Start

Thunderbolt: snellere gegevensoverdracht op basis van lightpeak technologie

De langverwachte lightpeak technologie heeft eindelijk haar weg gevonden naar de eerste apparaten. Apple introduceert de nieuwe connectie onder de naam Thunderbolt in haar nieuwe Macbook Pro lijn. De technologie is interesssant voor homerecorders, niet enkel omdat ze nog hogere bandbreedte mogelijk maakt maar ook omdat ze compatibel is met bestaande technologieën.

Thunderbolt is een ontwikkeling uit de Intel laboratoria en is in wezen gebaseerd op PCI Express en DisplayPort I/O. Dankzij de PCI Express basis kan je externe apparaten, of het nu gaat om een RAID array of om een video capture toestel, rechtstreeks op je computer aansluiten, met de bandbreedte van PCI Express. Thunderbolt kan ook 10 watt power geven aan externe toestellen. Voor de muziek makende medemens is het echter ook leuk om te weten dat die nieuwe Thunderbolt je USB of Firewire apparaten niet overbodig maakt: je kan via eenvoudige adapters bestaande firewire, USB, Ethernet of Fibre Channel netwerken aansluiten.

Omdat Thunderbolt ook op de DisplayPort technologie gebaseerd is, kan je via hetzelfde slot ook DisplayPort, DVI, HDMI, of VGA displays aansluiten, mits je de juiste adapter gebruikt.

En de performantie? Met een bandbreedte van 10 Gbps is die meteen groter dan Firewire 800 of USB 3.0. Dat betekent ook dat je via één Thunderbolt poort probleemloos meerdere apparaten kan aansluiten.

Meer informatie:

- http://www.apple.com/thunderbolt/

- http://www.intel.com/technology/io/thunderbolt/