Los bericht bekijken
  #1 (permalink)  
Oud 04-03-2018, 14:58
_se_bas _se_bas is offline
Junior Member
 
Geregistreerd: Mar 2018
Locatie: Utrechtse Heuvelrug
Berichten: 4
Reputatie: _se_bas is op goeie weg
Red face Ruw db advies geisoleerde garage aan huis (nieuwbouw, spouwmuren)

Dag allen,

Met interesse heb ik diverse uurtjes op dit forum rondgekeken. Wat een schat aan informatie, prachtig! Helaas lukt het me niet om goed de informatie te vinden die voor mij echt van belang is, doordat ik verzand raak in te ver gaande informatie of antwoorden op vragen en gevallen zie die teveel verschillen van de mijne.

Daarom graag een vraag en beroep op de kennis van de forumleden. Kortweg: hoeveel dB zal ik bij benadering dempen naar buiten toe als binnenin muziek wordt gemaakt op flink volume? Denk aan harde gitaar of drums. Einddoel is buiten het geluid wel hoorbaar maar niet te hard te hebben voor de buren. Sowieso zou de isolatie die bij de nieuwbouw gerealiseerd is al een flink stuk moeten schelen.

Ik heb een nieuwbouwwoning, 2 onder 1 kap, met naast de woning, aan de rechterzijde van de woning vast maar verder losstaand van overige bebouwing een garage. Deze is ge´soleerd met spouwmuur en dakisolatie en uitgerust met radiator om comfortabele verblijfsruimte te zijn. Er is een inpandige deur naar de woonkamer. Ook is er een extra dikke en relatief goed isolerende dubbelen houten deur in geplaatst.

Zie foto buiten:


En zie plattegrond:


Binnenin heb ik met houten rasterwerk, glaswol en gipsplaten een afscheidingswand gemaakt tussen een fietsendeel en werkkamer/muziekkamer deel met deur (nog niet afgewerkt en deur nog zonder klink). Op de foto is de wand en het houten onafgewerkte (maar door de aannemer bij de bouw geisoleerde) plafond te zien:


verder bevat de ruimte een raam en deur naar de woonkamer:


Mijn plan is om houten panelen te maken om de raamopening bij geluidsproductie tijdelijk te kunnen afsluiten. Eventueel ook bij de deur.

Terug naar mijn vraag:
Kortweg: hoeveel dB zal ik bij benadering dempen naar buiten toe als binnenin muziek wordt gemaakt op flink volume? Denk aan harde gitaar of drums.

Einddoel is buiten het geluid niet te hard te hebben voor de buren. Het mag wel hoorbaar zijn. Buren bevinden zich direct naast ons in zelfde pand (want 2onder1kap), rechts van de garagebox op ca. 6 meter en ook ca. 25meter schuin achter de achterzijde/raamzijde van de garagebox (zie foto).

Gewapend met het antwoord op deze vraag kan ik een keuze maken voor vloer/muur/plafondafwerking en -bekleding en de ruimte gaan gebruiken.

Bij voorbaat mijn grote dank!!

Groeten van de Utrechtse Heuvelrug.
Met citaat reageren