Start

ElektroStudio plugins

Bespreking

Van de Poolse VST designers zijn 4 plugins vrijgegeven. Deze 4 plugins waren oorspronkelijk deel van een pakket van 10 plugins, maar wegens problemen met de andere zes, zijn enkel deze vier momenteel beschikbaar (alhoewel het volledige pakket van 10 nog wel te vinden is mits goed zoeken).

Alle vier de plugins zijn gebaseerd op vintage synths. Enkele dingen die deze vier plugins met elkaar gemeen hebben is dat ze nogal beperkt zijn in hun geluiden (de TapeoTronic heeft er maar drie, maar daarover later meer) en dat ze allevier vrij "cheesy" klinken (en dat is als compliment bedoeld).

Als eerste hebben we eSLine, die gebaseerd is op de Arp Solina string Ensemble. Je hebt in totaal 6 instrumenten te beschikking (Cello, bas, alt-viool, viool, trompet en hoorn) en 3 effecten (phaser, echo en chorus). Met deze instrumenten en en effecten zijn een totaal van 16 patches gemaakt die je in beperkte mate kan editten (voornamelijk de effecten zijn aan te passen). Heb je echte old school strings nodig, is dit de VST die je nodig hebt.

De volgende plugin is TapeoTronic. Deze plugin is gebaseerd op de alomgekende Mellotron. Van alle vier plugins heb je hier de minste editing- en instrument mogelijkheden. In feite heb je hier de keuze uit 3 'instrumenten': fluit (denk 'Strawberry fields' van The Beatles), strijkers en koor. Met een selectieknop kan je tussen deze drie klanken morphen (van fluit over strijkers naar koor). Verder kan je ook de attack en release aanpassen en ook de tuning, volume en tone.

Als derde hebben we de Davosynth, gebaseerd op een uiterst zeldzame Italiaanse Davoli Davolisint. Geen fancy controls als golfvorm selectie, envelopes, syncing opties. Enkel 2 oscillatoren, fine tuning en portamento per oscillator, 7 zogenaamde 'footings' die tegelijkertijd beschikbaar zijn (32", 16", 8", 4", 2", 1" en 1/2"), vier schuivers met vibrato effect en verder nog Chorus en Delay. De onderste oktave van het keyboard (de groen gekleurde toetsen) triggeren de effecten en de 'extend' switch geeft je een pitch shift die enkel opwaarts werkt.

De laatste synth van de vier, de Rhythmus, is een emulatie van een oude ritmebox. Er zijn 20 ritmes voorzien die je kan kiezen door de 10 keuzeknoppen en een 'omkeer' knop waarmee je van de ene bank naar de andere bank van 10 schakelt. Verder kan je ook elk drumgeluid apart spelen en door op 'open' te klikken kan je van elk instrument ook nog eens de tuning, panning en volume bepalen.

 

Platform

Windows VST

Screenshot