homerecording.be forum

Ga terug   homerecording.be forum > Basisinformatie (home)recording > Beginners-forum

Mededelingen

Beginners-forum Een vriendelijke plek waar beginnende homerecorders met hun vragen terechtkunnen. Belangrijk! Lees voor je begint te posten onze "verplichte kost" en "veelgestelde vragen" door. Neem ook de tijd om te zoeken of je vraag al niet eerder beantwoord werd. Als je die moeite doet helpen we je graag verder.

Reageren
 
Discussietools Weergave
  #1 (permalink)  
Oud 13-08-2006, 14:10
Junior Member
 
Geregistreerd: Aug 2006
Berichten: 4
Reputatie: BaS82 is op goeie weg
Standaard hoe nu verder

Hallo,

We hebben ons al voorgesteld in het introduce yourselfkopje en nu hebben wij een paar vragen.

Wij willen graag gaan opnemen met Cubase LE. Onze bedoeling is dat we gaan opnemen met elektrische gitaren (ook basgitaar). Voorheen werkten we met Fruityloops en Adobe Audition. Drumtracks exporteerden we dan via fruityloops naar Adobe. Met gitaar en bas speelden we daar dan wat overheen en zo maakten we onze liedjes. Echter met Adobe zijn er nog een hele hoop dingen die we niet konden doen.

We hebben kort geleden een condensator microfoon gekocht van Behringer (C-1). Ook hebben we een mengpaneeltje (Behringer UB 802). Onze geluidskaart is van het merk EMU en alles is zo goed als geinstalleerd.

Vandaag (13-08-2006) hebben we Cubase geinstalleerd en we weten daar eigenlijk zo goed als niks van. We weten wel hoe je kunt opnemen (dus bijvoorbeeld een basloopje hebben we al opgenomen en kunnen we ook afspelen) maar daar blijft het dan ook bij. Via de tutorials konden we een klein beetje wijs worden maar dus niet helemaal.

Om te beginnen hebben wij een paar vraagjes:

-Wat is beter? audio of midi opnemen.
-Hoe kun je een track masteren
-Hoeveel bit gebruiken we? 16 of 24
-Kun je ook drumtracks importeren vanuit Fruityloops of zitten er in Cubase ook drumtracks?
-Handige tips zijn ook welkom.
-Zijn er misschien andere opname programma's die beter zijn dan Cubase?

Ik hoop dat ik niet teveel vraag. We hebben eerst nog wat rondgekeken of deze onderwerpen al in de forums stonden maar we konden niets vinden. Als dat wel zo is kunnen jullie ons er dan naar verwijzen??

Alvast bedankt.
Met citaat reageren
  #2 (permalink)  
Oud 13-08-2006, 14:51
BRS BRS is offline
Active Member
 
Geregistreerd: Feb 2006
Berichten: 134
Reputatie: BRS is op goeie weg
Standaard Re: hoe nu verder

Citaat:
-Wat is beter? audio of midi opnemen.
-Hoe kun je een track masteren
-Hoeveel bit gebruiken we? 16 of 24
-Zijn er misschien andere opname programma's die beter zijn dan Cubase?
Ik zal enkele vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

- Het grootste verschil tussen audio of midi opnemen is dat je bij audio effectief geluiden opneemt (dus bv. electrische gitaar, effectjes van synth of keyboard) en dat je bij midi enkel data programmeert. De data van midi is dus een soort parameter die een externe soundmodule (of zit meestal ook in de geluidskaart) vertelt welke noot, hoe lang deze noot duurt, welk instrument het geluid moet bevatten.

- Mastering laat je beter over aan specialisten die al jaren in het vak zitten. Alhoewel er wel in de meeste opnamesoftwareprogramma's een mastering mode inzit, is het ingewikkelder dan het mixen zelf.

- Je kan het best 24 bit opnemen omdat je met 16 bit in feite in mp3 kwaliteit opneemt en met 24 bit in CD kwaliteit.

