homerecording.be forum

Ga terug   homerecording.be forum > Basisinformatie (home)recording > Artikels, tutorials en interviews

Mededelingen

Artikels, tutorials en interviews Tutorials, informatieve artikels, interviews met bekende (home)recorders of muzikanten, getting started guides enzovoorts. Enkel solide informatieve artikels worden hier weerhouden! Je mag natuurlijk wel feed-back geven op geposte artikels.

Reageren
 
Discussietools Weergave
  #1 (permalink)  
Oud 21-03-2013, 07:33
Senior Member
 
Geregistreerd: Feb 2009
Locatie: Limburg
Berichten: 426
Reputatie: Eliani heeft een prima uitstralingEliani heeft een prima uitstralingEliani heeft een prima uitstralingEliani heeft een prima uitstraling
Standaard DIY: CMoy hoofdtelefoon versterker

Daar ik toch wel een beetje een doe-het-zelver ben, spijtig genoeg eentje met twee linkse handen, zal ik een aantal DIY-projectjes bespreken op homerecording.be Geen uitgebreide, in detail, sales-pitch, bespreking, maar gewoon effe de feiten!

Als eerste aan de beurt de Cmoy Hoofdtelefoon versterker.

Original article@Eli-Audio.com
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam: il_fullxfull.381256868_46vq.jpg
Bekeken: 1415
Grootte: 116.9 KB
ID: 13073

En van de simpelste zelfbouw hoofdtelefoonversterkers is de CMoy, een pocket-versterker ontworpen door Chu Moy rond de BurrBrown OPA132 op-amp in een "non-inverting" circuit. Een CMoy wordt vooral gebruikt voor het versterken van het soms zwakke signaal dat uit draagbare cd-spelers, of mp3-spelers komt. Omdat deze schakeling zo klein is past deze in kleine behuizingen, en "Altoids Pepermints Tins" zijn een heel populaire behuizingsvorm onder de doe-het-zelvers! Altoid tins zijn trouwens al voor heel veel projecten gebruikt geweest, van Atari Punk Consoles tot gitaar versterkers.

De OPA132 wordt ondertussen niet meer gemaakt, en werd in het originele schema vervangen door de OPA134, vanwege zijn uitstekende eigenschappen, waaronder uitzonderlijk lage distorsie en ruis. De OPA2134 is de dual channel versie, en leent zich dus uitstekend voor dit stereo project. Burr-Brown was een in Tucson, Arizona gevestigde producent van hoge kwaliteit IC's, maar werd in september 2000 door Texas Instruments opgekocht. Gelukkig maakt Texas de Burr-Brown chips nog, want ze zijn zeer gegeerd door modders van bestaande electronica, bv. in de DBX 118 worden de op-amps regelmatig vervangen met Burr-Brown chips, maar ook de Behringer ADA8000 is een graag geziene klant voor de SMD-Burr-Brown chips!!

Het circuit van de Cmoy is ook nog wel te modden, door bv. de condensator aan de gelijkstroom-rem te vervangen met 1uF, hiermee verleg je de high-pass filter van 15Hz naar ongeveer 1,5Hz, maar dan ben je wel het voordeel van de kleine opbouw weer kwijt omdat de condensators groter zijn. Je kan de "Virtual Ground" bufferen wat de performance van de headphone amp tengoede komt, enz...

Je koopt afgewerkte versies letterlijk ingeblikt in "Altoids tins" op ebay voor +/- 25 plus transportkosten. Maar voor de echte doe-het-zelvers koop je de Cmoy natuurlijk in kit-vorm, of bestel je gewoon de onderdelen en ga je zelf aan de slag. De heren van Tangentsoft.net hebben een heel uitgebreide tutorial geschreven voor het bouwen van je eigen CMoy hoofdtelefoonversterker.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam: OPA2134PA-CMoy-Headphone-Amplifier-Schematic.png
Bekeken: 3783
Grootte: 11.2 KB
ID: 13074

d&b CMoy Headphone amp
De headphone amp die ik in mijn vorig artikel beschreef, van Rupert Hirst, is ook een CMoy!! Je hebt zelfs een mooie Cmoy van d&b...

Voor meer info surf je best naar de website van HeadWize.
Met citaat reageren
  #2 (permalink)  
Oud 21-03-2013, 07:47
Vintage Member
 
Geregistreerd: Jan 2011
Locatie: Lokeren
Berichten: 1,807
Reputatie: Rangertuf heeft een uitstekende reputatieRangertuf heeft een uitstekende reputatieRangertuf heeft een uitstekende reputatieRangertuf heeft een uitstekende reputatieRangertuf heeft een uitstekende reputatieRangertuf heeft een uitstekende reputatie
Standaard Re: DIY: CMoy hoofdtelefoon versterker

Dit ga ik vanavond eens doornemen, thx!!
Met citaat reageren
  #3 (permalink)  
Oud 25-03-2013, 14:56
Senior Member
 
Geregistreerd: Feb 2009
Locatie: Limburg
Berichten: 426
Reputatie: Eliani heeft een prima uitstralingEliani heeft een prima uitstralingEliani heeft een prima uitstralingEliani heeft een prima uitstraling
Standaard Re: DIY: CMoy hoofdtelefoon versterker

