homerecording.be forum

homerecording.be forum (http://www.homerecording.be/forum/)
-   Beginners-forum (http://www.homerecording.be/forum/f20/)
-   -   Hardware (http://www.homerecording.be/forum/t4236.htm)

Fawlty 10-09-2007 12:51

Hardware
 
Hallo iedereen,

ik ben nu al enige tijd aan het spelen met Ableton 5.2, op mijn pc die ik ook gebruik om te surfen, mailen en presentaties voor het werk mee te maken.
Ik had wel genoeg gesampled en begon met midi te experimenteren, het gevolg was dat ik constant vastliep als ik enkele tracks gebruikte in combinatie met effecten.

Ik heb nu een Macbook Pro 2.2Ghz gekocht (in blijde verwachting! Nog één week geduld!) en wil deze nu gebruiken als het hart van m'n homestudio.
Deze homestudio is bedoelt om electro, minimal en consoorten mee te maken en op te nemen. Ook zou ik graag weleens een riff-ke opnemen bij een paar vrienden (op verplaatsing dus).

Nu zou ik graag weten wat ik hier voor nodig heb, en wat nog belangrijker is; in gewone mensentaal! ;-)
Het is me hier al opgevallen dat jullie echt wel weten waarover jullie spreken maar steeds hervallen in van die ingewikkelde taal waar ik geen snars meer van begrijp na drie zinnen.

-Wat een audio-interface is begrijp ik nog net (vertaler), maar wat aan wat aangesloten wordt? hoe? en waarom ik net die interface nodig heb? Dat zou ik graag weten, tips over welk merk mag ook natuurlijk!

-Welk midi-keyboard heb ik nodig om te doen wat ik wil? Waarom?
Hoeveel toetsen moet je hebben om degelijk te kunnen werken?

-Heb ik een midi-interface nodig voor dat keyboard? Waarom?

-Kan ik bv een gitaar aansluiten op één van deze interfaces?
Zoniet, wat heb ik dan nodig?

-Als ik zang wil opnemen wat zijn daar dan de vereisten voor?
Hoe gaat dit in zijn werk? Goeie tips voor micro's?

Ik heb een budget van ongeveer 2000 euro.
De ableton 5.2 versie wordt binnenkort de 6, kwestie van het ineens op m'n Macbook te doen. (Dus iets minder dan 2000 euro)

Dit is direct een hele boterham, i know!
Alvast bedankt!

Fawlty B.

Contender 10-09-2007 14:55

Re: Hardware
 
Een audio-interface is gewoon een geluidskaart, voorzien van hoogwaardigere componenten, waardoor audio oa. natuurgetrouwer wordt opgenomen en afgespeeld. Maw, een audio-interface is kwalitatief veel hoogwaardiger dan de gemiddelde geluidskaart (soundblaster, audigy en co). Echter, beide termen worden doorelkaar gebruikt. Een beetje hetzelfde als 'speakers' en 'monitors'.

Mbt je vraag over WELK audio-interface, heb ik een tegenvraag:

Ik wil een auto gaan kopen. Welke auto moet ik kopen? Een station? Een coupe? Een SUV? En waarom heb ik net die auto nodig? Welk merk? Mercedes? BMW? Opel?? Of toch maar een Dacia?

Het lijkt misschien nergens op te slaan, maar wat je vraagt komt op hetzelfde neer. Wat wil je nou eigenlijk? Die vraag is 1000x belangrijker. Als ik een coupe koop omdat ik die mooi vindt, maar mijn vrouw met 7 kinderen moeten ook nog in de auto... Dan had ik beter een SUV kunnen kopen. Dit geldt niet alleen voor auto's maar dus ook voor audio-interfaces, of voor je midi-keyboard en een midi-interface etc. Denk even wat je precies nodig hebt, maar ook wat je in de toekomst nog wilt... Wil je met hardware synths gaan werken? Hands-on werken met hardware, of pielen met software en een muis op je monitor? Als je met hardware wilt gaan werken, heb je het dan over 1 of meerdere synths? Dan kun je een mixer nemen, maar ook een audio-interface met meerdere inputs... Als je met software wilt gaan werken, is het misschien handig om te investeren in een 2de monitor. Ik kan zo uren doorgaan.

Met 2000 euro zou ik me een goede audio-interface kopen (RME, MOTU en Presonus), een stel goede monitors (GenElec, Mackie, DynAudio), en dan een controller-keyboard ala Novation Remote ofzoiets. Er is zoveel keuze, niemand hier kan zeggen: koop dat en dat en dan ben je 100% tevreden.

