Los bericht bekijken
  #1 (permalink)  
Oud 21-12-2006, 16:37
waxx waxx is offline
Vintage Member
 
Geregistreerd: Apr 2004
Berichten: 3,116
Reputatie: waxx wordt hier goed onthaaldwaxx wordt hier goed onthaaldwaxx wordt hier goed onthaald
Standaard Toft Audio ATB 24-8-2 console mixer (4000 €)

Meschien hebben sommigen van jullie al over deze mixer gehoord, en vooral over de problemen om hem te ontwerpen en te produceren. Maar hij is er eindelijk (hij wordt al 2 jaar aangekondigd). Niemand geloofde er nog in, maar de eerste mixers zijn nu verscheept via een Pilot Project (eerste testexemplaren, met extra herstellings/refund garanties mochten er problemen zijn voor de klant)

Een kennis zit in dat Pilot Project en ik heb deze voormiddag hem geholpen met het uitpakken/installeren en testen. Hier het verslag

Hij was extra stevig verpakt, dus dat uitpakken was een ganse onderneming. Maar eens uitgepakt krijgen we een mooie, superstevige 24ch mixer te zien in een mooie houten frame. De voeding is een aparte rackmodule.

de knoppen zijn allemaal van een soort metaal en voelen zeer stevig aan, maar zitten toch los genoeg om vlot te werken. Het kleurenpatroon van de knoppen is zeer goed en origineel gekozen zodat de mixer overzichtelijk is. Ook de functies zijn logisch.

De connectoren aan de achterkant zitten per kanaal gegroepeerd via 1/4 jack (behalve de microfoonpreamps). Je hebt van boven naar onder per kanaal Line in, Monitor out (zie je niet veel, maar is wel handig), insert, direct out en de mic pre in. Je hebt 6 sends, en 8 return kanalen (zodat je sommige sends als stereo return kan gebruiken. Je hebt ook inserts en direct outs op alle 8 subgroepen. In de mastersectie heb je 2 x een speaker out (voor uw monitors), 2 masters out en een master in (voor wat weet ik niet, maar het zit er op). Er zit dus veel meer mogelijkheden op dan de meeste mixers in deze prijsklasse.

De preamps zijn redelijk warm, maar vooral zeer helder en gedetailleerd. Je hebt 60dB gain, wat redelijk goed is. Je hebt uiteraard per kanaal phantom power, een phase switch en een lowcut. de line in is ook switchabel naar een instrument in (DI dus)

de EQ is waarschijnlijk de grote troef van deze mixer. Ik heb nog niet veel zo'n goede en warme eq in een mixer gehoord, en zeker niet in zo'n goedkope. De enige die hier boven gaan die ik ooit vast gehad heb zijn de oude Calrec mixer EQ's en de EQ's van de Trident 80 series (waarvan Malcom Toft een van de mensen achter was). Je hebt een hi shelf, een low shelf een 2 mid sweeps. De shelf eq's doen alles redelijk clean, maar de mid sweeps zijn de echte kracht.

Je hebt per kanaal een aparte monitor volume potmeter en een panmeter, zodat je uw sends niet moet gebruiken bij het tracken. Dit is een zeer handige functie die men in elke mixer zou moeten inbouwen.

verder heb je nog de klassieke dingen, de pan, de mute, de solo, en 100mm faders met de keuze tussen naar welke sub de fader moet.

zoals ik al zei, heb je 6 send per kanaal, en op de 8subgroepen heb je ook send 5 en 6, naast een led vu meter, pan en faders natuurlijk.

de mastersectie heeft de masterfader, een monitoring controller en de master VU

Onze eerste indruk is dat dit een zeer degelijke mixer is. Gebouwd als een tank, bijna geen noisefloor, zeer mooie warme muzikale eq, en alles wat je van een grote mixer verwacht qua functies aan een zeer scherpe prijs. Hij moet zijn degelijkheid door de jaren nog wel bewijzen maar ik geloof dat dit een serieus koopje is in vergelijking met de concurentie. Hij is een klasse of 2 hoger dan de Trident 8T, de TL-Audio mixers en de Soundcraft Ghost, maar is wel te koop in dezelfde prijsklasse of lager. Hij is nog niet te krijgen buiten het pilot project, maar zal in de eerste 3 maanden van 2007 overal leverbaar worden (oa bij www.thomann.de, die officiele Toft verdeler is)

de prijs (een koopje):

16 ch:3000 €
24 ch:4000 €
32 ch:5000 €

meer info: Toft Audio Design[ Bewerkt door waxx on 21/12/2006 15:44 ]
Met citaat reageren