Start

Homegrown Releases 2008

Naarmate het jaareind nadert is het leuk om eens terug te blikken naar releases die homerecorders het voorbije jaar uitbrachten. We beginnen dit lijstje met het heel recent uitgebrachte project van June11 (hier bekend als boekie1), en brengen ook nog eens de eersteling van For Greater Good (hier vooral bekend onder de persoon Izzy) onder de aandacht. Het wordt hoog tijd dat we aandacht besteden aan homegrown producties, dus bij deze: check it out!

 

“MATTER IS ALIVE” - June 11 - 1 december 2008

De eerste full CD van June11 bevat 10 songs en warme, ambient aandoende soundscapes, opgebouwd uit zowel electronische als akoestische lagen als stemmen, in elkaar verweven via verfijnde arrangementen en mooie melodielijnen die blijven nazinderen. De ondertitel: "A collection of painted songs and soundscapes, atmospheric, intimate, slow…" dekt de lading dan ook volkomen. Het schijfje start met een eigen versie van “By This River”, een “mood-evoking” Brian Eno song uit 1977. Verder 9 eigen tracks, “filling the gap between ambient and song”. June11 is een project van boekie1 (Jan Van Den Broeke), die eerder op deze site een drijvende kracht achter het compilatie CD project was. Vokaal wordt de warme stem van Jan op subtiele manier aangevuld door verschillende damesstemmen: o.a. van Mieke Versyp en speciale gasten Nadine Bal ( BeNe GeSSeRiT, Human Flesh...) en Drita Kotaji ( vroeger zangeres bij Bernthöler – remember “My Suitor”- en nu bij INK). Op de CD spelen verder enkele fijne bevriende muzikanten mee, waaronder de van dit forum bekende en fantastische Stefsax op sax en klarinet en Mirco “Yapiyapo ” Waem op piano.

De CD wordt uitgebracht op EE Tapes, een klein en koppig Belgisch label in een beperkte oplage van 400 exemplaren, in een verfijnde fullcolor digisleeve verpakking. Voor meer info kan je terecht in de aankondigingsthread en op www.june11.be.

 

For Greater Good - 15 juli 2008

Na hun opwachting te hebben gemaakt op verschillende compilaties, waaronder de enthousiast onthaalde Cold Meat Industry-verzamelaar "All My Dead Friends', vond For Greater Good de tijd rijp om hun eerste full-cd uit te brengen. Deze CD bevat 10 songs, goed voor ruim 50 minuten muziek, variërend van dark ambient over neoklassiek naar een iets meer industriële klank. Klanken evolueren van subtiel filmisch tot krachtig en theatraal, vaak met een heerlijk duistere ondertoon. De stemmen versmelten naadloos in de opgebouwde sferen.

Hiervoor gebruikt FGG een combinatie van synthesizers, samples, noise en akoestische instrumenten. Leden zijn Izzy en samdevos , gastmuzikant op dit album is Edwin Vanvinckenroye (Troissoeur, Tribe, HandCrafted,...), die de zang en violen voor zijn rekening neemt. Mastering was in handen van Daniel B. (Front 242,...). De muziek is vaak neerslachtig, soms opwekkend, maar steeds met een sprankeltje hoop voor de toekomst. Dit is de ideale achtergrondmuziek voor het leven van alledag, voor zowel de donkere als de lichte momenten... Meer info in de aankondigingsthread en op de For Greater Good website

 

Dit artikel wordt af en toe bijgewerkt met nieuwe releases. Enkel homegrown releases van leden die actief zijn op deze site komen in dit lijstje terecht, mits het gaat om een tastbare release (dus op een drager) die publiek verkrijgbaar is. Nieuwe aankondigingen zijn altijd welkom in het het release forum.

Dit artikel laat geen rechtstreekse commentaren toe: daarvoor kan je terecht in de losse aankondigingsthreads waarnaar de verwijzing per release meegegeven wordt.