- Er zijn veel goede opnameprogramma's op de markt die eigenlijk qua basis allemaal hetzelfde zijn, maar sommige hebben meer features dan andere of een andere aanpak. Zo is er bv. Logic gemaakt door Apple en runt dus het best op een Mac, dan heb je nog de industry-standard ProTools waarvan er budgetvriendelijke versies van bestaan voor de homerecorders en hobbyisten onder ons: deze twee versies krijg je bv. bij aankoop van apparatuur van Digidesign (de maker van ProTools) en heb je nu in 2 budgetversies nl. ProTools LE (in combinatie met Digidesign hardware zoals M-Box, Command 8, Digi002 en DigiRack) en ProTools M-Powered (in combinatie met M-Audio hardware)

BRS
Met citaat reageren
  #3 (permalink)  
Oud 13-08-2006, 15:27
Vintage Member
 
Geregistreerd: Dec 2005
Locatie: Antwerpen
Berichten: 2,224
Reputatie: Onslow heeft een uitstekende reputatieOnslow heeft een uitstekende reputatieOnslow heeft een uitstekende reputatieOnslow heeft een uitstekende reputatieOnslow heeft een uitstekende reputatieOnslow heeft een uitstekende reputatieOnslow heeft een uitstekende reputatie
Standaard Re: hoe nu verder

Op papier zou 16 bit 44.1 kHz het hele bereik v/h menselijk oor zouden moeten dekken. Maar waarschijnlijk maken instrument geluiden die hierbuiten liggen en sommigen beweren dat 16 bits afbreuk zou doen aan de kwaliteit van 44.1 kHz audio, juist door de afwezigheid van deze voor het menselijk oor afwezige geluiden.

Ik ken de beperkingen van LE niet, maar ik denk dat het mogelijk moet zijn om audioloops te importeren in cubase LE, je kan natuurlijk ook midifiles importeren en deze dan laten afspelen door een drumsampler (waarschijnlijk LM-1 indien meegeleverd in LE), je kan met de LM-1 natuurlijk ook zelf je drumtracks maken door met een midi interface of met de muis patterns te maken. Je kan ook andere VSTi' aanschaffen voor je drumtracks. (Battery2, EZ drummer, of loop-based Stylus RMX)

IMO bestaat er niet zoiets als het beste programma, je zal zelf veel moeten lezen en proberen om het programma te vinden dat het beste bij je past.

Als je met masteren echt masteren bedoelt zou ik dit overlaten aan professionals, indien je echter effecten wil toepassen op je mix of individuele tracks is dit zeer goed mogelijk, cubase biedt de mogelijkheid om zowel insert als send VST effects te gebruiken, het aantal dat je kan gebruiken hangt af van de CPU van je computer.

Met citaat reageren
  #4 (permalink)  
Oud 13-08-2006, 17:00
Moderator
 
Geregistreerd: Jul 2005
Locatie: Boechout
Berichten: 1,331
Reputatie: boppertje heeft een prima uitstralingboppertje heeft een prima uitstralingboppertje heeft een prima uitstraling
Standaard Re: hoe nu verder

Hier nog een handige link over het waarom van 24bits. ('t is wel in't Engels te doen...)
http://www.24bitfaq.org/

Citaat:
- Je kan het best 24 bit opnemen omdat je met 16 bit in feite in mp3 kwaliteit opneemt en met 24 bit in CD kwaliteit
Niet volledig correct, een cd is reeds meer dan 20 jaar 16bits, 44.1kHz.
Een .mp3-bestand is "lossy" gecomprimeerd, wilt zeggen dat er stukken van de originele informatie ontbreken, waardoor de bestanden veel kleiner worden, wat bij een WAV-, .AIF-file of een cd niet het geval is.

[ Bewerkt door boppertje on 13/8/2006 18:21 ]
Met citaat reageren
  #5 (permalink)  
Oud 13-08-2006, 18:43
Vintage Member
 
Geregistreerd: Apr 2004
Berichten: 3,116
Reputatie: waxx wordt hier goed onthaaldwaxx wordt hier goed onthaaldwaxx wordt hier goed onthaald
Standaard Re: hoe nu verder

het grootste verschil tussen 16 en 24 bit is het mogelijk dynamisch bereik. 16bit is groot genoeg voor een afgewerkte file, maar voor tracking kom je dan rap in moeilijkheden en moet je beginnen gaten/compressen bij het tracken (wat niet omkeerbaar is), in 24bit kan je daarmee wachten tot de mixfase omdat je nooit het volledig dynamisch bereik van de file kan benutten, en dus nooit tekort komt.

