Start

Muzikantendag 2011 met homerecording.be!

Als muzikant begint het allemaal bij het beheersen van je instrument of stem en het schrijven van goeie songs. Maar wie ook buiten de eigen huiskamer iets wil betekenen kan er niet omheen: er ligt een waaier aan mogelijkheden open, de DIY-muzikant had nog nooit zo veel tools ter beschikking, maar waar moet je beginnen? Muzikantendag is voor artiesten hét moment om een stand van zaken op te maken, om bij te leren, dé dag voor ‘everything you’ve always wanted to know but were afraid to ask'. 

Zaterdag 19 november 2011 wordt zo’n zeldzame dag waarop de top van de Belgische muziekindustrie verzameld én bereikbaar is. Iedere muzikant, band, zanger of producer kan er z’n honger naar tips, tricks en info stillen met een programma dat geen aspect van de stiel onaangeroerd laat. Poppunt, aanspreekpunt voor muzikanten en dj’s, organiseert dan opnieuw haar Muzikantendag in de Ancienne Belgique, de tiende editie al. 

activiteiten

De experts van dienst op deze Muzikantendag zijn niet de minste. Lady Linn deelt haar tips en tricks rond swingjazz- en soulzang, de zussen van Radio Candip (ArsenalZita Swoon) leren je de do’s en dont’s van samenzang en ook Gregory Frateur (Dez Mona) neemt een zangworkshop voor z’n rekening. In de Living Room (Huis 23) zitten Raymond Van Het Groenewoud en Admiral Freebee samen in de zetel om je meer te vertellen over het productieproces van de laatste Raymond-plaat. Ook Franky en Mikey van Channel Zerozullen er zijn, ze kijken terug op hun carrière en de hindernissen die ze genomen hebben.

Naast een waslijst aan doorwinterde namen is ook de recentste generatie muzikanten te gast. Amatorskibijvoorbeeld, die niet zo lang geleden nog zelf demofeedback kreeg op Muzikantendag, komt vertellen hoe hun songs tot stand komen. Customs licht toe hoe je je gage bepaalt voor live optredens en The Sore Losers laten zien hoe hun ‘wall of sound’ wordt opgebouwd. De dubsteppers van AKS geven een workshop over het vertalen van een studionummer naar een live optreden.

Wie z’n eerste songs al af heeft kan ze laten beoordelen door de top van Belgische industrie. Poppunt verzamelde een dreamteam van maar liefst 56 bookers, labelmanagers, organisatoren, journalisten, enz. die hun ongezouten mening geven over je demo. Een gesprek over je muziek met Ayco Duyster (StuBru) enEppo Janssen (Pukkelpop, StuBru) behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden. Soul/funk-demo’s worden door Mike Naert (Het Depot) en Irene Rossi (Couleur Café) onder de loep genomen, hiphop/beats doorLeFtO (StuBru, Worldwide) en Onda Sonora (FM Brussel), enz.

Er zijn masterclasses voor gitaristen, bassisten, toetsenitsen en drummers, en alles over home recording. Er komt een gitaardokter langs die je instrument onder handen neemt en ook de laatste producer software wordt toegelicht. Daarnaast zijn er tal van infosessies en sofagesprekken. De Playground wordt dan weer dé plek om de laatste instrumenten en software uit te testen en enkele interessante organisaties te ontmoeten.

Muzikantendag staat in het teken van ‘muziek maken’, maar wijst ook op het belang om als muzikant stil te staan bij je eigen totaalpakket. Nieuw op deze tiende edtie is het speed daten . Daarvoor werden enkele specialisten in uiteenlopende disciplines opgetrommeld. Wie niet zeker is over z’n engelstalige lyrics kan er praten met Buffi Duberman, auteur van het boek ‘Rock Your English’. Peter Verstraelen beantwoordt je vragen over boekingen, Milk & Cookies geven raad over je visuele stijl en Joke De Nul (Talking Heads) vertelt over efficiënt online communiceren. Wie wil weten hoe hij z’n passage op de Humo’s Rock Rally best aanpakt kan daten met een jurylid van deze koningin aller rockwedstrijden.

En passant kan je ook professionele bandfoto’s laten nemen, sociaal advies krijgen en je kennis over auteursrechten en gehoorbescherming bijspijkeren, jezelf live voorstellen aan de verenigde muzieksector, en een deftig stageplan in elkaar leren boksen. 

homerecording.be op Muzikantendag 2011

 

Tijdens deze muzikantendag editie zal homerecording.be met een uitgebreid programma de muzikant inwijden in de opnamewereld. Er is voor elk wat wils, van beginner tot gevorderde, en je kan de homerecording.be ploeg de ganse dag door terugvinden in de kelder rechts onder het podium.

We bijten de spits af met een inleiding in de wereld van het opnemen. De homerecording.be moderatoren tonen je hoe je met een minimaal budget, toch die 'betere' demo of repetitietape kunt maken. Stap voor stap gaan we door die eerste sessie, zodat je met dit eerste duwtje in de rug, binnenkort zelf je opnames kan maken.

Ben je klaar voor de volgende stap, dan hebben we een diepgaande sessie rond mixen. Hierin toont Herwig Scheck (a school of quiet) hoe je van die vele individuele instrumenten en opnames een echte "track" kunt maken.

Daarna gaat Alexander Vyverman (Undefined, SAE) nog een stapje verder en neemt je mee in de wereld van de vocal-productie. Via een aantal concrete voorbeelden krijg je een heleboel tips en ideeën om in je volgende song te verwerken.

Iedere opname eindigt met een goeie mastering-sessie. Matthijs Indesteege (Mathew Lane mastering, Dr.MS) licht daarom een tipje van de sluier en toont je wat mastering nu precies is en wat je van een mastering sessie kan verwachten.

Timing van de homerecording.be workshops:

  • 13:30 - homerecording basics (door de homerecording.be moderator crew)
  • 14:30 - mix it up (Herwig Scheck - a school of quiet)
  • 15:30 - vocal productie en mix  (Alexander Vyverman - Undefined / SAE)
  • 16:30 - mastering (Mathijs Indesteege - Mathew Lane / Dr. MS)

 

Praktisch

Zaterdag 19 november – Ancienne Belgique, Anspachlaan 110, 1000 Brussel
De deuren openen vanaf 12u, de eerste workshops beginnen om 13u.
Tickets kosten € 11 in voorverkoop, op de dag zelf betaal je € 15. 

Meer info en tickets op www.muzikantendag.be