Een midi-interface heb je nodig als je met veel outboard gear gaat werken (dus hardware synths, effecten etc.). Indien je echter over een USB-keyboard beschikt, of over een audio-interface met MIDI-aansluiting en slechts 1 synth wilt gebruiken hoef je geen midi-interface. Eventueel kun je zelfs via een MIDI-thru op een synth effectief de MIDI-stromen van meerdere apparaten doorsturen.

Mijn allerbeste advies: verdiep je eerst eens wat meer in de materie. Als je dat doet, kom je ook sneller tot de conclussie wat je wel en wat je niet nodig hebt. GA OOK NIET BLINDELINGS AF OP WAT ANDEREN JE VERTELLEN.
Als ik zeg dat ik een Presonus Firepod heb, en daar zeer tevreden over ben, kan het best zo zijn dat mijn buurman die Firepod het liefst bij het grofvuil wil zetten, omdat het niet werkt voor hem. Alles is afhankelijk van wat je wilt, en als je je mail iets concreter maakt zul je ook merken dat meer mensen zullen reageren...

Fawlty 10-09-2007 19:21

Re: Hardware
 
Hey contender,

thanks for the quick reply!

Glasheldere uitleg over de audio-interface. Goed zo!

Ik ben dus van plan om vooral met soft synths te werken, heb hier al goede commentaren over gehoord en denk dat dat het wel zal doen voor mij.
Dus geen hoop hardware synths.
Hiervoor heb ik dus een midi-keyboard nodig.

contender's quote:
'Als je met software wilt gaan werken, is het misschien handig om te investeren in een 2de monitor' explain please...


Ik ga waarschijnlijk kiezen voor een midi-keyboard met usb aansluiting omdat dit me het makkelijkste lijkt.

Nu over die micro, kan je deze rechtstreeks aansluiten op je audio-interface?

Dat controller-keyboard waarover je sprak (Novation Remote), welke functies kan je dit geven?


By the way: Dacia, goed gevonden!

Pixie 10-09-2007 19:52

Re: Hardware
 
Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Fawlty (Bericht 28099)
Hey contender,

thanks for the quick reply!

Glasheldere uitleg over de audio-interface. Goed zo!

Ik ben dus van plan om vooral met soft synths te werken, heb hier al goede commentaren over gehoord en denk dat dat het wel zal doen voor mij.
Dus geen hoop hardware synths.
Hiervoor heb ik dus een midi-keyboard nodig.

contender's quote:
'Als je met software wilt gaan werken, is het misschien handig om te investeren in een 2de monitor' explain please...

Veel mensen werken met 2 beeldschermen (of soms nog meer) omdat je zo makkelijker een overzicht kan houden van waar je mee bezig bent. Dit is, zoals Contender al aangaf, vooral handig wanneer je veel met VST (effecten) en VSTi (instrumenten) werkt. Op deze manier kan je bijvoorbeeld op één monitor een overzicht van je project hebben, terwijl je op het andere scherm de GUI (Graphical User Interface) van je VST/VSTi kan zien.

[quote=Fawlty;28099]
Ik ga waarschijnlijk kiezen voor een midi-keyboard met usb aansluiting omdat dit me het makkelijkste lijkt.

Nu over die micro, kan je deze rechtstreeks aansluiten op je audio-interface?
[\quote]

Dat hangt voornamelijk van je audio-interface af. Om een microfoon op een geluidskaart kunnen aan te sluiten, heb je een geluidskaart met een microfoon-voorversterker (preamp) nodig. Er zijn geluidskaarten met enkel lijn-ingangen (doorgaans voor instrumenten met hun eigen (voor)versterker (zoals sommige synths)), geluidskaarten met zowel lijn-ingangen als high-Z ingangen (High-Z = hoge ingangsimpedantie = hoge wisselspanningsweerstand = ingangen voor gitaar/bas), geluidskaarten met microfoonvoorversterkers (waarvan er sommigen ook phantoomspanning hebben, nodig voor microfoons die dit vereisen (doorgaans condensator-microfoons)) of geluidskaarten die meerdere of alle van deze ingangen combineren.
Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Fawlty (Bericht 28099)
Dat controller-keyboard waarover je sprak (Novation Remote), welke functies kan je dit geven?

