Start

Alesis MasterControl - interface en controller

De Alesis Master Control is een nieuwe audio interface en control surface voor home- en project studio's die sinds begin 2009 verkrijgbaar is. Het is een complete oplossing voor studio's: opnemen en mixen gebeuren via dezelfde centrale unit, waarmee je een groot aantal parameters van je sequencer software kan controleren.


Opnameresoluties van 44.1 tot 192kHz, een snelle FireWire verbinding en volledige controle over HUI-compatibele DAWs en externe MIDI apparaten zijn de meest opvallende kenmerken. Verder beschikt het toestel over een resem input en output mogelijkheden waarlangs je vrijwel alle mogelijke opname-, bewerkings- of monitorapparatuur kan aansluiten. De input sectie bestaat uit twee XLR inputs met fantoomvoeding en kanaal inserts, zes TRS line inputs en allerlei uitbreidingsmogelijkheden. Zesentwintig simultane inputs zijn mogelijk met de optionele S/PDIF en dual S/MUX ADAT Lightpipe inputs. Zes analoge outputs kunnen geconfigureerd worden voor gebruik met 5.1 surround, of als drie sets stereo paren, of zes discrete outputs. Je kan snel switchen tussen de speakers, handig om een mix te checken op meerdere monitorsystemen. Een stereo hoofdtelefoon output is toegevoegd voor de volledigheid.

Ieder kanaal bevat Solo, Record Enable, Mute en Select knopjes warmee je snel de belangrijkste kanaalfuncties kan instellen. Het grote multifunctionele jog wiel kan je gebruiken om door data te browsen of data in te geven. Acht toewijsbare 360 graden potentiometers met drie banken kunnen dan weer gebruikt worden om 24 verschillende parameters kwantitatief te regelen. Negen 100mm-gemotorizeerde faders en een speciale transport sectie bieden toegang tot de belangrijkste acties. Twee banken van acht toewijsbare knopjes tenslotte kunnen gebruikt worden om persoonlijke functies makkelijk beschikbaar te maken, denk maar aan het instellen van merkers, loop points en automatisatie modes.

De MasterControl is bedoeld als een totaaloplossing voor computergebaseerde opnamestudio's. Je vindt er bijvoorbeeld ook een talkback microfoon op terug, een volledige MIDI interface en een preview knop waarmee je de button en fader settings kan verifiëren vooraleer ze naar de DAW software doorgestuurd worden.

De bijgeleverde software is zeker voor nieuwkomers erg volledig: Steinberg Cubase LE 4 én Ableton Live Lite 7. 

De Alesis MasterControl is vanaf januari 2009 verkrijgbaar voor net geen 1000€.