Los bericht bekijken
  #4 (permalink)  
Oud 27-03-2013, 10:23
Eliani Eliani is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: Feb 2009
Locatie: Limburg
Berichten: 426
Reputatie: Eliani heeft een prima uitstralingEliani heeft een prima uitstralingEliani heeft een prima uitstralingEliani heeft een prima uitstraling
Standaard Re: DIY: CMoy hoofdtelefoon versterker

Een tussenbericht, terwijl wij wachten tot de Burr-brown chips binnen zijn.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam:  crossfeed-v1.2-pop-large.jpg
Bekeken: 375
Grootte:  162.4 KB
ID: 13107

Terwijl we allemaal het liefst gewoon naar muziek luisteren door onze favoriete luidsprekers, zijn we nu eenmaal gebonden aan termen zoals geluidsoverlast, of maken we ruzie met de rest van het gezin, of hebben we gewoon het budget voor onze favoriete speakers nog niet bij elkaar kunnen sprokkelen. We kunnen dan niet anders dan de hoofdtelefoon oppakken, en verder te gaan waar we gebleven waren. Maar ik persoonlijk wordt altijd zo snel moe van de extreme separatie waarmee een hoofdtelefoon het stereobeeld weergeeft. Misschien herkennen sommigen onder jullie er zich wel in dat je soms gewoon hoofdpijn krijgt als je te lang met zo'n ding op je kop zit?

Dan denk ik dat het tijd wordt voor een volgend hoofdstuk in de Cmoy Saga, een aanvulling van het concept. We gaan bekijken hoe Crossfeed ons kan helpen bij het langdurig luisteren naar muziek op hoofdtelefoons, en hoe we dit kunnen implementeren in onze bestaande schakeling. Crossfeed is de blend tussen twee geluidssignalen, in onze situatie het linkse en het rechtse signaal. Zo verminderen we de separatie tussen de twee en wordt het meteen een stuk aangenamer om met een hoofdtelefoon op je kop te zitten.

We weten allemaal dat het stereobeeld tussen twee speakers gevormd wordt door de tijdsverschillen tussen het ontvangst van de geluidsgolven aan het linkeroor, en de receptie aan het rechteroor, respectievelijk voor audio die van de andere kant komt. Dit is trouwens de enige manier van richtingaanwijzing, zo onderscheidt onze hersenmassa of een geluid van links, of van rechts komt. En daarom is het zo moeilijk om onder water te weten waar geluid vandaan komt, omdat audio zich in water veel sneller voortbeweegt dan in lucht!

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam:  Headphones%20Soundscape%20No%20Crossfeed.jpg
Bekeken: 331
Grootte:  11.2 KB
ID: 13108Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam:  Headphones%20Soundscape%20WITH%20Crossfeed.jpg
Bekeken: 341
Grootte:  21.4 KB
ID: 13109

Net omdat we altijd met beide oren luisteren naar onze luidsprekers tijdens een opname, gaan we in het bewerken van deze opname, en vooral tijdens de plaatsing van verschillende instrumenten in het stereobeeld, extreme handelingen toepassen. Net omdat de tijdsverschillen tussen het ontvangst aan beide oren zo klein is gaan we sommige instrumenten extreem pannen, wat op koptelefoon heel on-natuurlijk zal overkomen. Wij zouden als studio-mixers hier gewoon rekening mee moeten houden, en dan is een crossfeed-knop eigenlijk overbodig, maar bij oudere opnames is extreme panning nu eenmaal een feit, en we willen hier natuurlijk wel gezellig naartoe kunnen luisteren.

Opnieuw komt Chu Moy, de ontwerper van de Cmoy HeadAmp hier op de proppen met een aanpassing van een origineel. Siegfried Linkwitz publiceerde in 1971 een artikel, "improved headphone listening", waarin hij een schema beschreef dat het stereobeeld minder extreem maakte, door de twee signalen te blenden onder 700Hz, en enige equalizing toepaste, om de opgehoopte frequenties te verzwakken. Maar Chu Moy vond na maanden gebruik te maken van de schakeling dat er toch enkele aanpassingen konden gemaakt worden. Hij hoogde het output-volume, verlegde de crossfeed lowpas-filter naar 800Hz i.p.v. 700Hz wat het mid een stuk zuiverder maakte, en maakte met een switch twee stereo-breedtes mogelijk, zodat de filter naar keuze aangepast kon worden. En natuurlijk zit er een bypass switch op, zodat we ook zonder de Crossfeed kunnen luisteren!!

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam:  cmoy1_4.gif
Bekeken: 1195
Grootte:  8.1 KB
ID: 13110

Verder voorziet Chu Moy twee versie "Low-Z" en "High-Z", twee dezelfde schakelingen met verschillende impedanties, afhankelijk of je de Crossfeed schakeling voor of achter je hoofdtelefoon-versterker wilt plaatsen, waar de Low-Z een lage output-impedantie heeft om direct de hoofdtelefoon aan te kunnen, en High-Z met een hoge input-impedantie, om voor de HeadAmp geplaatst te worden, en zo overweg te kunnen met line-level impedantie, maar dan moet je hoofdtelefoon versterker weer wel een hogere input-impedantie hebben (+/- 5kOhm). Wij houden het dus bij de Low-Z versie, deze kan je zowel voor als achter je versterker plaatsen, en koppelt perfect voor onze Cmoy Headamp!

Zoals gewoonlijk staat dit circuit open voor verbetering, je kan met een rotary-switch meerdere r1 waarden switchen zodat je meer of minder ruimtelijkheid aan het stereobeeld kan geven. Je kan C2 vervangen door 1uF zodat je de kantel-frequentie van de crossfeed verlegt.

Op de site van HeadWize vindt je het volledige artikel van Chu Moy, inclusief de bevindingen als je de filter voor of achter je amp zet.
Met citaat reageren