Discussie: [DIY] 5e serie PZMs
Los bericht bekijken
  #1 (permalink)  
Oud 06-09-2014, 20:01
ktf ktf is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: Jun 2010
Locatie: Westen van Nederland (variabel)
Berichten: 551
Reputatie: ktf heeft een uitstekende reputatiektf heeft een uitstekende reputatiektf heeft een uitstekende reputatiektf heeft een uitstekende reputatiektf heeft een uitstekende reputatiektf heeft een uitstekende reputatie
Standaard [DIY] 5e serie PZMs

Goedenavond,

Zojuist heb ik de laatste hand gelegd aan een nieuwe serie zelfgebouwde microfoons. Eerder liep er al een topic over een ander model maar om verschillende redenen heb ik nu weer een nieuwe uitgewerkt.

Ook deze serie (ondertussen al weer mijn 5e) zijn drukveldmicrofoons, beter bekend als PZM (Pressure Zone Microphone) of Boundary Layer Microphones. De serie in de eerdere thread (op 48V en 24V fantoomvoeding) doen het uitstekend, dus deze serie is zonder elektronica en loopt op plug-in power. Daardoor kunnen ze gebruikt worden met alle (voice)recorders die geen XLR ingang hebben (zoals de Zoom H1/H2n, Sony PCM-D50, Tascam DR-05 enz. enz.) DSLRs en de sjiekere camcorders.

De eerste twee zijn simpelweg zo dun als praktisch voor mij mogelijk was, met een totale dikte van 11mm. Dit, gecombineerd met de excentrische plaatsing en de afmetingen van de twee plaatjes zou de frequentierespons zo vlak mogelijk moeten houden.De tweede (sub)serie heeft een specifieker doel en is ook wat meer bijzonder. Ik heb een aantal zuignappen besteld die de eigenaren van een TomTom waarschijnlijk bekend voor zullen komen. In de ring waar normaal gesproken een TomTom geklikt wordt heb ik een houten plaatje aangebracht met een microfoonelement.

Op deze manier kan ik microfoons in een vleugel verwerken. Dit gebeurd wel vaker, in verschillende literatuur heb ik aanbevelingen gevonden wat betreft het 'vasttapen' van drukveldmicrofoons onder de klep van een vleugel, maar een goede zuignap leek mij een beter oplossing dan gaffer. In het verleden heb ik met gaffer nog wel eens ergens de lak vanaf getrokken, en dat doe ik liever niet bij een vleugel.


Ze werken dus beide op plug-in power. Voor de eerste heb ik dat gedaan omdat ik al een paar goede, vergelijkbare microfoons op fantoomvoeding heb, in het tweede geval omdat er simpelweg geen ruimte is voor niet-SMD elektronica.

Ik heb helaas nog geen soundbites, maar ik kan niet wachten om die vleugel-microfoons uit te proberen
Met citaat reageren