Start

Toontrack EZ Drummer

Prijs: +/- 150 euro Verpakking: kartonnen doosje: 1 DVD + 1 korte engelstalige handleiding Info: www.ezdrummer.com

Test spec: AMD sempron 3000+, 1G DDR ram, Windows XP, Cubase SX.

Reviewer: Bazbaar

Redactioneel: dit is een eerste review die we uit het forum halen en in artikelvorm gieten. Daarbij houden we de originele forum-discussie open, zodat je nog altijd kommentaar kan geven of vragen kan stellen. Als dit concept aanslaat zullen we binnenkort meerdere artikels posten die gebaseerd zijn op forumposts.


Het programma installeert zich heel eenvoudig en je pc hoeft niet aan't net aangekoppeld te zijn, wat een meevaller is, voor de registratie. Je PC die geeft een code aan het programma. Deze code geef je in op de website van toontrack. Daar kan je dan een license aanvragen. Deze license moet je in het programmatje zelf intypen en klaar is kees. Je kan ook twee licenses verkrijgen zodanig dat je je programma ook op een tweede pc/laptop kan zetten. Handig. Het programma wordt geleverd op één dvd en neemt een goeie anderhalve gig op je schijf in beslag. Dat is weinig omdat Toontrack een eigen manier van compressie heeft. De zogenaamde TPC (Toontrack percussive compression) zorgt voor een equivalent van 5 gigabyte aan sounds. Dit zijn zo’n 7000 soundfiles allen aan 16bit / 44.1 kHz. De EZ staat voor 'easy' en dat is het ook. Het is eigenlijk een slim-version van de grote broer DFHsuperior. De aanpak is wel anders. Waar DFH eerder gericht is op de programmeurs die goede drumsamples zoeken is EZ meer voor de mensen die snel en degelijk een gehele drumlijn in elkaar wil steken. Dit kwam omdat er eerder commentaar gekomen was op het feit dat DFHsuperior wel een geniaal pakket is maar te kort schoot in gebruiksvriendelijkheid, waar het dan voorbij werd gesneld in gebruiksgemak door de BFD reeks.

ezdrummer1.jpg

De main screen is een getekend drumstel waar je verschillende 'kits' (momenteel zijn er wel nog maar 2 kits te verkrijgen) in kan laden. Je hebt de standaard rock kit en je krijgt er ook de yamaha - 'cocktail' kit bijgeleverd. Nu niet bepaald waar een nuttig gegeven als je op zoek bent naar rock drums, maar het geeft een duidelijk idee waar het programma in de toekomst naartoe wil. Daarmee niet gezegd zijnde dat eens rondprutsen met de samba ritmes niet leuk is. Nu het leuke aan het gegeven is dat er ook een ruime midi patterns collectie bijzit. Die haal je te voorschijn door op 'grooves' te klikken. Daar kan je uit verschillende stijlen kiezen, allemaal wel in het rock genre. (Rock, ballad, Motown, shuffle,...) De bpm's past ie automatisch aan aan je sequencer. Deze library is goed voor zo’n 8000 midi files. Bij iedere ‘kit’ zitten ook hun eigen drumgrooves maar deze zijn evengoed combineerbaar. Het programma werkt niet stand alone en moet dus steeds als VST (of rtas) aangesproken worden. Het programma ondersteunt een ‘drag&drop’-functie waardoor het gebruik van het programma nog eenvoudiger wordt. Je klikt op een groove uit de groove mode, je hoort de EZ meteen spelen, staat het je aan, dan sleep je de groove gewoon in je sequencer. Je kan achteraf de midifiles handmatig nog aanpassen of bijwerken. Ook is er de mogelijkheid je ‘oude’ midigrooves die je eventueel zelf geprogrammeerd hebt, te importeren in de library. Noot: niet alle hosts ondersteunen de drag&drop. CubaseSX doet dit bijvoorbeeld niet, Cubase SX2 en hoger wel. Aangezien ik meteen met het probleem werd geconfronteerd, moest er ook een oplossing gevonden worden. Je kan je sample gewoon droppen op je bureaublad en zo deze dan importeren. Rechtstreeks droppen lukt niet. Maar met de meer up to date versies zou het geen probleem mogen leveren.

ezdrummer2.jpg

De klank is (prijs/kwaliteit) super. Er is een 'humaniser' functie op die er eigenlijk voor zorgt dat je drums 'echter' (lees: lichtjes out of time) gaan klinken. Evenals een velocity knop maar naar mijn mening is dat meer een veredelde volume knop dan een echte velocity knop. De midi grooves zijn van een goede kwaliteit maar het pakket haalt vooral hoge ogen met de fills die ronduit super klinken. Er is ook een interne mixer voorzien, kick, snareT, snareB, Toms, HH, OH en room. Dat is handig want die room slider mag je al meteen mute'n want die klinkt goedkoop. Je krijgt een ontzettend roomy effect en voor een echte rockkit is dit niet nodig. Verder kan je de verschillende channels nog verder opdelen in verschillende sporen, zodat als je bv. op een analoge tafel werkt je nog de aparte delen kan EQ'n. Die multiple routing is een handig gegeven om de feel (en sound natuurlijk) dat je een ‘echte’ kit aan’t mixen bent te verstevigen.

ezdrummer3.jpg

Nu, where's the catch? Wel eigenlijk niet meteen een echte catch. Maar het programma is natuurlijk beperkt in zijn sounds. Zo heb je voorlopig maar één echte rockkit ter beschikking en kan je niet verschillende kicks gaan uitproberen zoals je dat in een BFD wel kan. Een eigen kit samenstellen gaat dus niet. Maar de standaard kit op zich klinkt goed. Verder is de fijnheid van echte snare roffels niet zo precies uitgewerkt als in een BFD. Je mag niet vergeten dat het nog steeds een drumsampler is en je dus via midi sounds triggert, zodoende dat als je vele snares na elkaar programmeert je toch een electronisch gevoel krijgt waar de humaniser dan wat tekort schiet. Maar goed voor 150euro mag je dat ook niet meteen verwachten, denk ik. Het programma loopt soepel en een hedendaagse music pc mag er geen enkel probleem mee hebben het vlot te draaien, het is zelfs verrassend weinig belastend voor de cpu. Toontrack heeft ook meteen expansiepacks aangekondigd. De DFH, Latin percussion en de vintage rock zouden allen zo’n 69€ moeten gaan kosten. Dit breidt natuurlijk de mogelijkheden van het pakket ontzettend uit.  Kortom, voor iemand die op zoek is naar ‘echte’ rockdrums, daarvoor is het programmatje ideale starter. Starter? Jawel, want uiteindelijk blijft het in functies en de mogelijkheden om de sounds te tweaken beperkt. In vele gitaar programmas kan je mics zelf kiezen, dit zou hier wel welkom zijn. Dus voor iemand die zoiets zoekt, zal het toch nog steeds de BFD of de DFHsuperior moeten zijn. Weze het wel gezegd dat je voor BFD en consoorten een zware pc nodig nodig hebt. EZdrummer zou al moeten draaien vanaf 1.8G en 512mb ram. Ronduit een aanrader!

ezdrummer4.jpg