Los bericht bekijken
  #6 (permalink)  
Oud 06-09-2006, 11:35
Contender Contender is offline
Vintage Member
 
Geregistreerd: Dec 2003
Berichten: 1,029
Reputatie: Contender wordt hier goed onthaald
Standaard Re: Masteren - Volledige file of zang?

Jelleuuh, Hetgeen jij beschrijft heet gewoon 'mixen'. Masteren doe je normaal met een eindproduct. Masteren is bv. het zodanig afregelen van je tracks dat alle songs een gelijk volume niveau hebben, waardoor je ze op CD mooi achterelkaar kunt zetten zonder al te grote verschillen. Of het wegpoetsen van 'de grove kantjes' aan je eindmixen. Dat soort dingen.

Als ik je dus goed begrijp wil je jouw gezongen teksten 'gelijk' krijgen met de muziek. Dit kan best lastig worden, aangezien de muziek op diverse fronten zal zijn geprocessed (en misschien ook gemastered). Als in dat stuk bv een lange reverb-tail zit, en jij gebruikt een reverb die niet gelijk is aan de reverb van dat muziekstuk, ga je denk ik al een 'verschil' in zang en muziek horen.

Experimenteren is denk ik de enige mogelijkheid om jouw stem mooi in de mix te laten overkomen. Gebruik bv. eens een compressor op je stem. Of probeer eens een andere reverb. Een beetje EQen gaat je beslist ook verder helpen. Tal van mogelijkheden wat dat betreft, maar je zult moeten proberen vooraleer je het resultaat gaat krijgen dat je zoekt.
Met citaat reageren