Start

Mac OS X Leopard

Apple heeft aangekondigd dat de nieuwe en langverwachte versie van Mac OS X, genaamd Leopard, vanaf vrijdag 26 oktober verkrijgbaar zal zijn bij de Apple Stores en erkende Apple resellers. Je kan nu al je bestelling plaatsen bij de Apple Online Store . Voor alle Mac-gebruikende homerecorders geven we hier wat meer info.

Leopard beschikt over meer dan 300 nieuwigheden. Het bureaublad werd vernieuwd met Stacks, je kan nu op een nieuwe manier bestanden snel openen vanuit het Dock, de Finder werd aangepast, zodat je snel en eenvoudig bestanden op meerdere Macs kunt bekijken en delen. Met Quick Look krijg je een nieuwe manier om de inhoud van bestanden te bekijken zonder een programma te openen. Spaces is een nieuwe voorziening om programma's te groeperen en snel tussen deze groepen te kunnen schakelen. Time Machine laat je toe moeiteloos een back-up te maken van alle bestanden op een Mac.

Vernieuwd bureaublad

Het nieuwe bureaublad van Leopard bevat een vernieuwd driedimensionaal Dock met Stacks, een nieuwe manier om bestanden te ordenen zodat je met slechts één klik toegang krijgt tot je bestanden. Leopard plaatst bestanden die je via het web, per e-mail of op een andere manier hebt gedownload, automatisch in een Downloads-stack zodat het bureaublad vrij blijft van bestanden. Je kunt de inhoud van deze stack en andere stacks rechtstreeks vanuit het Dock op fraaie wijze weergeven. Je kunt ook je eigen stacks aanmaken om op deze manier snel mappen, documenten en programma's te kunnen openen. De fraaie grafische vormgeving van Leopard is in alle programma's zichtbaar. Elk venster op het bureaublad heeft consequent hetzelfde thema en het actieve venster heeft een diepere schaduw waardoor het beter opvalt.

Vlotter navigeren, bestanden terugvinden en inkijken

De bijgewerkte Finder beschikt nu over Cover Flow en een nieuwe navigatiekolom waarmee je bestanden op een pc of Mac in het lokale netwerk nog eenvoudiger kunt opzoeken, bekijken en kopiëren. Materiaal dat zich op een computer in een lokaal netwerk bevindt, kan nu worden doorzocht met Spotlight, bekeken met Cover Flow en door te slepen worden gekopieerd. .Mac-abonnees kunnen de nieuwe ‘Terug naar mijn Mac’ -functie gebruiken om bestanden op hun Mac op afstand via het internet te bekijken en te openen., Quick

Quick Look is de snelste en eenvoudigste manier om in bestanden te kijken zonder ze te openen. Je hoeft zelfs niet te beschikken over het programma waarmee de bestanden zijn aangemaakt. Met Quick Look kun je in een handomdraai vanuit elke Finder-weergave de inhoud van vrijwel alle typen bestanden, zelfs mediabestanden, schermvullend en met een hoge resolutie weergeven.

Spaces is een nieuwe manier om je werk te ordenen. Met Spaces kun je verschillende bureaubladomgevingen aanmaken met alleen die programma's of documenten die voor een bepaald project nodig zijn. Met de muis of het toetsenbord schakel je vervolgens snel over naar een andere omgeving.

Teruggaan in de tijd

Met Time Machine kun je op eenvoudige wijze een back-up maken van alle gegevens op je Mac, verloren gegane bestanden terugvinden en zelfs alle software op je Mac terugzetten. Time Machine is te configureren met slechts één muisklik en houdt automatisch een actuele versie bij van alles op de Mac.* Als een bestand verloren is gegaan, kun je teruggaan in de tijd om verwijderde bestanden, programma's, foto's en andere digitale media te vinden en direct te herstellen. Als het nodig is, kan Leopard zelfs een geheel systeem terugzetten op basis van de Time Machine-gegevens op een externe schijf.

