Start

Motu 896MK3 Firewire Audio Interface

Motu voegt opnieuw een topmodel toe aan hun mooie reeks firewire interfaces. De nieuwe rack-size Motu 896mk3 heeft acht XLR/TRS “combo” analoge inputs met preamps, hoge impendantie gitaar inputs en in totaal 28 inputs, 32 outputs en twee configureerbare optische I/O banken. Maximale sample rate is 192 kHz. Aan boord is ook een 32-bit floating point DSP die het mix-werk en de verschillende ingebouwde effecten voor zijn rekening neemt.

Digitaal mixen

De 28 inputs en 32 outputs worden gerouteerd via de nieuwe ingebouwde (hardware) 16-bus digitale mixer. Je kan hiermee zonder latency vanuit de hardware effecten toewijzen aan inputs, outputs of bussen, zelfs zonder gebruik te maken van een computer. Bij het opnemen kan je kiezen of een signaal droog, met effect of droog met effect op de monitormix wordt geprocest.

Effecten

Onder de effecten zitten reverb, parametrische EQ en compressie / limiting. Elk van de effecten biedt uitgebreide variaties. Voor de reverb zijn er bijvoorbeeld vijf room types, frequency shelves met aanpasbare crossover, shelf filtering en reverb tijden tot 60 seconden. Twee soorten compressie zijn present: een standaard compressor met conventionele threshold/ratio/attack/release/gain controles, en de Leveler™, een simulatie van de LA-2A optische compressor die een meer “vintage” type gain controle biedt. De EQ sectie bestaat uit 7 parametrische banden, gebaseerd op de bekende britse analoge console EQs.

De effect architectuur is zo opgevat dat EQ en compressie op elke input en output kunnen toegepast worden (60 kanalen dus), met voldoende DSP kracht voor minstens één band parametrische EQ en compressie op elk kanaal bij een hypothetische 48 kHz. Een DSP meterje laat je toe de “resources”, die door de engine zelf op een dynamische manier beheerd worden, in het oog te houden. Elke input en output kan via “send” naar de reverb doorgestuurd worden, die op zijn beurt het signaal terugstuurt naar mix bussen en outputs.

Overload bescherming

Elk van de acht mic/gitaar combo jack inputs achteraan is uitgerust met een individuele trim knop, een 20 dB pad switch en een 48V fantoomvoeding. Ze zijn allemaal voorzien van niet alleen preamps, maar ook een hardware limiter (de V-Limit™) die digitale oversturing bij een te hoog ingangssignaal helpt voorkomen. Met de V-limit kunnen signalen van boven nul dB tot +12 dB gaan zonder tot digitale vervorming te leiden. Een extra bescherming is de “Soft Clip” feature, die nog wat vroeger in actie kan treden om de waarneembare vervorming nog verder te reduceren.

En verder…

Zoals de 896 voorganger heeft de 896mk3 uitgebreide meter-opties. Input worden gemonitord via 10 segment ladder LEDs. Alle settings van dit toestel zijn toegankelijk via het programmeerbare frontpaneel, of via de CueMix FX control software (Mac OS X, Windows XP en Windows Vista).

Voor veel meer informatie, check www.motu.com .

De MOTU 896mk3 zal deze zomer beschikbaar komen voor $1,295.