Los bericht bekijken
  #12 (permalink)  
Oud 25-08-2009, 16:23
EricDesart EricDesart is offline
Erelid
 
Geregistreerd: Mar 2007
Locatie: Antwerpen, BE
Berichten: 1,650
Reputatie: EricDesart wordt alom gerespecteerdEricDesart wordt alom gerespecteerdEricDesart wordt alom gerespecteerdEricDesart wordt alom gerespecteerdEricDesart wordt alom gerespecteerdEricDesart wordt alom gerespecteerdEricDesart wordt alom gerespecteerdEricDesart wordt alom gerespecteerdEricDesart wordt alom gerespecteerdEricDesart wordt alom gerespecteerd
Standaard Re: homestudio op zolderkamer

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door bert stoltenborg Bekijk bericht
Je kunt bij monacor voor een paar euri slimme rubberdopjes krijgen om speakers te ontkoppelen van je bureau of vloer.
Bert,
Even jouw techniek gebruiken: Wat zijn slimme rubberdopjes?

Ik heb even gezocht:
MONACOR INTERNATIONAL:PRODUCT LIST
Ik zie gewoon traditionele trildempertjes, zonder enige nuttige technische beschrijving.
Welk slim rubbertje moet iemand kopen, wanneer?

Trillingsontkoppeling van speakers werkt exact vergelijkbaar met zwevende vloeren waarvoor je mensen waarschuwt dat ze geen fouten mogen maken op risico van het verergeren van een probleem.

Hier heb je wat catalogen met rubber(tjes) (de gedrukte versies bevatten alle details nodig om ontkoppeling en resonanties te berekenen).
Engelse: Homepage ContiTech Schwingmetall: About Schwingmetall, Product range, Catalogue
Duitse: Homepage ContiTech Schwingmetall: Über Schwingmetall, Produktübersicht, Kataloge, Downloads
Franse: Homepage ContiTech Schwingmetall: L'original le lien de métal en caoutchouc de ContiTech

Het is eenvoudiger om de indrukking te geven omdat dit gerelateerd is aan de resonantie (bij lineaire dempers waarbinnen de meeste zich ca gedragen bij ca juiste belasting). Dit geld voor het meeste materiaal: foam, glaswol, slimme en domme rubbertjes, kurk, enz..
Belangrijkste verschil tussen wol en schuimachtige producten is dat deze comprimeren in volume, en rubberachtige producten werken op vervorming (compressie volume rubber praktisch verwaarloosbaar, wat ook de reden is dat mat-achtige rubbers geprofileerd worden om die rubber zijdelings te laten expanderen).

fo = 15.8/sqrt(d)
d = (15.8/fo)²
d: doorzakking in mm
fo: resonantiefrequentie

In feite kan men dus heel snel checken welk effect ontkoppeling geeft van speakers op een desk, door gelijk welk elastisch materiaal te gebruiken en zo te snijden dat de luidsprekers x mms inzakken door hun statische belasting (dus vergelijken oorspronkelijke dikte elastisch materiaal met dikte onder belasting).
Hoe meer ze doorzakken (akoestisch beter in verticale richting) hoe minder stabiel dat zij zullen worden (zijdelingse kantelbeweging). Akoestisch is dit niet noodzakelijk schadelijk omdat die zijdelingse resonantiefrequentie soms (niet steeds) meer dan laag genoeg is (en dus akoestisch behoorlijk ontkoppeld = ontkoppeld van voor en teruggaande beweging woofer).
Beter is echter de boxen op een zware staalplaat (op maat gemaakt: vb plasma gesneden = eenvoudig te bestellen) te zetten en die staalplaat op de dempers te plaatsen.
Resultaat: EN een goede ontkoppeling, EN stabiele boxen (zwaartepunt verlaagd en inertie van toegevoegde massa), EN elegant omdat een zware staalplaat nog steeds relatief dun blijft door hoog soortelijk gewicht.

Belangrijk: ontkoppelen doe je om een probleem op te lossen, dus als er een probleem bestaat of mogelijk te verwachten is. Ontkoppelen dient niet om boxen beter te laten klinken (zoals niet zelden gesuggereerd word door commerciële bedrijven die graag gebruik maken van de magie rond akoestiek). Als ontkoppeling tot een beter klankbeeld leidt betekent dit dat je een probleem opgelost hebt dat los staat van de kwaliteit van de speakers zelf, maar getriggerd werd door en in samenspel met de speakers (op welke manier ook).

Laatst gewijzigd door EricDesart; 25-08-2009 om 17:01
Met citaat reageren