Start

Ubuntu studio 7.10

Vorige week kwam de nieuwste versie uit van Ubuntu, één van de meest gebruiksvriendelijke Linux distributies van het moment, versie 7.10 met codenaam "Gutsy Gibbon". Dat betekent ook een nieuwe release van Ubuntu Studio, de op multimedia productie gerichte Linux distributie. Wordt Linux uiteindelijk toch nog een speler in de recording wereld? We zullen zien. In elk geval heb ik de features op een rijtje gezet.

Ubuntu Studio "Gutsy Gibbon" nieuwigheden

Ubuntu Studio is een linux flavour gericht op multimedia editing en kreatie. Deze distributie is dus niet enkel op audio productie gericht, maar ook bedoeld voor foto en video enthousiastelingen. De nieuwe Ubuntu Studio 7.10 kan je downloaden voor DVD, het pakket is zo'n 800 MB zwaar. Zoals z'n voorgangers beschikt deze versie over een selectie van packages die geschikt zijn op audio, video en grafisch gebruik. Ubuntu studio makt op die manier het configureren van Linux gebaseerde multimedia workstations veel eenvoudiger.

De grootste nieuwigheid zit in volledige ondersteuning voor 64 bit. Vanaf nu zijn alle Ubuntu Studio packages ook opgenomen in de standaard Ubuntu repositories, zodat updaten nu zorgeloos zou moeten verlopen.

Een aangepast Audio/visueel menu werd ontwikkeld. Met deze submenus worden de audio en video toepassingen beter georganiseerd dan voorheen het geval was. Met Ubuntu Studio 7.10 wordt ook de real-time (RT) kernel standaard geïnstalleerd. Hierdoor worden latencies verlaagd, wat uiteraard voor audio toepassingen bijzonder belangrijk is. Uiteraard profiteert Ubuntu studio ook mee van de nieuwigheden die in de standaard Ubuntu upgrade "Gutsy Gibbon" zitten . Meer info en downloads: Ubuntu Studio