Start

Apple Logic 9

Groot nieuws: Apple komt met Logic 9. Opvallende nieuwigheden zijn "Flex Time", een collectie tools om in tempo en tijd vlotter te laten verlopen, een hele resem nieuwe productie tools, "Guitar Gear" om de gitaar signaal keten te manipuleren, en een drastisch vernieuwde Mainstage.

Amp Designer & Pedalboard plugins

Dankzij de nieuwe Amp Designer- en Pedalboard-plugins hebben gitaristen veel meer opnamemogelijkheden en manieren om hun eigen sound te creëren. Amp Designer omvat 25 legendarische klassieke en moderne versterkertops die er compleet met bedieningsknoppen mooi gedetailleerd uitzien, plus de bijbehorende 25 speakerkasten. Het resultaat lijkt verrassend veel op het geluid van een gitaar zoals die via een echte buizenversterker klinkt. Door verschillende combinaties versterkers, kasten, galmeffecten en equalizers te gebruiken, kunnen gitaristen hun eigen rig in elkaar zetten. Daarbij kunnen ze ook nog kiezen uit drie verschillende typen microfoons die ze in de 3D-ruimte kunnen plaatsen om de perfecte gitaarklank te produceren. Pedalboard omvat een assortiment van 30 gitaarstompboxpedalen waarmee allerlei luisterrijke effecten gecreëerd kunnen worden, zoals overdrive, distortion, fuzz, delay, chorus, flange, phaser, tremolo, treble boost, wah en nog veel meer.

Flex Time

Flex Time is een nieuwe verzameling tools waarmee muzikanten snel de timing en het tempo van hun geluidsopname kunnen perfectioneren, zowel de zangpartijen als de instrumenten. Met de Flex-tool kunnen ze afzonderlijke beats in een golfvorm met één muisklik verplaatsen, zonder veel aanpassings- of montagewerk. Via één enkele menuoptie kan Audio Quantize de timing van een hele opname corrigeren of anderszins aanpassen door de noten en beats af te stemmen op een muziekraster. Varispeed biedt de mogelijkheid om een productie die uit meerdere sporen bestaat, in zijn geheel langzamer en sneller te laten gaan, wat handig is bij het opnemen van lastige stukken. Flex Time maakt het verder mogelijk om opgenomen sporen naar een ander Logic-project over te hevelen en daarvan een nieuw geheel te maken, zelfs als de tempo's van elkaar verschillen. Alle Flex Time-bewerkingen zijn niet-destructief en worden in realtime uitgevoerd, ook bij de hoogste kwaliteitsinstellingen.

MainStage 2

In MainStage 2 kunnen muzikanten alle instrumenten en effecten van Logic Studio gebruiken om hun Mac in de ultieme machine voor liveoptredens om te toveren. Met de nieuwe Playback-plugin beschikken ze over een complete band, en kunnen ze hun liveoptredens verrijken met van tevoren opgenomen audio, zoals drumpartijen, geluidseffecten en andere begeleiding. Dankzij de nieuwe Loopback-plugin kunnen ze hun eigen partij opnemen, daaraan meer lagen toevoegen en zelfs meejammen. Ze kunnen dus een basisthema vastleggen en daaroverheen een leadpartij spelen.

Soundtrack Pro 3

Aan Soundtrack Pro 3 zijn nieuwe krachtige tools voor het bewerken van audio toegevoegd. De functie Voice Level Match bijvoorbeeld kan informatie over het volume van de zangpartijen uit het ene fragment halen en die informatie op een ander fragment toepassen, waarbij de rest van het stuk hetzelfde blijft. Niet-passende zangpartijen kunnen zo makkelijk worden gecorrigeerd. De File Editor is verbeterd met nieuwe tools voor geavanceerde bewerking en precieze volumebijstelling. Daarvoor worden specifieke frequenties uitgelicht, zoals het geritsel van een krant of het gebons van meubilair. De dialoog wordt hierdoor niet beïnvloed. De nieuwe functie Advanced Time Stretch kan geluid uiterst precies uitrekken en comprimeren. Voor dat doel heeft Apple drie speciale algoritmen gemaakt. Er kunnen echter ook algoritmeplugins van andere leveranciers worden gebruikt. Soundtrack Pro en Compressor maken ook deel uit van de nieuwste versie van Final Cut Studio, zodat Final Cut- en Logic-gebruikers met elkaar kunnen samenwerken en bestanden kunnen uitwisselen.

Prijzen en verkrijgbaarheid

Logic Studio is verkrijgbaar via de Apple Store en bij de erkende Apple resellers voor een adviesprijs van € 499. Degenen die Logic Studio en Logic Pro al hebben, kunnen een upgrade kopen voor een adviesprijs van € 199. Voor meer info kan je terecht op de Apple website .