Los bericht bekijken
  #32 (permalink)  
Oud 08-11-2010, 14:30
Sander den Hollander Sander den Hollander is offline
Junior Member
 
Geregistreerd: Aug 2010
Berichten: 3
Reputatie: Sander den Hollander is op goeie weg
Standaard Re: Mic Shootout - opname kerkorgel met AEA R88 en Jos C42

Hoi Henk,

Bedankt voor het luisteren en je reactie. De opname is gemaakt met 4 akg C414 ULS microfoons. Daarmee heb ik 2 AB opstellingen geraliseerd. Te weten een van 2,5 meter breed. Midden daartussen 1 een van 40 cm. Het statief stond op 7 meter hoog en dat is gelijk met het labium van de prestanten. De afstand tot het orgel is een meter of 8 dacht ik zo, maar dat kan ook 10 zijn.

Verder heb ik dan 4 meter ten opzichte van het hoofd statief verder naar achteren een opstelling van 2 meter breed gemaakt ook weer AB met 2 Sehnheisser KMH 106 voor ambiance op oorhoogte als je zou zitten.

Alleen van het brede AB gebruik ik het volledig frequentiesectrum en de overige heb ik een highpass gegeven zo rond de 300 Hz. Laag maskeert het hoog, dus dat maakt de opname transparanter.

Achteraf gezien had ik beter een andere pc interface kunnen gebruiken. Nu heb ik een Tascam US1641 gebruikt, maar die geeft een S/N van -55 dB en dat is niet echt handig voor zachte stukken. In dit opzicht was het minder erg omdat de venitlator van het orgel zelf ook al behoorlijk wat ruis veroorzaakte en de mecahniek ook goed hoorbaar is. Daarnaast heb ik bij wijze van vergissing de samplerate op 44.1 kHz laten staan bij 24 bit.

Maar goed, de muzikant is te vreden en ik opzich ook met in achtneming van de bovengenoemde punten.

Qua ruimte om de opname, voor sommige stukken is ie iets te veel zou je zeggen, maar anders gezecht, het instrument is zelf ook 4 meter diep en dat betekend dat sommige stemmen 4 meter dieper in het instrument liggen. De opname heb ik zo proberen te maken dat hij overeenkomt met wat je live zou ervaren. Op die manier kan het zijn dat het wat te ruimtelijk klinkt.

In de bijlage staan wat stukjes, welliswaar in mp3, maar toch. Last spring is het zachtste stuk.

Alle stukken zijn gemasterd, dus dat betekend dat ik wat aan EQ-ing heb gedaan, multyband compressing heb toegepast, minimaal het stereo beeld heb gecorrigeerd en limiting heb gebruikt. Dat allemaal om de stukken onderling met elkaar te laten kloppen. In dit opzicht heeft de muzikant daar ook een positieve bijdrage aan gelevert. Hij heeft de stukken op qua toonsoort laten aansluiten.

Wederom ben ik benieuwd naar je bevindingen.

Groet,

Sander
Bijgevoegde bestanden
Bestandstype: mp3 01 MT Trumpet Voluntary .mp3 (2.19 MB, 118x gelezen)
Bestandstype: mp3 04 MT Minuet.mp3 (4.42 MB, 109x gelezen)
Bestandstype: mp3 08 MT Last Spring.mp3 (3.52 MB, 105x gelezen)
Bestandstype: mp3 09 MT Dichter und Bauer.mp3 (6.31 MB, 93x gelezen)
Met citaat reageren