Start

Opnametechnieken bas

Gegroet,

Misschien begin ik best even met een beetje geschiedenis? Basgitaar, veel minder gitaar dan de meesten onder jullie vermoedden. Basgitaar is eigenlijk helemaal geen gitaar. De basgitaar stamt af van de contrabas. Vroeger was het namelijk zo dat er enkel contrabassen bestonden. Een zekere heer Fender is dan begonnen met de ontwikkeling van een contrabas in de vorm van een gitaar. Deze noemde hij 'precision'. Waarom? Wel omdat er frets op de hals zaten en zo kon de contrabas speler presies spelen. Vandaag de dag kunnen de meeste bassisten geen contrabas meer spelen. Ikzelf ben lerende op het gebied van contrabas.

Allesinds, ikzelf speel al heel wat jaren basgitaar. Zowel live als in studio en ik ken de problemen van zowel de bassist als die van de studiotechnieker.

Waar neem ik de bas mee op?

Wel, dit is een zeer belangrijke vraag. Veel mensen zullen gewoon een di nemen en de bas opnemen via het signaal van de di. Doe dit niet! Waarom niet? Wel bassisten hebben niet veel effecten maar als ze er hebben (en ze gebruiken) zitten deze vaak op de versterker. Ikzelf heb een deel losse pedalen (compressor, octaver, .. ) maar de zowel de eq als chorus staan op m'n versterker. Dus als je mij zo opnemen met enkel di zou ik je zeer vriendelijk bedanken en terug naar huis gaan, je neemt namelijk niet het geluid op dat ik heb ontworpen dmv effecten.

Wat doe je best? Wel maak een combinatie. Di en micro. Nog beter, praat eens met de bassist en je zal horen of hij z'n eq van z'n versterker gebruikt.

Micro's die goed zijn, en dus veel gebruikt zijn bv de Shure 52a (een beta dus). Waarom wil je deze micro? Wel het is niet alleen een hele goeie voor basgitaar maar ook een hele goeie voor de kick, twee vliegen in een klap. Verder is er nog de Akg D112. Deze is anders, op de kick merk je het minder (ik zou hem eerder gebruiken voor jazz, softrock, .. ) op de bas vind ik het verschil groter. De Shure klinkt gewoon anders, en dit is puur smaak. (Ik zal binnenkort eens een groter lijstje maken, of iemand anders mag dit ook).

Hoe steek ik die bas in m'n mix?

Wel, de basgitaar is veel belangrijker dan iedereen denkt. Het zijn niet de noten die de bassist speelt maar de aanwezigheid die telt (voor een goede mix dan toch). Maak maar eens een mix zonde basgitaar, dit zal in het laag heel leeg klinken. De bas, samen met de kick en soms ook de floor tom. Zijn het enige wat je hebt om een stevig laag te maken. (Synths natuurlijk ook).

Wat doe je best? Wel, hier schrijf ik straks aan verder :)

Groet,

Jan