Discussie: DIY monitors?
Los bericht bekijken
  #5 (permalink)  
Oud 03-01-2012, 08:23
slagboom slagboom is offline
Vintage Member
 
Geregistreerd: Jan 2009
Locatie: Eindhoven
Berichten: 1,206
Reputatie: slagboom wordt hier goed onthaaldslagboom wordt hier goed onthaald
Standaard Re: DIY monitors?

Wat is dat nou weer voor een klets.
Er is een hele subcultuur van audiofielen die hun leven gewijd hebben van het bouwen van de perfecte speaker. Die is gelieerd aan die van bouwers van (buizen)versterkers die behoorlijk diep gaan met het perfectioneren van hun ontwerpen.
Maar ook voor de beginners zijn er DIY pakketten waarbij je zal moeten kunnen houtbewerken en een soldeerbout vasthouden. Dus redelijk pittig als je al een beetje kan klussen.

Of het imago van een audiofiel die op zoek is naar de meest lineaire klinkende speaker strookt met die van een audio engineer laat ik even in het midden.
Er zijn zelfs commerciele bedrijven die high-end speakers op maat voor je kunnen maken en die hebben aftrek bij de 'groten der aarde' dus het zal ook nog geen rommel zijn.

Het gros van de commerciele speaker merken gebruiken vaak allemaal dezelfde componenten in hun eigen fancy uitziende behuizing. Vaak is de gebruikte elektronica van middelmatige tot redelijke kwaliteit.
En ondanks de grote concurrentie is er nog genoeg marge over om de flinke marketingbudgetten van te kunnen betalen want de kostprijs van de componenten is vaak maar een schamel gedeelte van het geheel.
Met citaat reageren