maar uiteindelijk dithered iedereen naar 16bit 44.1Khz .wav of .aiff, wat de cd standaard is.

qua sampelrate, 44.1 is goed genoeg voor een stereosignaal zoals de meeste muziek, de hogere samplerates zijn vooral voor postproductie en de multichannelsystemen zoals dolby surround die daar gebruikt worden.
Met citaat reageren
  #6 (permalink)  
Oud 13-08-2006, 19:57
Junior Member
 
Geregistreerd: Aug 2006
Berichten: 4
Reputatie: BaS82 is op goeie weg
Standaard Re: hoe nu verder

Kijk, daar worden we al een stuk wijzer van!! We gaan gewoon kijken en zelf dingen proberen te achterhalen. In ieder geva tot zover bedankt en er zullen vast nog wel een paar vragen op dit forum van ons komen.

Laterrrrz
Met citaat reageren
  #7 (permalink)  
Oud 13-08-2006, 20:43
Junior Member
 
Geregistreerd: Aug 2006
Berichten: 4
Reputatie: BaS82 is op goeie weg
Standaard Re: hoe nu verder

Hallo, nog een vraagje. We willen nu een MIDI-bestand inladen. We hebben een drumtrack gemaakt in Fruityloops. Vanuit dat programma hebben we de track opgeslagen als MIDI-file. In Cubase wil ik nu dat MIDI-bestand inladen via File-Import-MIDI-file. Nu komt de track van het drumstukje niet tevoorschijn. Hoewel we alles volgens de handleiding doen zien we nog steeds geen track. Hoe kunnen wij deze tevoorschijn toveren??? :-)
Met citaat reageren
  #8 (permalink)  
Oud 14-08-2006, 09:03
Moderator
 
Geregistreerd: Dec 2005
Locatie: Borgloon België
Berichten: 11,645
Reputatie: Pixie heeft een prachtige toekomstPixie heeft een prachtige toekomstPixie heeft een prachtige toekomstPixie heeft een prachtige toekomstPixie heeft een prachtige toekomstPixie heeft een prachtige toekomstPixie heeft een prachtige toekomstPixie heeft een prachtige toekomstPixie heeft een prachtige toekomstPixie heeft een prachtige toekomstPixie heeft een prachtige toekomst
Standaard Re: hoe nu verder

Normaal gezien wordt er een midi-track aangemaakt en wordt je midi-file ingevoegd op de plaats waar de song-cursor zich op dat moment bevindt.
Let er wel op dat je eerst nog een VSTi of een externe midi-module moet toewijzen aan deze midi-track voordat je enig geluid hoort. (bijvoorbeeld de LM-7 drumVST van Steinberg)
Met citaat reageren
  #9 (permalink)  
Oud 14-08-2006, 12:07
Vintage Member
 
Geregistreerd: Dec 2005
Locatie: Antwerpen
Berichten: 2,224
Reputatie: Onslow heeft een uitstekende reputatieOnslow heeft een uitstekende reputatieOnslow heeft een uitstekende reputatieOnslow heeft een uitstekende reputatieOnslow heeft een uitstekende reputatieOnslow heeft een uitstekende reputatieOnslow heeft een uitstekende reputatie
Standaard Re: hoe nu verder

Ik weet dat het waarschijnlijk gemakkelijker is om een drumtrack te maken in een programma dat je kent, maar probeer de drumeditor van cubase eens. In de begindagen was cubase's drumeditor een revolutie en één van de redenen waarom zovelen het programma kochten.

En zoals Pixie zegt zeker niet vergeten om een VSTi toe te wijzen aan je midichannel in de trackinspector (=kolom links)

[ Bewerkt door Onslow on 14/8/2006 12:11 ]
Met citaat reageren
Reageren

Discussietools
Weergave

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit
Trackbacks are Uit
Pingbacks are Uit
Refbacks are Uit


Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
Midi setup maken? Hoe beginnen EN HOE VERDER? giel12 MIDI 14 12-12-2006 12:40
opgenomen in 16 bit, hoe verder? machineman Opnametechnieken 1 04-10-2006 14:04


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 03:54.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.
Alle inhoud Copyright Homerecording.be 2003-2011
This website received pageviews from july 2003.