zaphod is op goeie weg
Standaard Re: RAM (CPU Bottleneck)

...die arme mycomman. Het kan heel goed liggen aan hoe ik zijn verhaal nu doorspeel. Dus, welkom heruhur. Leuk dat ik je gemotiveerd heb ;-)

Wat cyrano eigenlijk al aangaf: mijn DAW, inclusief plugs komen nooit zo hoog qua verbruik dat de 4 gb opraakt.

Ok heldere antwoorden. Bedankt. Helaas is een pcu het enige wat onvervangbaar is aan de mac. En meer ram vertraagt mn systeem niet, maar ik schiet er ook niet veel mee op, begrijp ik.
Met citaat reageren
  #7 (permalink)  
Oud 07-03-2016, 21:26
Junior Member
 
Geregistreerd: Mar 2016
Berichten: 3
Reputatie: Heruhur is op goeie weg
Standaard Re: RAM (CPU Bottleneck)

In dat geval zal het je inderdaad niks opleveren, dat geld kun je beter opzij leggen voor een nieuwe MBP.
Met citaat reageren
  #8 (permalink)  
Oud 08-03-2016, 09:50
Moderator
 
Geregistreerd: Dec 2004
Locatie: België
Berichten: 11,985
Reputatie: Alexxx heeft een prachtige toekomstAlexxx heeft een prachtige toekomstAlexxx heeft een prachtige toekomstAlexxx heeft een prachtige toekomstAlexxx heeft een prachtige toekomstAlexxx heeft een prachtige toekomstAlexxx heeft een prachtige toekomstAlexxx heeft een prachtige toekomstAlexxx heeft een prachtige toekomstAlexxx heeft een prachtige toekomstAlexxx heeft een prachtige toekomst
Standaard Re: RAM (CPU Bottleneck)

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door cyrano Bekijk bericht
Wat wel kan kloppen, is dat geen enkel DAW eigenlijk meer dan 4 GB ram verbruikt.
Is dat zo? Lijkt me eigenaardig. Is daar een verklaring voor?
Met citaat reageren
  #9 (permalink)  
Oud 08-03-2016, 10:22
Member
 
Geregistreerd: Nov 2015
Berichten: 53
Reputatie: Mostlikelytobecompressed is op goeie weg
Standaard Re: RAM (CPU Bottleneck)

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Alexxx Bekijk bericht
Is dat zo? Lijkt me eigenaardig. Is daar een verklaring voor?


Je moet het niet zien als een 'limiet' waarbij ze niet meer kunnen.
Gewoon dat 4GB al heeel veel audio is.
Met citaat reageren
  #10 (permalink)  
Oud 08-03-2016, 10:51
Vintage Member
 
Geregistreerd: Jan 2008
Locatie: 't Gelders Eiland
Berichten: 1,815
Reputatie: Depressoptimist heeft een uitstekende reputatieDepressoptimist heeft een uitstekende reputatieDepressoptimist heeft een uitstekende reputatieDepressoptimist heeft een uitstekende reputatieDepressoptimist heeft een uitstekende reputatieDepressoptimist heeft een uitstekende reputatie
Standaard Re: RAM (CPU Bottleneck)

Die pakweg 4 gig gaat toch alleen op wanneer je een 32bits applicatie draait? Ik heb 16Gb in mijn mac mini zitten. Ik draai bitwig met daarin maschine 2.x, kontakt (sample libraries) en verder wat VST's die meer op processorkracht leunen... In sommige gevallen kom ik aan 12Gb gebruikt geheugen.
Met citaat reageren
Reageren

Discussietools
Weergave

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Trackbacks are Aan
Pingbacks are Aan
Refbacks are Aan


Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
[Logic] CPU Spikes Depressoptimist Opname (DAW) software / sequencers 5 13-01-2012 00:15
CPU probleempje reindp Beginners-forum 10 14-05-2011 10:07
CPU belastbaarheid ;RE DubOracle Overige audio hardware 17 11-07-2007 16:39
Cpu drummerstaf Overige audio software, drivers en digitale technieken 7 16-06-2007 11:59
Latency/cpu Zaphod Overige audio software, drivers en digitale technieken 13 23-01-2007 11:00


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 02:52.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.
Alle inhoud Copyright Homerecording.be 2003-2011
This website received pageviews from july 2003.