Artikeltjes en reviewtjes zijn natuurlijk mooi, maar hoe zit het met de werkelijkheid!! Daarom deze aanvulling van het concept. De jongens van Eli-Audio.com (Voorlopig ik dus!!) hebben het schema van de Cmoy op de testbank gegooid. De OPA134/OPA2134 chips is in onze contreien niet zomaar in de winkel te vinden, maar er zijn genoeg waardevolle alternatieven te verkrijgen bij de locale electronica-boer. Wij gingen echter voor de UA471CN van ST Electronics, dit is een "general purpose single operational amplifier" terwijl de Burr-Brown chips "High Performance Op-Amps" zijn, maar voor de UA741CN hoeven wij de deur niet uit, die ligt voor het grijpen tussen de andere projecten van Eli-Audio.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam: Schermafbeelding 2013-03-25 om 10.48.23.png
Bekeken: 1365
Grootte: 36.6 KB
ID: 13100

We gaan exact hetzelfde circuit toepassen, en met onderstaand lijstje hebben we alles voor het bouwen van het versterker gedeelte van de Cmoy. Met regelbare voedingen in huis gaan we niet met 9V batterijen slepen, daarom skippen wij het voedingscircuit.


Cmoy headamp onderdelenlijst:

- 2x single op-amp (bv. UA741)
of 1x dual op-amp (bv. TL072)
- 1x dual gang (stereo) potentiometer 10kOhm
- 2x 100kOhm weerstand
- 2x 10kOhm weerstand
- 2x 1kOhm weerstand
- 2x 0.1uF ceramic condensator (104)
- 2x input stekker (cinch/jack)
- 1x output stekker (stereo jack)

We maken met Sia Smaart live v7 een vergelijking tussen het originele pinknoise signaal, en het signaal dat door de versterker geweest is. We zien duidelijk dat zelfs deze UA471 en zeer rechtlijnige versterking heeft, buiten de afvlakking van het laag, welke we kunnen verleggen naar 15Hz door C2 door een hogere waarde te vervangen, bv. 1uF. Hierdoor zal de opbouw van het circuit wat groter zijn, maar de response beter. De schakeling heeft genoeg vermogen om het bijkomende laag te versterken naar een zeer hoog volume, met een pak headroom op overschot.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam: Schermafbeelding 2013-03-25 om 10.25.15.jpg
Bekeken: 273
Grootte: 67.5 KB
ID: 13099

Enzelfde schakeling met een TL072CP, een low-noise jfet-input op-amp doet het een pak beter op gebied van ruisvloer, en vooraleer deze chip clipt gaan je oren er aan. in de frequentie-response zie dat het hoog een tikkeltje geboost wordt!

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam: Schermafbeelding 2013-03-25 om 18.54.54.jpg
Bekeken: 476
Grootte: 68.6 KB
ID: 13106

Zo zie je dat een simpele niet inverterende op-amp schakeling een goed resultaat kan leveren om bv. de uitgang van een mp3-speler te vergroten, of als alleenstaande hoofdtelefoon-versterker in een studio-opstelling. Binnenkort komt deel drie van dit artikel uit, en dan met Burr-brown chips!!

Voor degene die deze schakeling zelf wilt bouwen en er een draagbare versie van wilt maken is deze voeding ideaal!!

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam: Schermafbeelding 2013-03-25 om 10.48.33.png
Bekeken: 405
Grootte: 35.2 KB
ID: 13101

Laatst gewijzigd door Eliani; 25-03-2013 om 18:55
Met citaat reageren
  #4 (permalink)  
Oud 27-03-2013, 10:23
Senior Member
 
Geregistreerd: Feb 2009
Locatie: Limburg
Berichten: 426
Reputatie: Eliani heeft een prima uitstralingEliani heeft een prima uitstralingEliani heeft een prima uitstralingEliani heeft een prima uitstraling
Standaard Re: DIY: CMoy hoofdtelefoon versterker

Een tussenbericht, terwijl wij wachten tot de Burr-brown chips binnen zijn.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam: crossfeed-v1.2-pop-large.jpg
Bekeken: 375
Grootte: 162.4 KB
ID: 13107

Terwijl we allemaal het liefst gewoon naar muziek luisteren door onze favoriete luidsprekers, zijn we nu eenmaal gebonden aan termen zoals geluidsoverlast, of maken we ruzie met de rest van het gezin, of hebben we gewoon het budget voor onze favoriete speakers nog niet bij elkaar kunnen sprokkelen. We kunnen dan niet anders dan de hoofdtelefoon oppakken, en verder te gaan waar we gebleven waren. Maar ik persoonlijk wordt altijd zo snel moe van de extreme separatie waarmee een hoofdtelefoon het stereobeeld weergeeft. Misschien herkennen sommigen onder jullie er zich wel in dat je soms gewoon hoofdpijn krijgt als je te lang met zo'n ding op je kop zit?

