Start

Compilatie achtergrond

Sinds 2003 is homerecording.be dé site voor muzikanten en producers die in België en Nederland, in eigen beheer ( en eigen homestudio ) hun muziek opnemen en naar buiten brengen. Centraal in de website staat het uitgebreide forum, waar de artiesten ( meer dan 2000 leden ... ) hun ideeën en ervaringen uitwisselen.

Het was ergens in de nazomer van 2006 toen iemand op het forum met de vraag kwam of we niet eens zouden overwegen om met homerecording.be een eigen compilatie-cd uit te brengen, met enkel opnamen gemaakt door leden. Onafhankelijk, “indie”, naar analogie met de underground multitrack tape-release projecten van de jaren '80. Een groepje homerecorders zag hier meteen een kans in om naar buiten te kunnen met werk dat bij de gevestigde kanalen nog onbekend is. Vooral ook om aan die buitenwereld te tonen waartoe muzikale creatievelingen met eenvoudige middelen en budgetten - maar erg veel passie -vandaag de dag in staat zijn.

Op korte tijd werd een werkgroep samengesteld en besliste het forum over de spelregels, inzendingscriteria en feedback-mechanismen. Er werd bewust geen wedstrijd van gemaakt: zgn. “talentenjachten” zijn er vandaag immers bij de vleet. In plaats daarvan werd elke inzending via het forum besproken, gewikt en gewogen. Elk van de deelnemende artiesten kreeg de kans z’n ingestuurde tracks te herwerken, bij te sturen, na technisch advies van anderen, na eigen nieuwe inzichten, soms zelfs met extra muzikale inbreng van andere leden.

Dit project is geen commerciële release, maar een oprecht statement van een heterogene groep creatievelingen. Details over het tot stand komen van elk nummer vind je terug op homerecording.be. Met evenveel zorg werd ook de mastering intern gedaan, en het artwork samengesteld op basis van grafisch en tekstueel materiaal van alle inzendende artiesten ( alle foto’s komen uit hun homestudio’s ) . 18 Vlaamse en Nederlandse bands en producers samen: het resultaat is een veelkleurige mozaïek. Waar we fier op zijn. Eenheid in verscheidenheid.