Start

Soundcraft M12 review

Het was eindelijk zover. Na lange dagen wachten was hij er eindelijk, mijn soundcraft M12 mixer. Vol spanning opende ik de doos. Wat me direct opviel was de degelijke verpakking. Samen met het mengpaneel zaten er nog verschillende voedingskabels bij alsook een duitse en engels handleiding en een boekje die de soundcraft mixing guide noemt.

Er zat geen nederlandstalige of franstalige handleiding bij, maar liever een degelijke engelse dan een halve anderstalige.

Nu, wij kopen geen mengpaneel voor de handleiding naar voor zijn sound en features. De soundcraft M12 heeft 12 mono kanalen en 4 stereo kanalen. Daarenboven zijn alle mono kanalen voorzien van een sweepable mid en een direct out (te switchen tussen post of pre fader). Er zijn 4 aux outputs waarvan 2 pre en 2 post fader.

Het toestel is uitgerust 4 stereo returns (cinch) met elk hun aparte output knop en dan nog een algemene return volume regeling. Wat er nog allemaal bij zit zal ik niet beschrijven, daar heb je de soundcraft website voor.

Wat ons wel meer aanbelangt, hoe het toestel werkt. Wel, ik zou zeggen, goed, zeer goed zelfs.

De pre amps zijn van degelijke kwaliteit. Ik heb me laten vertellen dat ze dezelfde zouden zijn als die van Allen and Heath, dus dat zegt genoeg. De 100mm zijn soepel in gebruikt en geven een aangenaam gevoel. De rotation buttons zijn rubberachtig en geven de gebruiker een rugged feel. Dit is geen mengpaneel dat je met angst om iets te breken moet gebruiken.

ik merkte direct na het aansluiten dat dit mengpaneel een heel mooie klank heeft. (Ik kon vergelijken met mijn oud mengpaneel). De muziek die ik door mijn pc zond klonk plots veel zuiverder door mijn monitors (MK1 520) dan voorheen. Het laat mij toe om vrij vlot mijn 4 stereo outs te gebruiken en een mooie mix te maken. Helderheid en weinig vervorming zijn top.

Toen ik mijn microfoons aansloot, viel mijn mond pas echt open. Ik heb 2 niet echt dure microfoons (Fame ribbon mic en een SCT800 T.Bone) De warmte die beide microfoons kregen zonder een gebrek te hebben aan de helderheid zijn super. Via de direct outs kan ik ook heel goeie en klankgetrouwe opnames maken van de zangopnames.

Een van de redenen waarom ik dit mengpaneel gekocht heb was de S/PDIF output. Je kan kiezen om de master out of AUX1 en AUX2 door te sturen via deze uitgang naar een opname apparaat ter keuze.

Volgens mij een heel goeie koop.