homerecording.be forum

homerecording.be forum (http://www.homerecording.be/forum/)
-   Roddels & naast-de-kwestie (http://www.homerecording.be/forum/f14/)
-   -   spotify (soon) online (http://www.homerecording.be/forum/t28822.htm)

d-ter 15-11-2011 21:51

spotify (soon) online
 
Heren,

Daarstraks op stubru een gast horen spreken over het einde van het cd-tijdperk.. Met name, de introductie van spotify in belgië (en daarbuiten). Spotify is een gigantische wereldbibliotheek met 'alle muziek' aanwezig..

A world of music - Spotify

Wat zijn jullie meningen over dit 'nieuwe' tijdperk ?

Deetr

jappe 15-11-2011 22:27

Re: spotify (soon) online
 
Langs de ene kant vind ik 't wel een goede evolutie, omdat het (denk ik) makkelijker word om nieuwe en minder bekende muziek te ontdekken.

Langs de andere kant wil ik nog steeds platen kunnen kopen, en vinyl in m'n handen kunnen houden, en bijzonder artwork kunnen bewonderen...

bart noorderling 15-11-2011 23:02

Re: spotify (soon) online
 
We schrijven 1986, Utrecht, de platenzaak Glory Days. Ik was 19. Je pakte uit de schappen zo'n kartonnen exemplaar, ging ermee naar de counter, en vroeg of deze gedraaid kon worden. Je kreeg een hoofdtelefoon toegewezen, en nam met andere freaks plaats rond een indoor-vijver met enorme goudvissen. En dan luisteren, met je cowboylaarzen op de rand van de vijver. En dan die lucht van vynyl.....Spotify is leuk, laagdrempelig etc.etc. Maar het ios het definitieve einde van een tijdperk.

Alexxx 16-11-2011 07:59

Re: spotify (soon) online
 
Ik vind er niks aan. Zoals iTunes mij uiteindelijk ook nog steeds niet echt heeft kunnen boeien, zo zal Spotify me ook niet over de streep trekken.

Geen idee over welke kwaliteit ze gaan leveren. Iemand?

Net zoals Jappe, hou ik van de charme van mijn muziek vast te pakken. De geur van een vers gedrukt cd-boekse of platencover, dat krijg je niet bij digitale verkoop.

kristoffel 16-11-2011 08:46

Re: spotify (soon) online
 
Ik maak zelf al een tijdje gebruik van grooveshark, voor zover ik die spotify nu doorheb is dat redelijk gelijkaardig..?
Ik vind het concept wel heel handig. Ik zit in een covergroep, en geregeld repeteren wij nieuwe liedjes. Die nieuwe liedjes vind ik zelf goed genoeg om te spelen, maar ik ben veel meer te vinden voor de hardere genres. M.b.v. grooveshark kan ik dat dan toch beluisteren en inoefenen enzo, zonder dat ik die muziek moet kopen. Youtube was jarenlang zowat het enige alternatief voor deze werkwijze, maar die kwaliteit is dikwijls toch wel heeel erbarmelijk..
Als er een CD uitkomt van een groep die ik graag hoor, ga ik nog old-school naar de CD-winkel om daar het album te kopen :)

Voor veel jeugd zal die spotify goed genoeg zijn, die zijn tegenwoordig al tevreden met een mp3-tje door hun laptop-speakers. Maar ik ben er van overtuigd dat deze initiatieven de fysieke drager niet diep(er) de kop in gaat drukken ...

Duuk 16-11-2011 09:12

Re: spotify (soon) online
 
In Nederland draait Spotify alweer een tijdje. Ik heb een gratis accountje en ik gebruik het regelmatig wanneer ik een bepaald nummer wil beluisteren. (Als ik niet- muziekgerelateerde zaken op de computer doe luister ik meer naar webradio en indie-muziek stations) De kwaliteit van Spotify is een stuk beter dan de meeste YouTube resultaten. Je moet zelf playlists maken, maar kunt via de sociale media playlists met anderen delen. De database is lang niet compleet, maar er is toch al wel redelijk veel muziek beschikbaar.

Zoals de meeste muziekfreaks koop ik liever zelf de CD, of beter nog, een concertregistratie op DVD. Die kan ik dan lekker in mijn huiskamer bekijken en beluisteren over mijn fijne hifi-set. Het blijft ook geweldig om in een goede platenzaak (zo een met een persoon achter de counter die weet waarover hij praat en die net weer een te gek onbekend bandje heeft ontdekt en daar uiteraard het album al van heeft liggen om te beluisteren)

Maar Spotify geeft je wel de mogelijkheid om muziek zeer gemakkelijk te ontdekken Vooropgesteld natuurlijk dat het aanbod steeds wordt uitgebreid, ook met indie-muziek en opkomend talent en dat de drempel om muziek in de database op te nemen niet al te hoog is. Dan geeft het ook een goed en eerlijk podium aan alle muzikanten die hun muziek willen verspreiden, niet alleen diegenen die toevallig een heel goed en invloedrijk team om zich heen hebben.