Contender bedoelde waarschijnlijk de Novation Remote SL reeks van Novation.
Het grote voordeel van deze controller is dat je niet enkel over een keyboard beschikt, maar ook nog faders en draaiknoppen waarmee je niet enkel de mixer van je software mee kan bedienen, maar ook alle knoppen van je VST/VSTi, zodat je meer het hands-on gevoel van een echte synth hebt. Het is tevens ook een makkelijkere manier om de knoppen van je synth te automatiseren in de plaats van dit alles te moeten tekenen met je muis.

Fawlty 10-09-2007 20:06

Re: Hardware
 
Bedankt Pixie, zeer nuttig! Ik leer al bij!
Het komt er dus eigenlijk op neer dat als je genoeg geld tegen die audio-interface smijt, je een degelijk model kan kopen voorzien van verschillende ingangen en pre-amps? Hier kan je dan bv een mic en een gitaar op aansluiten en mee opnemen? Ik heb hier in een andere post de "Tascam Us122l" bekeken, lijkt me wel interessant maar misschien beperkt als het om ingangen gaat? Enig idee iemand over de prijs?

Quote Pixie:
'Op deze manier kan je bijvoorbeeld op één monitor een overzicht van je project hebben, terwijl je op het 0andere scherm de GUI (Graphical User Interface) van je VST/VSTi kan zien'.
Dus op deze manier kan ik op één scherm m'n Ableton-set volgen en op het andere bv de effecten bijsturen? Of een baslijn maken met een VSTi die ik kan manipuleren qua klank op één scherm en opnemen in de Ableton-set op het andere?
Als ik nu op de Macbook een extern beeldscherm aansluit, kan ik dan de twee schermen apart instellen qua weergave zoals je hierboven uitlegt?
Als dit niet gaat, wat heb je dan van hardware nodig om twee monitors te gebruiken?

Ik had hier net een vriend aan de telefoon die me vertelde dat de 'Key Music' winkels geschikt zijn om zulke zaken samen te stellen.
Heb jij (of iemand anders natuurlijk) hier een mening over?
Weet je misschien een andere store?
Tips zijn welkom.

Fawlty B.

Pixie 10-09-2007 20:49

Re: Hardware
 
Als je wat geduld hebt kan je je materiaal misschien nog het best online bestellen bij bijvoorbeeld de Musicstore in Keulen ( Music Store Professional ) of bij Thomann ( zie de link hier aan de linkerzijde ). Deze zijn doorgaans beterkoop dan de winkels bij ons in België en je kan er veilig online bij kopen.

Even erbij zeggen: Homerecording.be is partner van Thomann.
Wat dit exact betekent weet ik niet meer voor 100% (kan je voor alle duidelijkheid misschien best eens aan Billybear vragen), maar ik geloof dat het erop neer komt dat voor elke aankoop die er bij Thomann gedaan wordt via deze link, een percentage van je aankoopprijs opzij gezet wordt en dat de soms van deze percentages om de zoveel tijd (ik geloof om het jaar, maar ik ben er niet zeker van) omgezet worden in een kortings- of cadeaubon die dan hier op de website als prijs wordt verloot / kan gewonnen worden (ik geloof niet dat we daar al volledig uit waren).

boekie1 10-09-2007 21:48

Re: Hardware
 
- heb je dit doorgenomen?
http://www.homerecording.be/artikel/...g-hoe-beginnen
- als je er nog niet al te veel van weet kan je idd. beter naar key-music gaan en vragen naar de recording specialist - en bij voorkeur mac-kenner
- dat is in elk geval persoonlijker dan de dikke duitse megastores
- geef meteen je budget op en vraag - binnen dit budget (!)- naar de best beschikbare setup
- vraag hoe je alles aan elkaar aansluit ( een schets kan veel duidelijk maken )
- die tascam is ok, heb je meteen audio/midi interface met pre-amps
- ik heb zelf ediro FA-66 is ook OK
- verder heb je nodig: keyboard ( 49 toetsen is OK, vb. edirol of M-audio - speel erop en ervaar hoe het aanvoelt ) , monitors ( bij voorkeur actieve vb. Yamaha ms50 ) , een zangmicro ( vb.shure sm58 of Rode nt1a ) en eventueel een instrument micro ( vb. shure sm57 )
- kabels, statieven...
- inspiratie en veel tijd...

Fawlty 12-09-2007 22:24

Re: Hardware
 
Bedankt voor het antwoord Boekie,

heel simpel uitgelegd, ik ga m'n licht nu eens opsteken bij de Key-music.

En dan zijn we vertrokken!

Grtz


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 08:10.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.
Alle inhoud Copyright Homerecording.be 2003-2011