homerecording.be forum

homerecording.be forum (http://www.homerecording.be/forum/)
-   Beginners-forum (http://www.homerecording.be/forum/f20/)
-   -   contrabas opnemen (http://www.homerecording.be/forum/t6559.htm)

freddiemingus 26-04-2008 09:53

contrabas opnemen
 
Dag vriendelijke mens die mij kan/wil helpen....

Ik ben als complete leek op gebied van opname begonnen aan een contrabasduo opname...
Ik heb een Tascam us-144 en gebruik een stereo microfoon....
Nu zit er nog veel ruis op de opname en klinken de bassen redelijk schel ...
Wat zijn de stappen die ik over het hoofd zie?

Ook twijfel ik nog steeds of ik best Cubase 3 of de nieuwe versie adobe audition 3 (Er wordt gezegd dat deze minder goed maar iets gebruiksvriendelijker is, zo lijkt me) gebruik...Voor ik een van de twee fatsoenlijk leer ...

Alvast merci

FM

boppertje 26-04-2008 12:24

Re: contrabas opnemen
 
Een stereo-microfoon lijkt me de slechts mogelijke keuze hiervoor, je gaat hierdoor nl. veel van de akoestiek van de kamer mee opnemen, waardoor je dat schel geluid krijgt.

Best beide contra's close-miken met een clip-on mic, heb reeds goede resultaten bereikt met bv de audio technica pro35, je clipt deze in het f-gat, en positioneert de microfoon onder de snaren net boven de brug.

De leercurve van Cubase is idd veel steiler dan deze van audition, hangt er vanaf wat je ermee wenst te bereiken in de toekomst. Als het enkel en alleen is om af en toe jezelf te recorden, zal je over het algemeen wel toekomen met Audition.

waxx 26-04-2008 19:59

Re: contrabas opnemen
 
Contrabas neem ik het liefst op met een grootmembraan dynamische mic (Electrovoice RE20 of Shure SM7B is ideaal bvb) of een goede ribbon (AEA R92 of R44X of een Beyer M160 bvb). Omdat het een bas instrument is, is het best van hem te close mic'en (tenzij als deel van een groot klassiek orkest), en best ook zonder roommic.

Een Cubase is beter dan Audition qua mogelijkheden, maar ook duurder en moeilijker te leren. Dus je zal zelf moeten kijken wat je wil.

freddiemingus 27-04-2008 03:16

Re: contrabas opnemen
 
merci,merci,merci

gertvanhoof 27-04-2008 08:47

Re: contrabas opnemen
 
Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door waxx (Bericht 41566)
Omdat het een bas instrument is, is het best van hem te close mic'en (tenzij als deel van een groot klassiek orkest), en best ook zonder roommic.

Waxx, wil je even verder ingaan op dit argument? Mij hebben ze altijd verteld dat er zo flink wat van het karakter van het instrument verloren gaat en dat close miking in dergelijk geval altijd een compromis is om een gebrekkige kamerakoestiek te verdoezelen.

Groetjes,
Gert

boppertje 27-04-2008 11:34

Re: contrabas opnemen
 
Aangezien Freddiemingus aangeeft dat hij een leek is op gebied van opnames, kunnen we ervan uitgaan dat hij geen akoestisch behandelde kamer tot zijn beschikking heeft, en aldus last heeft van staande golven?

Ik vergeet bij mijn posts steevast erbij te vermelden dat mijn ervaring het merendeel komt van live-opnames, vandaar die clip-on. Je wilt niet na elk nummer terug het podium op om alle micro's terug te positioneren.
Als je een studio sessie hebt, idd gaan voor een groot-membraan.

gertvanhoof 27-04-2008 11:47

Re: contrabas opnemen
 
Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door boppertje (Bericht 41579)
Aangezien Freddiemingus aangeeft dat hij een leek is op gebied van opnames, kunnen we ervan uitgaan dat hij geen akoestisch behandelde kamer tot zijn beschikking heeft, en aldus last heeft van staande golven?

Lijkt me zeker aannemelijk, maar dan kan je m.i. beter eerst op zoek gaan naar een ruimte waar de natuurlijke klank van zo'n instrument wel tot haar recht komt, temeer omdat het hier een duobezetting betreft en alles dus staat of valt met het timbre van de twee contra's.

Groetjes,
Gert

boppertje 27-04-2008 12:20

Re: contrabas opnemen
 
point, maar denk dat in dit stadium Freddiemingus niet geholpen is met de boodschap dat hij een betere ruimte moet zoeken om zijn eeste stapjes in de opnametechniek te zetten ;)

gertvanhoof 27-04-2008 12:39

Re: contrabas opnemen
 
Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door boppertje (Bericht 41582)
point, maar denk dat in dit stadium Freddiemingus niet geholpen is met de boodschap dat hij een betere ruimte moet zoeken om zijn eeste stapjes in de opnametechniek te zetten ;)

Point taken. I rest my case!

Groetjes,
Gert

Mathew Lane 27-04-2008 13:40

Re: contrabas opnemen
 
Blijft zowiezo dat contrabas één van de moeilijkste instrumenten is om goed op te nemen...

Close mic'n is zeker geen must, erg mooi vind ik een AEA R84 op een kleine meter afstand. Uiteraard speelt de ruimte in zo'n opstelling een grote rol, er is redelijk wat afstand, plus de richtingsgevoelidheid is figure-of-8.

Wat vaak goed werkt als echte closemicing is een omnimicro bevestigen in de 'U-holte' van de kam. Liefst zelfs nog kleinmembraan eerder dan grootmembraan, want dat is iets praktischer wegens lichtere micro :)

En anders een condensatormicrofoon (klein of grootmembraan) op relatief korte afstand, ongeveer gericht naar een f-gat.

Nu, als ge echt voor de duo-sound gaat eerder dan voor 'twee losse contrabassen die we daarna terug mixen', dan is een stereopaartje zeker een optie.

Ruis ga je bijna altijd hebben van zodra je ervoor kiest op te nemen van een zeker afstand, zeker als je met micro's werkt die erg veel gain nodig hebben. Dan speelt de preamp een grote rol in hoeveel ruis er uiteindelijk zal zitten op het signaal.

Nu valt ruis op zo'n opname gelukkig perfect weg te filteren (mits de juiste tools), ik heb dat zelf al vaker gedaan met contrabasopnames.

In opname zal de contrabas zowiezo een beetje raar klinken tov hem echt te horen. Een contrabas-opname heeft in mijn ervaring vaak redelijk wat EQ nodig, zeker als je hem zou moeten inpassen in een context met vele andere instrumenten. Een contrabas klinkt snel 'wollig' en ongedefinieerd, of wel net scherp en dun maar gedefinieerd. Het is de kunt de gulden middenweg te vinden :)


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 23:59.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.
Alle inhoud Copyright Homerecording.be 2003-2011