Bijkomend voordeel is dat het weer normaal wordt om te betalen voor muziek. Want als je tegenwoordig om je heen zou vragen waar je moet zijn voor dat-en-dat album dan zal men zeggen: Die download je toch gewoon...

Bovendien denk ik dat het ook een kwestie van de vooruitgang is. Welke consumen heeft nog een bandrecorder, een casettedeck, videorecorder, diaprojector, filmprojector of platenspeler in de huiskamer staan die hij nog regelmatig gebruikt voor recent materiaal? We gaan nu af op volledige digitale, centrale (evt.online) opslag van geluid en beeld zodat het overal waar gewenst benaderd en afgespeeld kan worden. We kunnen dan wel vinden dat er niets mooiers bestaat dan een dubbelalbum op vinyl met prachtig artwork, maar dat is zo'n beetje hetzelfde als het terugverlangen naar het vervoer per stoomtrein: ja, het ziet er prachtig uit, maar volledig uit de tijd...

plonserd 16-11-2011 09:44

Re: spotify (soon) online
 
Gebruik zelf Spotify sinds een paar dagen. Het is nu mogelijk om in te loggen met je Facebookgegevens, en blijkbaar houden ze dan geen rekening met het feit dat ik in België woon..

Bij ons thuis staat er zo goed als altijd muziek op. Op de radio vinden we ons goesting niet, dus gebruiken we iTunes. Muzieksysteem hangt aan de Aiport Express, zodat we dus niet moeten liggen klooien met kabels. Muziek komt van de Macs, iPhones en iPad, naargelang van wat het dichtste bij ligt :p
Niet de allerbeste kwaliteit, maar goed genoeg voor achtergrondmuziek.

Wil ik deftig muziek luisteren, dan leg ik een plaat op. Want in tegenstelling tot wat Duuk beweert is vinyl aan een enorme opmars bezig. In de genres waar ik vooral naar luister is vinyl al de hele tijd beschikbaar geweest, maar ook de meer 'mainstream' muzikanten beginnen hun weg naar vinyl terug te vinden. Reden daarvan is volgens mij dat veel mensen geen meerwaarde meer zien in een banale CD. Zeker nu je voor 10 euro cd's kan kopen via iTunes. CD's in de standaard jewelbox-verpakking koop ik niet meer, ze moeten wel wat origineler uit de hoek komen :p Dan geef ik liever 2 euro minder uit en koop ik online. Voor vinyl betaal ik dan wél graag.

Ik ben al blij dat ik de gratis Spotify kan gebruiken.

edit: Op de site van Spotify staat het nu zwart op wit: Spotify beschikbaar in België. 120 euro om een jaar lang naar ALLES te luisteren..Mensen die illegaal downloaden met het argument dat CD's kopen te duur is moeten nu maar ns twee keer nadenken..

guest01 16-11-2011 10:52

Re: spotify (soon) online
 
Hier een dagelijks gebruiker van de gratis versie van Spotify.

Met name de 'Related Artists' is een handige functie. Als je een bepaalde artiest afspeelt, krijg je direct suggesties voor gelijksoortige muziek, die meteen beluisterd kan worden.

Ik heb al veel mooie muziek ' ontdekt' via deze optie. Dit is natuurlijk niet nieuw, want dit suggestiesysteem met ' Similar Artists' heeft de online muziekdienst Lastfm ook al jaren. Lastfm is met name voor de verschillende radiofuncties aan te raden!

Ik ben de laatste jaren inderdaad minder cd's gaan kopen...
Voordeel: Scheelt ontzettend veel ruimte.
Bovendien belandden mijn cd's met enige regelmaat in de verkeerde hoesjes... lagen ze verspreid op de grond...gebruikte ik ze als spiegeltje of onderzetter... en meer van dat soort rommeligheid... :o :rolleyes: ...

Ik ben dus heel blij met zo'n overzichtelijke dienst als Spotify! :D

BenignBastard 17-11-2011 19:32

Re: spotify (soon) online
 
Misschien handig, maar vind 't een jammere zaak voor artiesten.
Bvb Jon Hopkins op twitter: Got paid £8 for 90,000 plays. Fuck spotify.

Bosjanet 17-11-2011 20:12

Re: spotify (soon) online
 
Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door BenignBastard (Bericht 220093)
Misschien handig, maar vind 't een jammere zaak voor artiesten.
Bvb Jon Hopkins op twitter: Got paid £8 for 90,000 plays. Fuck spotify.

Da's weinig, maar verkopen is niet 't zelfde als laten beluisteren. Ik zou de inkomsten via Spotify eerder vergelijken met inkomsten via de radio ipv traditionele verkoop: hoeveel krijgt Jon Hopkins per keer z'n nummer gedraaid wordt voor een paar tientallen duizenden luisteraars? Zal dat zoveel meer zijn? En zou het publiek via Spotify hem op een andere manier inkomsten opgeleverd hebben? Zouden ze gekocht hebben via iTunes, programmeringen van radio's hebben nagekeken wanneer ze naar hem kunnen luisteren, of zouden ze eerder kiezen voor een alternatief waar ie niet betaald voor krijgt?


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 19:45.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.
Alle inhoud Copyright Homerecording.be 2003-2011