Start

NAMM '09: Steinberg stelt Cubase 5 voor.

Steinberg viert dit jaar zijn 25ste verjaardag (jaja, beste mensen, zolang kan er al muziek gemaakt worden op de computer) dus moest dit wel een serieuze upgrade worden.

Naast een handvol nieuwe plugins zijn er workflow aanpassingen gebeurd, nieuwe features en is er nieuwe content toegevoegd.

Een beknopt overzicht

Loopmash, Groove Agent One en Beat Designer zijn drie nieuwe plugins vooral gericht op het werken met loops en het maken van beats.

Loopmash is een volledig nieuwe plugin gemaakt in samenwerking met moederbedrijf Yamaha en wordt gepromoot als een interactieve loop synthesizer. Groove Agent One is een uitgebreide drumsampler, compatibel met de MPC. Buiten dit formaat kan hij ook WAV en AIFF samples aan (die rechtstreeks vanuit Mediabay erin gesleept kunnen worden) en beschik hij over een uitgebreide library kant en klare acoustische, urban, hip hop en dance drum kits. Als laatste is er Beat Designer. Een beat sequenser plugin die patronen aankan tot 64 stappen per patroon.

http://www.steinberg.net/en/products/musicproduction/cubase5_product/cubase5_newfeatures/cubase5_newfeatures_1.html

Pitch correctie en vocal editing.

Vanuit de sample editor kan je nu rechtstreeks stem- of solo-instrument opnames gaan bewerken qua timing en pitch met VariAudio. Een soort van Melodyne, maar dan volledig geïntergreerd in de sample editor.

In hetzelfde straatje zit ook de nieuwe Pitchcorrect VST3 plugin. Het verschil met de bovenstaande manier van pitch editing, is echter dat het hier gaat over realtime pitch correctie. Je stelt de toonladder in waarin de track moet klinken (zowel majeur, mineur, chromatische als custom toonladders zijn aanwezig) en Pitchcorrect corrigeerd de input on the fly naar de dichtsbijgelegen noot. Ook input via midi keyboard is mogelijk.

http://www.steinberg.net/en/products/musicproduction/cubase5_product/cubase5_newfeatures/cubase5_newfeatures_4.html


Uitbreiding van de automatisatie en een nieuwe Convolution Reverb.

De automatisatie mogelijkheden zijn gevoelig uitgebreid. Zo kan je nu bijvoorbeeld Midi track automation tegelijkertijd met Midi Continuous Controller aanpassen in de key editor en de toevoeging van een automation panel maakt werken met automatisatie een stuk makkelijker.


http://www.steinberg.net/en/products/musicproduction/cubase5_product/cubase5_newfeatures/cubase5_newfeatures_3.html


VST Expression, Signature track, Tempo track

Ook goed nieuws voor mensen die veel met orchestrale VSTi werken. Door middel van VST Expression kan je nu verschillende instrument articulaties vanuit één midi track sturen. Eenmaal je VST expression goed ingesteld hebt, kan je in je midi editor of Score editor de articulaties toevoegen. Vst expression zorgt er dan voor dat de juiste noten naar de juiste outputs/instrumenten gestuurd worden.

Verder zijn er ook nog twee nieuwe track soorten bijgekomen: de signature track, die het toelaat de maatsoort op verschillende plaatsen in je project aan te passen, en de tempo track, die je, zoals de naam al laat vermoeden, toelaat het tempo van een nummer te varieren. Beiden waren voorheen al voorhanden in Cubase, maar nu kan je ze dus toevoegen en bewerken in je hoofdscherm.

http://www.steinberg.net/en/products/musicproduction/cubase5_product/cubase5_newfeatures/cubase5_newfeatures_4.html


Bijkomende aanpassingen.

Het is nu mogelijk om bepaalde tracks of groupen tegelijkertijd apart te exporteren (Batch export).

Cubase 5 is nu volledig compatibel met 64-bit PC's. Het framework voor OSX is herwerkt en gaat de basis vormen voor 64-bit MAC ondersteuning (volgt in toekomstige updates).

Er is ook ondersteuning ingebouwd voor het nieuwe Vista audio driver model WASAPI, wat het toelaat om met onboard geluidskaarten en consoorten lagere latency te halen dan voorheen.

Verder zijn er nog wijzigingen gebeurt aan de Mediabay, is er een virtueel midi keyboard ingebouwd, en is er in het algemeen gewerkt aan de workflow en het opname proces.

http://www.steinberg.net/en/products/musicproduction/cubase5_product/cubase5_newfeatures/cubase5_newfeatures_5.html

 

Beschikbaarheid en prijzen.

Over de beschikbaarheid is nog niets geweten.

De prijzen zijn wel reeds bekend:

(let op: dit zijn richtprijzen met 19% (BTW tarief in Duitsland) BTW inclusief):

Upgrade voor wie C(S)4 gekocht heeft in de grace period: €29 (€24 voor CS5)

Cubase 5 Retail - € 599,-

Cubase 5 Edu - € 299,-

Cubase 5 update van Cubase 4 / SX3 - €199,-

Cubase 5 upgrade van Cubase Studio 5, Cubase Studio 4, Cubase SL3 - € 249,-

Cubase 5 upgrade van Cubase Essential 4, Cubase AI4 / LE4, Cubase Sl1/2, Cubase SX1/2, Cubase SE3, Studio Case 2, Sequel 1/2 - € 499,-

Cubase Studio 5 Retail - € 399,-

Cubase Studio 5 Edu - € 199,-

Cubase Studio 5 update van Cubase Studio 4, Cubase SL3 - € 129,-

Cubase Studio 5 upgrade van Cubase Essential 4, Cubase AI4 / LE4, Cubase SL1/2, Cubase SE3, Studio Case 2, Sequel 1/2 - € 299,-

 

De manual in het Engels is reeds te downloaden op volgend adres:

ftp://ftp.steinberg.de/Download/Cuba...cs_english.zip