Start

Daniel Lanois - Here is what is - DVD

Here is what is : een epische en muzikale reis met Daniël Lanois, de legendarische songwriter en producer van enkele van de beste albums van o.a. U2, Bob Dylan, Peter Gabriël en Emmylou Harris.

De film volgt Lanois gedurende anderhalf jaar, van Toronto (zijn geboortestreek ) over New-Orleans naar Marokko ( waar Lanois opnames doet met Brian Eno en U2 ). Het is een behoorlijk psychedelische trip naar de wortels van muziek en productie. We kunnen o.a. meekijken over de schouders van Lanois tijdens een live mix – sessie in zijn studio, waarbij duidelijk wordt hoe sterk de mixing console bij hem is uitgegroeid tot een volwaardig instrument. Maar bovenal is er de liefde voor muziek, ritme en erotiek – langs de eenvoud van “traditionele instrumenten” en live-opnames in de studio.

Hoofdrolspelers zijn de piano ( van Garth Hudson ), de drums ( van Brian Blade ) en de stem, pedal steel en gitaren van mastermind Lanois zelf. Guest appearances zijn er van o.a. U2, Willie Nelson, Emmylou Harris, Aaron Neville en Sinead O’Connor.

Uit de gesprekken met Brian Eno onthou ik een paar interessante gedachten voor homerecorders: je moet ervan overtuigd zijn dat schoonheid uit het niets kan ontstaan. Er bestaan geen genieën die hele symfonieën of perfecte songs in hun hoofd hebben zitten. Iedereen is in staat zijn eigen schoonheid te creëren. Die zit vooral in jezelf en heeft weinig te maken met het materiaal waarmee je werkt.

Dit is een prachtfilm met korrel over muziek met korrel, waarin je onderduikt in de typische Lanois wereld : de voortdurende zoektocht naar “soul“ en “feel“: muzikale emotionele eerlijkheid, veel meer dan technische perfectie.

Nog een paar quotes: “you should always try to maximize the room” ( of : haal het beste uit je muzikanten ) en “you can’t buy feel” ( spreekt voor zich ? )

Fragmenten zijn te bekijken en beluisteren op:
http://www.myspace.com/officialdaniellanois
http://redfloorrecords.com

jan / boekie1
6 april 2008