Los bericht bekijken
  #10 (permalink)  
Oud 22-05-2014, 11:06
cyrano cyrano is offline
Vintage Member
 
Geregistreerd: Jun 2010
Berichten: 5,042
Reputatie: cyrano wordt alom gerespecteerdcyrano wordt alom gerespecteerdcyrano wordt alom gerespecteerdcyrano wordt alom gerespecteerdcyrano wordt alom gerespecteerdcyrano wordt alom gerespecteerdcyrano wordt alom gerespecteerdcyrano wordt alom gerespecteerdcyrano wordt alom gerespecteerdcyrano wordt alom gerespecteerd
Standaard Re: Luidsprekers maken met 3D printer

3D printing vereist een andere manier van denken.

Zo zag ik recent iemand die z'n betaalbare 3D printer een tweede kop gaf. Daardoor kan hij tegelijk en naadloos 2 bouwstoffen gebruiken. De combinatie ABS plastic en rubber leverde onderdelen met "programmeerbare" demping, vering en stijfheid. Hij maakte bv. wielen voor een robot in één doorgag, tegelijk de velg en de band. Dat soort onderdelen is schier onbetaalbaar met klassieke methodes als je er maar enkele nodig hebt. En omdat het dingen mogelijk maakt die vroeger niet konden, vereist het ook van de ontwerper dat die er aan denkt dat het nu wel kan.

Metalen zijn er ook al, maar dat is sintering (nabakken). Metaal is ook voor niks meer nodig. Qua sterkte is koolstofvezel veel beter. Het kost meer, maar bij één of enkele onderdelen is het weer veel goedkoper omdat je voor metaal een pers- of gietvorm nodig hebt en die is peperduur.

De resolutie is in ieder geval na al goed genoeg om bruikbare en zelfs mooie voorwerpen mee te maken. Voor wie niet graag dure plastic draad koopt, zijn er pellets en zelfs printers die werken met gerecycleerd plastic van bv. melkflessen. Dat kan je dan natuurlijk ook zelf recycleren met een shredder.

In de prototyping zijn ze er in ieder geval dol op!

Laatst gewijzigd door cyrano; 22-05-2014 om 11:09
Met citaat reageren