Dan denk ik dat het tijd wordt voor een volgend hoofdstuk in de Cmoy Saga, een aanvulling van het concept. We gaan bekijken hoe Crossfeed ons kan helpen bij het langdurig luisteren naar muziek op hoofdtelefoons, en hoe we dit kunnen implementeren in onze bestaande schakeling. Crossfeed is de blend tussen twee geluidssignalen, in onze situatie het linkse en het rechtse signaal. Zo verminderen we de separatie tussen de twee en wordt het meteen een stuk aangenamer om met een hoofdtelefoon op je kop te zitten.

We weten allemaal dat het stereobeeld tussen twee speakers gevormd wordt door de tijdsverschillen tussen het ontvangst van de geluidsgolven aan het linkeroor, en de receptie aan het rechteroor, respectievelijk voor audio die van de andere kant komt. Dit is trouwens de enige manier van richtingaanwijzing, zo onderscheidt onze hersenmassa of een geluid van links, of van rechts komt. En daarom is het zo moeilijk om onder water te weten waar geluid vandaan komt, omdat audio zich in water veel sneller voortbeweegt dan in lucht!

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam: Headphones%20Soundscape%20No%20Crossfeed.jpg
Bekeken: 332
Grootte: 11.2 KB
ID: 13108Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam: Headphones%20Soundscape%20WITH%20Crossfeed.jpg
Bekeken: 341
Grootte: 21.4 KB
ID: 13109

Net omdat we altijd met beide oren luisteren naar onze luidsprekers tijdens een opname, gaan we in het bewerken van deze opname, en vooral tijdens de plaatsing van verschillende instrumenten in het stereobeeld, extreme handelingen toepassen. Net omdat de tijdsverschillen tussen het ontvangst aan beide oren zo klein is gaan we sommige instrumenten extreem pannen, wat op koptelefoon heel on-natuurlijk zal overkomen. Wij zouden als studio-mixers hier gewoon rekening mee moeten houden, en dan is een crossfeed-knop eigenlijk overbodig, maar bij oudere opnames is extreme panning nu eenmaal een feit, en we willen hier natuurlijk wel gezellig naartoe kunnen luisteren.

Opnieuw komt Chu Moy, de ontwerper van de Cmoy HeadAmp hier op de proppen met een aanpassing van een origineel. Siegfried Linkwitz publiceerde in 1971 een artikel, "improved headphone listening", waarin hij een schema beschreef dat het stereobeeld minder extreem maakte, door de twee signalen te blenden onder 700Hz, en enige equalizing toepaste, om de opgehoopte frequenties te verzwakken. Maar Chu Moy vond na maanden gebruik te maken van de schakeling dat er toch enkele aanpassingen konden gemaakt worden. Hij hoogde het output-volume, verlegde de crossfeed lowpas-filter naar 800Hz i.p.v. 700Hz wat het mid een stuk zuiverder maakte, en maakte met een switch twee stereo-breedtes mogelijk, zodat de filter naar keuze aangepast kon worden. En natuurlijk zit er een bypass switch op, zodat we ook zonder de Crossfeed kunnen luisteren!!

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam: cmoy1_4.gif
Bekeken: 1195
Grootte: 8.1 KB
ID: 13110

Verder voorziet Chu Moy twee versie "Low-Z" en "High-Z", twee dezelfde schakelingen met verschillende impedanties, afhankelijk of je de Crossfeed schakeling voor of achter je hoofdtelefoon-versterker wilt plaatsen, waar de Low-Z een lage output-impedantie heeft om direct de hoofdtelefoon aan te kunnen, en High-Z met een hoge input-impedantie, om voor de HeadAmp geplaatst te worden, en zo overweg te kunnen met line-level impedantie, maar dan moet je hoofdtelefoon versterker weer wel een hogere input-impedantie hebben (+/- 5kOhm). Wij houden het dus bij de Low-Z versie, deze kan je zowel voor als achter je versterker plaatsen, en koppelt perfect voor onze Cmoy Headamp!

Zoals gewoonlijk staat dit circuit open voor verbetering, je kan met een rotary-switch meerdere r1 waarden switchen zodat je meer of minder ruimtelijkheid aan het stereobeeld kan geven. Je kan C2 vervangen door 1uF zodat je de kantel-frequentie van de crossfeed verlegt.

Op de site van HeadWize vindt je het volledige artikel van Chu Moy, inclusief de bevindingen als je de filter voor of achter je amp zet.
Met citaat reageren
Reageren

Discussietools
Weergave

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Trackbacks are Uit
Pingbacks are Uit
Refbacks are Uit


Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
Hoofdtelefoon Versterker Clicquot Beginners-forum 29 23-04-2013 18:31
DIY drumtriggers ramonow Opnametechnieken 13 01-01-2012 15:03
DIY dempingspanelen jtb Opnamestudio Constructie & Inrichting 11 29-12-2011 10:54
DIY Plus pedaal BRDR Overige audio hardware 11 11-12-2011 16:40
Hoe sluit ik mijn hoofdtelefoon versterker met 6 aparte kana Martijn Overige audio hardware 3 16-10-2006 12:00


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 00:16.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.
Alle inhoud Copyright Homerecording.be 2003-2011
This website received pageviews from july 2003.