Communicatie

In Leopard is ook het programma Mail bijgewerkt. Mail bevat nu meer dan dertig sjabloondocumenten waarmee je e-mails kunt maken die er fantastisch uitzien op een Windows-pc of een Mac. Op deze manier kun je heel gemakkelijk stijlvolle, persoonlijke e-mails sturen met fraaie afbeeldingen en foto's. In Mail kun je nu ook notities en taken maken, die je als concept kunt bewaren, met meerdere Macs kunt synchroniseren en in slimme postbussen kunt plaatsen. Nieuwe detectiefuncties in Mail herkennen automatisch telefoonnummers, adressen en activiteiten, zodat deze met slechts een paar klikken aan Adresboek of iCal kunnen worden toegevoegd. Ook kunnen Mail-gebruikers dankzij de ingebouwde RSS-lezer op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de laatste blogartikelen.

iChat, het eenvoudigst te gebruiken videoconferentieprogramma voor personal computers, biedt in Leopard nog effectievere en fraaiere videochats. Met iChat Theater kun je tijdens een videoconferentie op eenvoudige wijze foto's, presentaties, video's of bestanden weergeven. Met schermdeling kun je het scherm van een Mac op een andere locatie bekijken en zelfs besturen. Met Photo Booth-effecten kan het beeld op grappige wijze worden vervormd en kun je videoachtergronden kiezen waarmee het lijkt alsof je je heel ergens anders bevindt.

En meer...

Andere nieuwe functies in Leopard zijn:

  • Verbeterd ouderlijk toezicht, waarmee ouders het surfgedrag van hun kinderen in goede banen kunnen leiden. Ze kunnen bijvoorbeeld voorkomen dat ongeschikt materiaal wordt weergegeven, tijdslimieten instellen en logbestanden laten aanmaken die vanaf elke Mac in een thuisnetwerk kunnen worden bekeken.
  • De volledige Boot Camp-release, eerder alleen als bètaversie beschikbaar, waarmee het mogelijk is om Windows native op een Intel-Mac te gebruiken.**
  • Web Clip, waarmee een of meer onderdelen van een webpagina naar Dashboard kunnen worden overgezet als livewidget.
  • Nieuwe Photo Booth-voorzieningen, waarmee gebruikers voor hun iChat-contactpersonen een symbool met animatie kunnen aanmaken, grappige effecten kunnen toepassen en foto's of bewegende beelden als videoachtergrond kunnen gebruiken.
  • Een verbeterd Woordenboek met ingebouwde Wikipedia, zodat gebruikers in een oogwenk actuele informatie over vrijwel elk onderwerp kunnen opvragen.
  • Een verbeterde versie van iCal met agenda's voor meerdere gebruikers, gebaseerd op de nieuwe CalDAV-standaard.
  • Een bijgewerkte versie van Front Row, waardoor het met de supereenvoudige Apple Remote nog gemakkelijker is om op een Mac muziek af te spelen en films, tv-programma's en foto's te bekijken.

Prijzen en verkrijgbaarheid

Mac OS X versie 10.5 Leopard is via de erkende Apple resellers, en de Apple Online Store verkrijgbaar.

  • licentie voor één gebruiker : adviesprijs van 129 euro
  • Mac OS X Leopard-gezinspakket is een pakket met licenties voor vijf gebruikers op dezelfde locatie: adviesprijs van 199 euro.
  • Mac OS Up-To-Date-upgradepakket is beschikbaar voor alle klanten die op of na 1 oktober 2007 bij Apple of bij een erkende Apple reseller een in aanmerking komende nieuwe Mac hebben gekocht. Hiervoor wordt 8,95 euro aan verzend- en administratiekosten in rekening gebracht.

Leopard vereist minimaal 512 MB geheugen en kan op elke Macintosh computer met een Intel-, PowerPC G5- of G4-processor (van minimaal 867 MHz) worden gebruikt.