Los bericht bekijken
 
Oud 11-10-2016, 00:13
PCDJHENK PCDJHENK is offline
Vintage Member
 
Geregistreerd: Jun 2009
Locatie: Madonna nabij Langemark/Ieper
Berichten: 3,310
Reputatie: PCDJHENK wordt alom gerespecteerdPCDJHENK wordt alom gerespecteerdPCDJHENK wordt alom gerespecteerdPCDJHENK wordt alom gerespecteerdPCDJHENK wordt alom gerespecteerdPCDJHENK wordt alom gerespecteerdPCDJHENK wordt alom gerespecteerdPCDJHENK wordt alom gerespecteerd
Standaard Re: Ribbon mics, niet geschikt voor 'normale' preamps?

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door jeroen.grommen Bekijk bericht
Misschien toch voor de volledigheid direct het onderscheid maken tussen actieve en passieve ribbon mics.

Zoals je kan verwachten hebben de actieve ribbons een ingebouwde transformator, waardoor een 'normale' preamp nog in aanmerking kan komen. Het nadeel van deze actieve ribbons is een verlies aan tophoog. De wetenschappelijke verklaring ga ik je besparen.

En uitzondering daarbij: De SE - RNR1 (Rupert Neeve design) is een actieve ribbon met een speciaal ontwikkelde dubbele tranformator waarbij het tophoog een stuk beter overeind blijft in vergelijking met een 'normale' actieve ribbon.
Alle ribbons hebben een transformator aan de binnenkant zitten. De kwaliteit van die transformator bepaalt ook wel een stuk de frequentiekarakteristiek van de mic. En 't is idd zo dat de ribbon gevoeliger is in de lage regionen. Maar dat neemt niet weg dat je met een goede preamp en daarna wat versterking van het hoog in je Daw of mengtafel geen goede resultaten kan bereiken.

De passieve ribbons hebben enkel die transformator aan boord. En die transformator geeft een zeer zwak signaal af. Je hebt dus een preamp met veel ruisvrije gain nodig als je stille passages wilt opnemen of als je veraf van de geluidsbron staat met de ribbon. Mijn AEA TRP versterkt meer dan 80dB . Bij opname van kerkorgel ga ik regelmatig tot 65dB 70dB. Maar 0p dat moment sta ik dan ook zo'n 10 15m van het orgel verwijderd.

De actieve ribbons hebben nog extra electronica aan boord die het zwakke signaal reeds versterken in de micro. Tevens kan men hier al een correctie doen op de hoge frequenties zodat in dat gebied de curve vlakker loopt.

Heb je al eens geprobeerd om het uitgangsignaal van je preamp terug naar binnen te brengen op een 2de preamp. Dan heb je extra veel versterking. Hopelijk ruist je eerste preamp niet te veel want die ruis zal ook mee versterkt worden door de 2de preamp. Best je eerste preamp dan ook niet volledig open draaien tot maximale versterking.

Die preamps van Tritonaudio geven je een extra 20dB aan versterking en zijn heel goed.
Met citaat reageren