Los bericht bekijken
  #5 (permalink)  
Oud 24-01-2016, 20:01
Byteside Byteside is offline
Active Member
 
Geregistreerd: Jan 2015
Locatie: Grunn
Berichten: 132
Reputatie: Byteside wordt hier goed onthaald
Standaard Re: Compacte set-up garage advies

Met mijn (korte) ervaring denk ik dat de volgende dingen, in deze volgorde, het meeste effect hebben op de geluidskwaliteit:

- Positie van de speakers en luisterplek. Speakers juiste afstand uit elkaar. Hoge tonen moeten gericht zijn op je oren, deze gaan namelijk gewoon recht uit, dus juiste hoogte en hoek. Lage tonen moeten voornamelijk op de juiste plek staan vanwege staande golven, beste werkt een subwoofer.
- Inbouwen van de speakers of oppervlakte eromheen. Er gaan zo minder 'geluidsgolven' verloren om de speaker heen en minder rare reflecties van de geluidskast zelf. Werkt misschien niet met alle speakers, je bemoeit een beetje met het ontwerp van de producent.
- Heel veel geluidsabsorptie voor de lage tonen in de hoeken. Vermindert de staande golven en verbeterd daarmee het geluid. Je hebt volgens mij best veel absorptie nodig voordat het merkbaar effect heeft. Hoe dikker de absorptie hoe beter. Echter te veel absorptie maakt de kamer 'dof', er volgens mij ergens een 'gouden regel' die zegt... maximaal/optimaal 1/3 oppervlakte van de kamer is absorptie ...zoiets was, weet het niet zeker. Misschien dat Bert dat beter weet.
- Absorptie op reflectiepunten (weinig ervaring mee) en de metingen die ik heb gedaan hiermee hadden weinig tot geen effect.

En dan heb je nog van die vage dingen zoals:
- Hoe luider hoe mooier het geluid vaak klinkt (maakt vergelijken van speakers lastig in de winkel)
- Hoe de boxen er uit zien heeft veel invloed op hoe het klinkt (zit tussen de oren) -> veel info hier: https://www.youtube.com/watch?v=zrpUDuUtxPM
- Off-axis prestaties van de speaker
- Omgevingsgeluid (ruis-signal verhouding)
- Hoe platter de frequency-response van de speaker hoe beter voor mixen, maar een licht omlaag lopende lijn wordt door sommige als mooier ervaren. Mix je een liedje naar deze schuine lijn en speel je het af of een speaker die dit profiel al heeft, dan wordt het extra versterkt. Veel verschillende speakers proberen is voor mixen het beste dan.

Edit: Ik zie dat je niet veel ruimte hebt om je luisterplek te verplaatsen, dan is die tip niet zo nuttig, excuses, maar helaas is dat meestal wel het meest effectief om het geluid te verbeteren.

Laatst gewijzigd door Byteside; 24-01-2016 om 20:08
Met citaat reageren